Steven Nzonzi: Kimse Galatasaraydan büyük değildir...

steven nzonzi

Tutunamayanlar serisine Nzonzi ile başlamak istedim.
Öncelikle Nzonzi’nin oyun tarzından ve bizim ondan beklentilerimizden bahsetmemiz lazım. Nzonzi buraya dünya şampiyonu apoletiyle geldi, Dünya şampiyonası final maçında Kante yerine oyuna giren bir adamdan bahsediyoruz. Yıllarca Sevilla’da forma giydi ve Atiba Beşiktaş’ta ne yaptıysa benzer performanslar sergiledi. Sevilla ile de 1 tane Uefa kupası kazandı.

Sevilla’nın dünyaca ünlü sportif direktörü Monchi, Roma’nın yolunu tutunca 26.5 Milyon Euroluk meblağ karşılığında Nzonzi’yi de Roma’ya götürdü. Monchi gibi futbolcu sarrafının gittiği yere ciddi bir bonservis bedeliyle Nzonzi’yi götürmesi tabi ki de ciddi bir referans.

Nzonzi’nin kariyerine bir göz atacak olursak; Amiens 37 maç 1 gol 4 asist, Blackburn Rovers 96 maç 5 gol 5 asist, Stoke City 120 maç 7 gol 4 asist, Sevilla 136 maç 8 gol 7 asist ve Roma 39 maç 1 gol 2 asist.
Premier ligin alt sıra takımları, la liga ve serie a’nın başaltı takımlarında forma giymiş bir oyuncu.

Nzonzi kariyeri boyunca lig şampiyonluğu için yarışan takımlarda forma giymedi, Galatasaray’a geldiğinde bunun baskısını kaldıramamış olabilir.
Nzonzi Galatasaray’a geldiğinde düzenli şekilde Fransa Milli takımına davet edilen bir oyuncuydu, hatta ilk hafta performansları da taraftarlar tarafından çok olumlu karşılanmıştı ama zaman geçtikçe gelen Şampiyonlar Ligi hezimetleri, ligde alınan başarısız sonuçlar sonunda kendi Milli takımının da kadrosuna alınmamaya başladı ve bu durum motivasyon kaybı olarak karşımıza çıktı. Galatasaray’ın Nzonzi’yi ikna etme kozlarından biri de Şampiyonlar Ligiydi ama Glatasaray öyle bir CL performansı sergiledi ki, keşke gitmeseydik dedik. Tabiki bu performanstaki baş aktörlerden biri de Nzonzi’ydi.

steven nzonzi


Nzonzi fizik olarak güçlü bir oyuncu, 1.96 cm boya sahip, doğal olarak hava toplarında dominant, boyuna göre tekniği çok iyi bir oyuncu. Nzonzi’nin en büyük defosu hızlanma ve çeviklik özellikleriydi. Zaten Nzonzi’nin Roma’dan ayrılmasının nedeni de buydu, Roma kadrosuna hızlı, genç ve dinamik orta sahalar katmıştı ve Galatasaray bir fırsat transferi olarak Nzonzi’yi kiralama ücreti ödemeden sadece maaşını karşılamak koşuluyla kadrosuna katmıştı, o zaman bu anlaşma herkes için çok başarılı bulundu, insanlar haklıydılar da aslında. Çünkü 1 sene önce 26.5 Milyon Euro ödenen adamı para ödemeden kadroya katmıştık ve 500 bin Euro ödersek önümüzdeki sezon da takıma katabiliyorduk. Teoride müthiş bir anlaşma, ffp kıskacında olan bir takım için daha iyisi olamazdı diye düşündü herkes. Ama pratikte olaylar farklı seyir etti.

Nzonzi ilk geldiğinde fizik olarak takımın en iyilerindendi ama takımla birlikte idmanlara çıktıktan sonra fiziki farkını kaybetti, bu durumda yapılan idmanlar ve yüklemeler de tartışılabilir oyuncunun bireysel tavırları da. Takımda kötü olan sadece Nzonzi değildi, Nzonzi ile birlikte bir çırpıda sürüyle adam sayabilirdik.

Nzonzi kiralık oyuncu olduğu için Galatasaray’a karşı bir aidiyet duygusu hissedemedi, Fatih Terim takımlarında genelde olmazdı böyle şeyler. Daha önce hava alanında yatan Denayer’ler, Onyekuru’lar görmüştü bu camia. Tabiki karakter olarak bu tarz bir oyuncu ile karşılaşınca Fatih Terim de üzülmüştür. Nzonzi’nin sorun çıkardığı noktalardan biri de maaş ödemeleri olabilir, bazı oyuncular günü gününe maaşını almak isteyebilir; Muslera gibi oyuncular ise Galatasaray’da paralarının kalmayacağını bildiği için bu durumu sorun etmezler. Nzonzi’yi bozan etkenlerden biri de bu olmuş olabilir.

Taraftar forması için savaşan oyuncunun ismini hatırlar, şimdi bile hala Elmander diye sayıklıyorsak Elmander’in bu takım için verdiği kavgalara şahit olduğumuz içindir.

Nzonzi’nin PSG maçından sonra verdiği skandal röportaj bazı şeylerin habercisiydi zaten, sorulan her soruya tek kelimelik umursamaz cevaplar… Daha sonra idmanda da yaptıkları yüzünden kadro dışı bırakıldığı açıklandı.

Arkadaşlar kimse Galatasaray’dan büyük değildir, kimse Galatasaray’ın yaşayan efsanelerinden Fatih Terim’e saygısızlık yapamaz, yaparsa da karşısında biz Galatasaray taraftarını bulur.

Nzonzi için saha içinde neler yaptıklarına bakarsak; evet Galatasaray hücum oyuncuları çok hareketsizdi ve oyun kurmaktan sorumlu olan Nzonzi bu hareketsizlik yüzünden oyun kuramamış olabilir, ama Nzonzi de bu hareketsizliğe katalizör olmadı mı? Takım arkadaşların savaşmıyorsa bunu kabullenmek yerine takımı ateşlesene, en azından mücadele et de iyi niyetini görelim değil mi? Tamam gününüzde olamayabilirsiniz ama kötü mücadele edemezsiniz, herkesten daha fazla isteyip herkes kadar koşarsak tekniğimizi kullanarak fark yaratabiliriz. Nzonzi son oynadığı karşılaşmalarda top kapmadan maç tamamladı. Beyler Türkiye liginden bahsediyoruz, Fatih Aksoy’un bile doğru sistemde nasıl faydalı olduğunu görüyoruz. Nzonzi stoper Fatih Aksoy kadar oynayamaz mı?

Hal böyle olunca bizim aklımıza da oyuncuların takımı sabote edebileceği geliyor, milyon Euro kazanan adamlar sahada kavga etmeyecek maçları teker teker rezil olarak kaybedeceğiz ve bunun üzüntüsünü oyuncular değil de biz çekeceğiz, yok öyle bir dünya beyler. Cebindeki son parasını maç bileti için harcayan adamlara bunu yapmaya kimsenin hakkı yok, bu yüzden Nzonzi’nin takımdan ayrılmasını gram umursamıyorum. Eğer hiçbir şekilde oyuncu transfer edemeyecek durumdaysak bu sefer umutların yeşermesi için altyapıya bakmamız gerekir.

Nzonzi’nin kabahatı olduğu kadar teknik ekibimizin de hatası olduğunu düşünüyorum, lig başladı ilk haftalar takım formsuz, şey diye bekledik Bartali takıma şampiyonlar ligine göre yükleme yaptı CL başlayınca takım koşacak, öyle bir yükleme yapılmış ki takıma CL maçları başladığında tel tel döküldük. Real Madrid ve PSG deplasmanları tamamen skandal, hiçbir varlık gösteremeden alınmış mağlubiyetler, rakiplerin 10 gole ihtiyacı olsa 10 tane atacaklar. Hal böyle olunca suç oyuncularda diyip kenara çekilmek doğru değil, teknik heyetin de sorumlu olduğunu düşünüyorum. Demekki sezon başı planlama doğru yapılamamış, haftalar geçti takım bir sistem oturtamadı. Ankaragücü ve diğer bir çok maçta bu takım acaba idmanlarda çay kahve içip fotoğraf çekinip dağılıyor mu diye kendimi sorgulamaya başladım.

Maalesef teknik ekip eldeki malzemeden helva yapamadı ilk yarı ve basın toplantılarında Ocak ayı operasyonundan bahsedildi, şimdiye kadar cezalandırılan tek kişi de Nzonzi, diğer değişiklikleri bekleyip göreceğiz.

Nzonzi suçlu kabul ediyorum ama olaya Nzonzi tarafından da bakmamız lazım, biz bir aile olamadık, ligde rakiplere fark atı geçeceğimiz sezonda patates olduk ve lig yarışında tutunmaya çalışıyoruz. Şuan ise sene başında yapılan planlamanın sıkıntılarını çekiyoruz hala, takımdan ayrılacak her oyuncunun da bir maliyeti var.

Gelinen noktada Nzonzi kötü oyuncu mu hayır, mesela Rıza Çalımbay’ın elinde olsa ondan nasıl faydalanabileceğini düşünün. Ama olmadı, oyuncu bize ait hissetmedi kendini. Belki kendini üstün gördü, belki Pirlo vakası olarak bizim teknik ekibi beğenmedi, belki takım arkadaşlarını beğenmedi. Bunların hepsi yakında ortaya çıkar.

Biz ise Galatasaray olarak oyuncuların neler yapabileceğini bilerek ona göre beklenti oluşturmalıyız, bundan sonra yapılacak transferler de bir plan dahilinde olmalı. Nzonzi konusunda ben de yanıldım, profil olarak Atiba'dan çok daha iyi bir oyuncuydu ama başka etmenler de işin içine girince hayal kırıklığı oldu.

steven nzonzi



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »