Hakan Çalhanoğlu : Frikikler prensi...



Malum yabancı sınırı gündemdeyken Türk oyuncuların öneminin kat be kat arttığını dile getirmeye gerek yok, bu yüzden Galatasaray’ın kadrosunda kaliteli yerli oyuncular bulunmak zorunda.

Akademi mevzusu başlı başına bir konu olduğu için bu yazıda bahsetmeyeceğim.

Nasıl mevcut yabancı kuralı ile Avrupa’ya oyuncu ihracatımız büyük yüzdeyle arttıysa, yabancı kısıtlaması geldiğinde ise oyuncu ihracatında aynı oranda düşüş gerçekleşecek. Avrupa’da oynayan milli oyuncularımıza illa ki yönelme olacak.
Bu yazının başrolü Hakan Çalhanoğlu.






8 Şubat 1994 Almanya doğumlu oyuncu, Milan’da 10 numaralı formayı giyiyor.
Milan ihtişamlı günlerinden uzak da olsa, o masadan 10 numaralı formayı sırtına geçirip sahaya çıkmak her oyuncuya nasip olmaz.
Hakan Çalhanoğlu için istatistiklerden bahsetmeyeceğim, maalesef onun hakkında yanılgılar var, çoğu kişinin göremediği detaylardan bahsetmek istiyorum.

Hakan Çalhanoğlu sürekli kendini geliştirerek, üzerine koyarak devam ediyor. Alt yaş gruplarında Milli başarılarını sıklıkla duyuyorduk, gözümüzün önünde potansiyeline kararlılıkla ulaşan bir oyuncudan bahsediyoruz.

Milan çalkantılı bir dönemden geçiyor, aldıkları fair play cezaları, değişen teknik direktörler, oyuncu sirkülasyonları…
Ama bir gerçek var ki, Hakan böyle namüsait bir ortamda bile kendini geliştirmeye devam edebiliyor, her gelen teknik direktör Hakan’ı oynattı. Zaman zaman çok kötü Milli maçlar çıkarttığını ve ona sinirlendiğimi hatırlıyorum. Hakan Çalhanoğlu gibi biz de değişiyoruz, biz de gelişiyoruz.


Galatasaray’ın herhangi bir oyuncuya bonservis verebilecek durumu yok, Hakan’ın sözleşmesi 2021 yılında bitiyor, belki bu satırları yazarken sözleşme uzatma görüşmelerini bile yapıyor olabilir, belki Milan memnun değildir ve sözleşme uzatmaya yanaşmayabilirler, bunları bilemeyiz.

Hakan Çalhanoğlu’na karşı en büyük ön yargı içeren argümanlardan biri onun mevkisiz olduğunu iddia etmektir. Transfermarkt’tan aldığım bir görseli paylaşıyorum.




Ben bu duruma mevkisizlik olarak değil de çeşitlilik olarak bakıyorum. Günümüz futbolunun gerektirdiği şey de bu artık.
Oyuncu değerlendirirken teknik, mental ve fiziksel olarak 3 ayrı grup altında incelenebilir.

Şimdi size değerlendirme yanlışlıklarından bahsetmek istiyorum; Hakan Çalhanoğlu kanat oynuyor; Onyekuru gibi sürekli savunma arkasına koşu atan bir oyun tarzı beklemek doğru olmaz, çünkü Hakan fiziksel yapısı gereği o kadar hızlı bir oyuncu değil; ama bu durum Hakan Çalhanoğlu’nun kanat oynarken ortaya koyduğu teknik oyunu, sürekli boşa çıkıp arkadaşlarından top aldığı gerçeğini, kanattan oyun kurduğunu, harika duran top kullandığını, uzaktan etkili şutlarla rakip kaleyi tehdit ettiğini gözardı edeceğimiz anlamına gelmez. Evet savunma arkasına çılgın koşular atmıyor belki ama bir çok kişinin göremediği ince işleri yapabiliyor.

Hakan belki 10 numara pozisyonunda oynadığında Hagi gibi akıl almaz işler yapmıyor, ama Hakan’ın oradaki varlığı defansif açıdan takımı zafiyete uğratmıyor; ve sahip olduğu teknik beceriler sayesinde pek ala kalburüstü oyuncu statüsünde yer alabilir.

Hakan Çalhanoğlu ikili mücadeleden kaçan bir oyuncu değil, Seria A’da orta sahada sorunsuz oynayabiliyor olması bunun kanıtı. Oyuncuyu değerlendirirken içinde bulunduğu ligi de göz önünde bulundurmak gerekli. Cristiano’nun bile zaman zaman zorlandığı bir ligden bahsediyoruz...

Bunları Belhanda da yapabilir dediğinizi duyabilir gibiyim, işte bu noktada mental farklar devreye giriyor. Belhanda saatli bomba gibidir, rus ruletidir. Belo sahada 10 dakika Zidanevari oyun ortaya koyarken atacağı tembel paslarla takımı zor durumda bırakabilir, kendisini her saniye oyundan attırabilme yeteneğine de sahip, Belhanda’nın zaman zaman boşa çıkmaya bile üşendiğini görmüşsünüzdür. Uzun lafın kısası Hakan zihinsel olarak Belhanda’nın çok çok önünde ve bu zihinsel avantaj maç içerisinde oluşabilecek binlerce farklı senaryoda maçın sonucunu etkileyebilecek detayların temelidir.




Hakan Çalhanoğlu Galatasaraylılığıyla biliniyor, bu tür oyuncuları Galatasaray’a kazandırmak kulübün geleceği için de önemlidir. İyi kötü Avrupa’da paralar kazanmıştır. Bazıları gibi aç değildir.
Bazı oyuncular gibi bir miktar para için hayallerinden vazgeçecek biri değildir. Bazı oyuncular ile farklı dünyaların oyunculardır.
Hakan Çalhanoğlu yabancı kısıtlamasını taca atmaktır, Hakan kuralı getirtenlere kuralı değiştirdiğine pişman edecek kişidir.

Hakan Çalhanoğlu’nun teknik, mental ve zihinsel kalitesine kefilim.
Çalhanoğlu’nun oyun görüşünü, boş alanlara hareketlenerek takım arkadaşlarına pas istasyonu olmasını, pas tekniğini, şut tekniğini, duran topları çok etkili kullanabilme becerisini, oyundan vazgeçmeme kararlılığını ve fiziksel mücadelesini çok beğeniyorum.

Oyuncuyu doğru antrenman metodlarıyla, doğru oyuncularla buluşturduğumuzda başarı kaçınılmaz olacaktır. Bir de Hakan yaş itibariyle kariyerinin zirvesinde olan bir oyuncu şuan, yaşı ilerlediğinde giderek fiziki kalitesi düşecektir ve ister istemez bu durum sahada yapmak istediklerini etkileyecektir.

Hakan Çalhanoğlu’nda eleştireceğim nokta şu olur, zamanında Selçuk İnan frikikten her sene en az  5 gol yazarken birden tüm firikik yeteneklerini kaybetti, Hakan da Bundesliga’da Avrupa’nın en iyi frikikçisiyken Seria A’da biraz geriledi gibi. Aman kardeşim çalışmayı bırakma.



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »