Yuto Nagatomo : Son Samurai...

yuto nagatomo

2017/18 sezonunun devre arası transfer sezonunda Galatasaray sol bek sıkıntısını İnter'den Yuto Nagatomo'yu kiralayarak çözüyordu...

Tudor yerine gelen Fatih Terim; Tudor'un ısrarla istemesine rağmen alınamayan Asamoah yerine Linnes ve  Latovlevici ile sezona başlayan Galatasaray vardı. Nagatomo ilk maçına Sivasspor deplasmanında çıkmış ve Bifouma tarafından rezil edilmişti. Daha sonra performansını toparlayan Nagatomo özellikle Visca karşısındaki performansıyla Galatasaray'ın sezon sonunda şampiyon olmasında önemli katkılar vermişti.

2018/19 sezonunun başında ise Cavanda'yı satan Galatasaray 2.5 Milyon euro bonservis bedeliyle Nagatomo'yu transfer etmişti. Tamam Nagatomo bizi şampiyon yapmış olabilir ama 32 yaşındaki bir bek oyuncusunda o paraları vermek ne kadar doğruydu ? Hele ki Ffp kıskacında kıvranırken, üstüne bir de Emre Akbaba'nın transferinden sonra oyuncu satmak durumunda kalan Galatasaray belki de elindeki en formda oyuncusu olan Gomis'i göndererek sezona forvetsiz başlamıştı. Devre arasını zar zor getiren takımda köklü değişiklikler olmuştu, stoperler değişmiş forvete Diagne gelmişti, Nagatomo'nun önündeki Garry Rodrigues satılmış forma Onyekuru'ya teslim edilmişti. Tam o sıralarda da ciğerine gelen sert top sonrası Nagatomo'nun ciğeri sönmüştü, Galatasaray sağlık sorumlusu Yener İnce ise bu olayın çok nadir rastlanan bir şanssızlık olduğunu açıklıyordu. Sezon biterken Nagatomo'nun Başakşehir ve Beşiktaş kanat oyuncuları karşısındaki üstün savunma performansından sonra Galatasaray yine şampiyon olmuş ve 2019/20 sezonuna da Galatasaray&Nagatomo birlikteliğini  taşıdı.


yuto nagatomo

Galatasaray'ın hesaba katmadığı bir durum vardı, Nagatomo yaşlanıyordu ve geçen her gün atletizmini yani fark yaratan özelliklerini kaybediyordu. Nitekim 2019/20 yoğun fikstür ve Şampiyonlar ligi maçları sonucu takke düştü, kel göründü. Daha önce ciğeri iflas eden Nagatomo PSG ve R.Madrid maçlarında tamamen iflas etmişti. 1 sene önce Visca karşısında savaşan oyuncunun, 18 yaşındaki Rodrygo karşısında düştüğü durumdalar çok üzücüydü.

Football Manager database'lerine de Nagatomo'nun fiziksel düşüşü net şekilde yansımış durumda.


yuto nagatomo


Durumlar böyle seyir edince, Fatih Terim'in devre arasında yollar ayrılacak oyuncular listesine Nagatomo üst sıralardan giriş yaptı. Sene başında Nagatomo'ya 5 Milyon euroluk teklif olduğu söyleniyordu, Nagatomo'nun Galaasaray'da kazandığı yüksek yıllık ücret nedeniyle bu teklifi kabul etmediği söyleniyordu. Galatasaray'ın dikkat etmesi gereken en önemli olgu bu bence; Feghouli'nin astronomik mukavelesi var keza aynı şekilde Belhanda'nın ve tabi ki Mariano'nun; hal böyle olunca emekli tayfa da takımdan ayrılmaya yanaşmıyor ve gelecek için kulübün elini kolunu bağlıyor.

Nagatomo ile yollarımızın güzel ayrılmasını umuyorum, çünkü 2 sezon boyunca şampiyonluklarımızda önemli rol oynadı. Ve Japonlar gururlu insan, ayrılalım denildiğinde de Nagatomo'nun sorun çıkarmayacağını düşünüyorum.

Nagatomo'nun saha içi performansına değinirsek, savunma yönüyle hala Türkiye ligine fazla bir oyuncu ama Galatasaray iinartık sadece savunma yetmiyor, ilerde de hareketli olması gerekiyor. Şöyle örnek vereyim, mesela Galatasaray rakip yarı alanda Nagatomo'yu topla buluşturana kadar 20 hazırlık pası yapıyorsa ve bu top Nagatomo'nun sol ayağını kullanamadığı için hiç oluyorsa, takımın tüm hazırlık pasları da çöpe gitmiş oluyor. Sol bekte oynayan Nagatomo'nun sol ayakla orta tehdidi olmaması çok büyük bir zaafiyet, bu yüzden Galatasaray kolay savunulabilir bir takım oluyor. Ütüne bir de sol kanata oynayan Babel'in hareketsizliği eklenince Nagatomo'nun performansı daha bir göze batar oldu. 

Takımdaki tek sorumlu Nagatomo değil kesinlikle, Nagtomo kadar en az Mariano, Belhanda, Feghouli ve Babel'in de sorumluluğu var. Bu yüzden sadece Nagatomo'yu gönderdik sorun çözüldü diye bakarsak yine hüsran yaşarız.

Galatasaray olarak futbolu maalesef biraz geç öğreniyoruz, bir oyuncuyu alırken karşı takımın onu neden gönderdiğini iyi irdelememiz lazım. Mesela Nagatomo tam da bizim şun bahsettiğimiz sorunlar yüzünden İnter'den gönderildi. Ya da Nzonzi, tam da bizim şikayet ettiğimiz şeyler yüzünden Roma'dan gönderildi. Vedat Muriqi transferi böyle değil mesela, çıkış yapan biri olarak geldi. Bu detay da transferler açısından dikkat etmemiz gereken önemli bir husus.
yuto nagatomo

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »