3-4-1-2 ve 3-4-2-1 üzerine...




Galatasaray’ın 2020-2021 sezonunda da en az rakipleri kadar maddi sıkıntılarla boğuşacağı su götürmez bir gerçek. Ki Türkiye’de futbolun Galatasaray’a karşı bir oyun olduğunu yıllar geçtikçe daha net görüyoruz, anadolu kulüplerinin bir çoğunun başkanı Fenerbahçe kongre üyesi bazıları şike tapelerinde olmasına rağmen hala görevinde, hatta durum öyle bir hal aldı ki bonservissiz ayrılacak oyunculara bile Galatasaray’a gitmemesi uğruna mobbingler uygulanıyor. Oyuncudan bağımsız haksız sözleşme uzattıktan sonra adaletin tokadını yiyenlerin oyuncuları okçu tepesini terkedenlere benzetip hain diye nitelendirildiğini gördük. Hal böyle olunca her deplasman yeni bir savaş alanına dönüyor, o halde kılıç kuşananındır diyenlerdenim, en sert tepkiyi de sahada vermek isteyenlerdenim.

Çünkü medyaya bir göz atarsanız Galatasaray’ın hakkını savunabilecek kişilerin azlığını görebilirsiniz. Medyadaki Galatasaraylıların da kendine faydası yok, Galatasaray oyuncusu bu adamlara ırkçılık için açıklama yapmak zorunda kalıyor. Şaka gibi ama Trabzonsporlu yorumcular bile türedi ve Galatasaraylılardan daha etkinler, piyasada Beşiktaşlı yok ama TRT’deki Beşiktaşlı yorumcuların sayısı sokaktaki Beşiktaşlılardan fazla. Hakem atamaları malum zaten, Galatasaray’ı doğrayan her hakem 1 hafta tatilden sonra ödülünü aldı. Benim görüşüm şu piyasada namuslu hakem kalana kadar diğerlerini elemek, bir şekilde o düdüğü astıracaksın. Eğer Galatasaray yöneticisiyseniz bunu yapacaksınız, yapamıyorsanız yerinize bunu yapmaya cesareti olanlar gelecek.

Saha dışına aldırmadan sahanın içinde kalmak istesem de, olmaz dediğimiz ne varsa başımıza geldiği için bir noktadan sonra bu sessizlik dayanılmaz bir çığlığa dönüşüyor.

Benim gelecek sezon Galatasaray için önerdiğim taktik formasyonlardan birinden bahsedeceğim.

Ana şartım şu, oyuncuların büyük kısmı sezon öncesi kampa katılmalı. Futbolculara verilen maaşlardan biraz feragat edip bu maaşları kondisyon, maç analiz, akademi ve scout ekibine yatırmak.

Türkiye ligini takip eden herkes fizik olarak takımların temposunun istisnasız maç sonuna doğru düştüğünü görecektir, evet Galatasaray’da da durum bu maalesef. Bir takım son dakikalarda bu kadar puan kaybediyorsa konuyu kökten ele almak gerekli. Eğer senin fiziksel olarak direncin yerinde olsa rakip takımı kalene yaklaştırmazsın bile, ya da fizik gücünle rakibi öyle örselersin ki son dakikalara kalmadan maçı koparabilirsin.

Uygulanması gereken taktikler rakiplerimizden bağımsız olamaz, bu yüzden Türkiye liginin dinamiklerini iyi bilmek lazım.

Pivot santrafor bu ligde iş yapıyor, maçların son dakikalarında Donk'tan pivot katkısı bekleyen Fatih Terim hocamın takıma pivot kazandırmamış olmasını anlamıyorum.

Duran topları etkili kullanan oyuncuların mutlaka olmalı, çalışarak da bu özellik kazanılabilir ama bizim ülkede pek örneğini görmediğimiz için hazır yeteneklisini istiyoruz. Sırf duran topları kullanmak için akademiden Bartuğ bazı maçlarda forma giyse eminim daha fazla puan toplamış olurduk.

Orta-gol bu ligin dinamiklerinden biri, Jurgen Klopp bile bunu uyguluyor. 
Yine pivot santraforla doğrudan bağlantılı bir durum bu da, forvet 
bölgesinde kısa oyuncularla oynayan takımlar bir zahmet orta kafa gol atamasın zaten. Falcao’dan çok kez kafa golü bekledim ama olmadı, belki oyuncu atletizmini kaybetmişti belki de oyuncularımız orta özürlüsü.
Türkiye’de takımlar maç sonuna doğru oyundan düşüyor, diri kalınabilinirse her maçı 60’tan sonra rahatlıkla çözebilirsiniz. Bunun için de kondisyon ekibinin gözden geçirilmesi gerekebilir. Hatta transfer yaparken de kondisyon ekibinden rapor alınsa uygun olur.
Şimdi gelelim taktiğimize…





3-4-1-2 ve 3-4-2-1…
Kaleci için Muslera dönene kadar uygun yolu bulacaktır teknik heyet Fadıl Koşutan kaleci transferi istiyorsa gözüm kapalı yapardım, kaleci konusunda esas alınması gereken kişi Fadıl Hoca’dır.

Stoper kurgusunun 3’lü olmasını istiyorum, nedenlerini birazdan açıklayacağım. 3’lü stoper oynayan takımların kadrosunda en az 6 stoper bulunması lazım, Işık Kaan ile falan 7 olabilir. Sol stoper kesinlikle solak olmalı, Marcao’nun arkasına yerli bir sol stoper bulunabilir. Cenk Özkacar uygun mudur, bence olur. Merkez stoper Luyindama, alternatifi Emin Bayram olabilir. Merkez stoperin öyle üst düzey oyun kurmasına gerek yok, çünkü oyun kurulumunu sağ ve sol stoperden isteyeceğiz. Bu yüzden merkezde muhakkak Luyindama’yı tercih ediyorum. Sağ stoper için en uygun isim Kaan Ayhan, öyle bir sağ stoper rolü vereceğiz ki hem sağ bek hem orta saha hem de stoperde fayda sağlayacak. Gerekli kaymalar açısından sağ ve sol stoper çok önemli olacak. Ve tabiki bir diğer stoper alternatifi Donk. Buraya 7. Ve 8. Olarak yerli stoperler yazabiliriz.

Sağ kanat bek, Omar Elabdellaoui uygun olacaktır. Geriden aman aman oyun kurmasını beklemeyeceğiz, hatta çoğu zaman rakip bek oyuncusuna pres yapmasını talep etmek gerekli. Ters kanattan ortalar geldiğinde muhakkak bu oyuncunun ceza sahasına koşu atması gerekli. Sağ kanat bek için benim yerli önerim Burak Kapacak, bence uygun da olur. Yabancı sayısına bağlı olarak Linnes’i yazabiliriz.

Sol kanat bek, şuan elimizde Saracchi var, bitirici vuruşlarında çalışmalar yaptıktan sonra devam diyebiliriz. Yine Ömer Bayram ve Linnes’i de buraya alternatif olarak yazabiliriz. Sol kanat bek de zaman zaman rakip bek oyuncusuna pres yapmak zorunda, top ters kanattan oyuna sokulduğunda ise rakip sağ kanadı kontrol etmesini isteyeceğiz.

Merkez orta sahada 2 oyuncu görev alacak, bu bölge için 5 tane oyuncu yazmamız gerekli. Ben buraya 3 tane yabancı yazıyorum, 2 tane de alternatif yerli bulmamız lazım. 2 seneye bu bölge için Bartuğ gelir, Bartuğ gelene kadar yeniden pas oyununa dönebiliriz. Seri gibi narin oyuncular yerine, biraz daha mücadeleye yakın oyuncu tercih etmek doğru olacaktır. Bu gölgedeki oyuncunun savunma olarak doğru pozisyon alması gerekli ve efor oyununda önemli bir rolde olacak.

Serbest 10 numara olarak mecburen Sofiene Feghouli’yi yazma zorundayız, Feghouli’den Papu Gomez katkısı bekleyeceğiz. Gerektiğinde sağa sola deplase olacak ve top rakipteyken pres için doğru konumlanmak zorunda. Bir mucize olur da Soso'yu satabilirsek, yerine daha kreatif bir oyuncu alabiliriz. Arda Turan da burada alternatif olabilir, Taylan’ı da yazabiliriz. Hatta Taylan'ı temposundan ötürü merkez ikili alternatifi olarak da düşünebiliriz.

Forvet mevkisi için 1 tane muhakkak güçlü oyuncuya ihtiyaç var, bir tane de ince işler yapabilecek biri lazım. Diagne ve Emre Akbaba kadroda olacak sanırım. Alternatif olarak Oğulcan ve Adem var, ki Falcao’nun durumuna göre başka bir takviye yapılabilir. Olmazsa da bu eldekiler ile devam edebiliriz. 

İş bu taktik Gaperini hocamın oyun şablonu esas alınarak düzenlenmiştir.
Rakip takımın sahadaki konumlanması göz önünde bulundurularak 3-4-2-1’e de dönülebilir.


Mesela rakip takım 4-3-3 ile oyun kurmaya çalışıyor. 2 forvet oyuncumuz rakip stoperleri birebir marke edecek, 10 numara oyuncumuz ise rakibin defansif oyun kurucusunu marke edecek. Kanat beklerimiz rakip bekleri göz hapsinde tutacak ve oyun kurulumunun başladığı bölgedeki bek oyuncusuna kanat bekimiz birebir baskı uygulayacak. Kanat beklerimizden biri rakip beke basarken diğer kanat bekimiz ise rakibin kanat forvetini kontrol edecek. 

Rakibin oyun kurulumu simetrik olarak yer değiştirirse bek oyuncularımız da birebir önde baskıya ayak uyduracak şekilde kaymaları yapmak zorunda. Şu ön alan presini uyguladığımızda dağılmayacak rakip takım yok, bunu iddia ediyorum. Mecburen topu ileriye vuracak olan rakibi geride 3 tane stoperimiz karşılayacak. Orta sahadaki çalışkan ikilinin de etkisiyle ikinci topları alıp direkt oyun tercih edeceğiz. Oyun bilgisi düşük oyuncular ile uygulanması biraz karışık görünebilir ama bu adamlar profosyonel futbolcuysa pekala bu pres sistemini öğrenebilirler.

--------------------------------------------------------------------------------


Diyelim ki rakip 4-2-3-1 ve ya 4-4-2 ile sahada; çift forvet yine rakip stoperleri marke edecek. Orta saha merkezindeki ikiliden biri çift pivot orta saha oynayan rakibe baskı için 10 numaramızın yanına baskıya gelecek. Kanat bek oyuncularımızın kaymaları yine aynı şekilde yapılacak.


---------------------------------------------------------------------------------
Diyelim ki rakip 4-3-1-2 oynuyor; yine stoperlerimizden birini rakip 10 numaraya veriyoruz, buradaki önemli detay şu, rakip 10 numaraya merkez stoperimizi birebir marke için görevlendireceğiz. Gerekirse merkez stoper daha önde konumlanacak ve bu oyuncuyu etkisiz hale getirecek. 


--------------------------------------------------------------------------------- 
Bu sisteme tek zaaf yaratabilecek sistem 3-5-2, onu da ligde sadece Gazişehir FK uyguluyor.








Eğer olur da rakip takım 3-5-2 ile sahada dizilirse baskı şeklimizde ufak bir dokunuş ile onun da üstesinden gelebiliriz, baskı sistemimiz 3-4-2-1’e dönecek ve öndeki 3’lümüz rakip 3 stoper ve önlerindeki defansif oyun kurucuyu birebir marke etmek zorunda olacak. Kanat beklerimizin senkronizasyonları aynı olacak, tek fark merkez orta sahalarımız ve öndeki 3'lü hücum hattı daha kompakt kalarak orta saha merkezinde sayısal olarak zaafiyeti engellemeli.
--------------------------------------------------------------------------------


Topa sahipken, kanat beklerimiz kanat oyuncusu gibi rakip sahaya açılacaklar. Sağ ve sol stoperlerimiz oyun kurucu olacağı için oyunun kurulumunu buradan sağlayacağız, merkez orta saha ikilimiz kazma olmamalı ki stoperlerin önünde pas istasyonu oluşturabilirsin. Merkezde oyun kurucu bir 10 numaramız ve ilerde çift forvet olduğu için rakip yarı sahada çoğalma gibi bir problem olmayacaktır.





-------------------------------------------------------------------------------- Takım sahada doğru dizildiğinde çok fazla koşmasına gerek kalmayacak, çünkü kaymaları doğru yaptığımızda rakip zaten uzun oynamak zorunda kalacak. Takımın yapması gereken şey efor sarf etmek olacak, yani topu olabildiğince erken rakipten almaya çalışacağız. Oyuncu seçimleri de buna göre yapılmalı, efor sarf edince orasını burasını tutacak adamlara yer yok bu sistemde.
---------------------------------------------------------------------------------
Oyun kurulumunda oyun kurucu görevindeki oyuncu, merkez orta saha oyuncularına kayarak merkez orta saha oyuncularının oyunu genişletmesine yardımcı olabilir.




---------------------------------------------------------------------------------
3’lü stoper sahada olduğu için duran toplarda doğal olarak rakipten bir fazla olacağız ve etkili duran top kullanan oyuncularımız varsa maçı buradan bile rahatça çözebiliriz. Aynı zamanda rakiplerin duran top organizasyonlarında da fazladan stoper avantajı ile hava hakimiyetine sahip olabiliriz. Rakip orta-gol denerse yine fazla stoper avantajıyla hava toplarını süpürebiliriz.
---------------------------------------------------------------------------------
Ülkemizin zaaflarından biri orta gol olduğu için Hücum hattında kanatlara devrilecek oyuncuların ters ayaklı olması da etkili olacaktır.



---------------------------------------------------------------------------------
Kanat beklerinden biri rakip ceza sahasına orta keseceği sırada muhakkak diğer kanat bek oyuncusu rakip ceza alanında yer alabilmeli, Novak bu yöntemle bir kamyon gol attı hem de 4'lü savunma sisteminde olmasına rağmen.



Yine rakip ceza sahasında sayısal olarak çoğalabilmek için orta saha merkez oyuncularımızdan birini de rakip ceza alanına gönderebiliriz.





--------------------------------------------------------------------------------
Ben de isterim takımda Seri ile uyumlu oynayabilecek oyuncuların fazla olmasını ama ekonomik olarak bu pek mümkün değil, Onyekuru gibi müthiş bir topsuz oyun futbolcusunu kaybettik, yerine alınacak oyuncunun da o kadar etkili olabileceğini düşünmüyorum. Türkiye son yıllarda stoper cenneti, bunu da değerlendirmemiz gerekli.

En azından geçiş süreci olarak bir müddet uygulanabilir bir strateji gibi geliyor bana.

Ekonomik olarak düzlüğe çıkar çıkmaz, her mevki için bonservis ödeyerek kaliteli oyuncu alabilmeye başladığımız gün yeniden 4-3-3’e dönelim. Ama şu süreçte ülkenin dezavantajlarını görüp ona yönelik yapılanmak en doğrusu gibi.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »