Mert Hakan Yandaş : Tırnaklarıyla kazıya kazıya...

Mert Hakan Yandaş,  19 Ağustos 1994 tarihinde 
Bursa'da dünyaya geldi. 

1.74 boyundaki ofansif orta saha oyuncusu Sivasspor'da forma giyiyor.



Mert Hakan Yandaş sivas


Mert Yandaş, 2019-2020 sezonunda Sivasspor adına çok dikkat çekici bir performans sergiliyor, sözleşmesi 30.06.2020'de bitecek oyuncu ocak ayından itibaren Bosman kuralları gereğince bonservis bedeli olmadan herhangi bir kulüp ile anlaşma sağlayabilecek.

Benim için Mert Hakan Yandaş'ı anlatmak için en iyi tabir "tırnaklarıyla kazıya kazıya"dır. 2014-2015 sezonunda Buca ile 3.ligde forma giyen oyuncu, tabiri caizse basamakları teker teker ve emin adımlarla çıktı, daha sonra Menemen Spor ile 2.ligde forma giyen oyuncu, 2017-18 sezonunda Sivasspor'a transfer oldu. Önüne çıkan engelleri teker teker aşarak, Türkiye'nin alt liglerinden bu seviyelere gelebilmiş olması gerçekten çok epik bir hikaye, Yusuf Yazıcı'nın sakatlığından sonra Euro 2020'de Türk Milli takımında olma ihtimali artmış durumda.



Mert Hakan Yandaş

Mert Hakan Yandaş şuana kadar ligde maç başına 0.5 top çalma, 0.3 top kesme, 1.2 faul yapma, 0.5 top uzaklaştırma, 1.1 çalım yeme, 0.1 şut engelleme defansif istatistikleriyle oynuyor. Bu verileri biraz irdeleyecek olursak savunma katkısı pek yüksek bir oyuncu olmadığı ortaya çıkıyor. Taraftarların adam yiyen orta saha diye beklentilere girmemesi gereken bir oyuncu. 

Mert Yandaş şuana kadar ligdeki 16 maçta, 4 gol ve 3 asistle oynuyor. Ofansif istatistiklerine gelecek olursak, ligde maç başına, 2.7 şut, 2.4 kilit pas, 1.9 adam geçme, 0.3 ofsayta yakalanma, 1.5 faul alma, 1.3 top kaptırma, 1.9 kötü top kontrolü ortalamalarıyla oynuyor.

Maç başına ortalama 40 pas yapan oyuncu, %80.7 başarılı pas isabetiyle görev aldı. Maç başına 1.5 orta kesen oyuncu, 3.2 uzun top ve 0.2 ara pası deniyor. Bu istatistikleri de biraz incelersek, çoğu maçta şut çekmekte zorlanan takımlar için maç başı şut oranı gayet ideal, pozisyona girmekte zorlanan takımlar için maç başı anahtar pas verileri çok iyi seviyede, dribling ile adam geçme de rakip kaleye yakın yerlerde yapılırsa tehlike yaratma adına önemli bir istatistik ama taraftarlara görsel şölen yaratmak için de önemli bir özellik, orta saha oyuncusuna göre adam geçme istatistikleri de son derece yeterli. Burada büyük takım oyuncusu olabilmenin en önemli koşulu topun değerini bilmektir; Mert Hakan'ın maç başı 1.3 top kaptırması ve 1.9 kötü kontrol ile oynaması pek iyi değil, ama Sivasspor'da çok fazla sorumluluk alıp bir şeyler yapmak istemesi nedeniyle bu hataları normal karşılayabiliriz, sonuçta top kaybetmemek için hiç risk almayıp al gülüm ver gülüm tarzı garanti oynamaktan iyidir, en azından deniyor. Bu istatistiği bakımından da Belhanda ve Emre Akbaba'nın önünde. Mert Hakan büyük takıma gelirse topla buluşma sayısı da göreceli şekilde artacaktır, geçiş oyununda kendini kanıtlamış bir oyuncu, pozisyon oyununu da geliştirmesi gerekecek.

Bir klasik olarak Mert Hakan Yandaş'ın Football Manager profilini de paylaşacağım, Fm scoutlarını her zaman dikkate almışımdır ama Mert Hakan konusunda benim görüşlerimin bu verileri hazırlayan arkadaşlardan daha güvenilir olabileceğine dair imzamı atarım.



Mert Hakan Yandaş


Mert Hakan Yandaş hakkındaki olumlu ve olumsuz olduğunu düşündüğüm özelliklerini sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Sözleşmesinin son senesine geldiği için yeni bir sözleşme kapmak, daha iyi takımlara göz kırpmak adına çok ekstra çaba sarfettiğini gözden kaçırmamak lazım; gideceği takımda aynı motivasyonu, aynı karakteri, aynı sürekliliği ortaya koyabilecek mi bekleyip göreceğiz. Bu konuda beni umutlandıran detay ise şu Türkiye'nin alt liglerinin tozunu yuttuğu için şuan bulunduğu konumun değerini başka oyunculara göre çok daha iyi biliyordur.

Sivasspor halihazırda ligin en net geçiş oyununu oynayan takımı ve Sivasspor'un geçiş oyunundaki en başarılı halkalardan biri Mert Hakan'dı. Sivasspor'un bir teknik direktör takımı olduğunu göz önünde bulundurursak gideceği takımda uyum sorunu yaşayabilecek bir oyuncu. Sivas'ın soğuğuna bile uyum sağlayan biri gideceği her yere uyum sağlar bunun altına imzamı da atarım.


Ligin başlarında forma garantisi olmayan Mert Hakan defansif katkı olarak daha çok emek sarfediyordu, Sivasspor'un liderliğe yükselmesiyle birlikte biraz daha generalliğe soyunmaya başladı ve defansif katkısı iyice azaldı. Oyunun hem defansif hem de ofansif kısmında diri kalabilmek için çok üst seviyede fiziksel özelliklere sahip olmak gerekiyor, Mert Hakan ise kendini ekonomik kullanarak gücünü hücuma saklamaya başladı. Hatta son forma giydiği maçlarda kaptırdığı toplardan sonra eli belinde yürümeye başladı ki bu durum Galatasaray taraftarlarının en çok muzdarip olduğu kısım.


Mert Yandaş, Sivasspor'da bulduğu geniş alanları gerek top sürerek gerekse attığı paslarla geçen bir profildeydi, büyük takıma gelirse kapalı defanslara karşı bu kadar başarılı olabilir mi görmek lazım, hoş artık takımlar da Galatasaray'a karşı kapanmıyor bile. Skor olarak öne geçilen maçlarda çok daha etkili bir silah haline dönüşen Mert Hakan, özellikle Onyekuru tarzı bir kanat oyuncusuyla beraber sahada olursa bir çok maçta kontralara rakipleri zor durumda bırakacaktır.


Mert Hakan Yandaş'ı takip ettiğim maçlarda nedenini bilmediğim şekilde ikinci yarının başlarında etkisiz görünüyor ama maçın ilerleyen kısımlarında yeniden parlıyor ve maçın sonunu gayet iyi getiriyor. Kararlı ve inatçı bir oyuncu olduğu için maçın sonlarında sahada olmasını isteyeceğiniz bir oyunc. Tabiki oyun içinde sürekliliği sağlayabilirse, yaşadığı kopmaları en aza indirebilirse çok başka şeyler konuşulabilir.


Herhangi bir yabancı kısıtlamasına karşın Türk olması Mert Hakan'ı çok daha tercih edilebilir yapıyor. Hava toplarında fenomen değildir ama kırışmalardan da kaçınmaz. 

Mert Hakan'ın oyun görüşü çok gelişmiş durumda, asistin asisti olarak tabir edilecek pasları da fazlasıyla gerçekleştirebiliyor. Defans yapan takımı bir anda hücuma çevirebilecek organizasyonu fazlasıyla yapabiliyor. Sivasspor geride sağlam kalıp kazandığı toplarda Mert Hakan'ı arayarak güvenli şekilde hücuma çıkabiliyor, şuana kadar planları beklediklerinden çok daha iyi şekilde gerçekleşti.

Mert Hakan sürekli üzerine koyan bir oyuncu olduğu için büyük takıma da uyum sağlayabilecek karakterde olduğunu düşünüyorum. Mert Hakan'ı 4-2-3-1'de 10 numara pozisyonunda forma verilebilir, 4-4-1'de ise gezgin forvet görevinde oynayabilir. Mert Hakan'ı merkez orta sahada kullanmak pek verimli olmayabilir çünkü aynı anda hem agresif şekilde top kapıp hem de hücumda çok etkili olabilmesi şuan için mümkün görünmüyor, zaten bunu gerçekleştirebildiği an Toni Kroos oluyor :)


Mert Hakan bitiricilik konusunda çok yeterli değil, daha fazla şut çalışması lazım, önemli pozisyonlarda eli ayağına dolaşıp bize unutulmaz enstanteneler yaşatabilir. Sorumluluk almaktan hiç çekinmeyen bir oyuncu, topsuz alanda oyun görüşüyle bağlantılı olarak iyi pozisyon alıyor.

Mert Hakan'ı transfer edeceksek etrafında ona uyum sağlayabilecek oyuncuları da bulundurmamız gerekecek, bindirme yapmayan bekler, hareketsiz kanat oyuncuları ile ondan verim almak pek mümkün olmayacaktır. Bu yüzden Mert Hakan'ı alan takımın Emre Kılınç'ı da almasını şiddetle tavsiye ediyorum, hem takıma adapte olmak adına hem de takımın karakterini olumlu etkilemek adına bu ikili isim çok değerli olacaktır.


Geçmiş dönemdeki sosyal medya paylaşımlarından Mert Hakan'ın Galatasaray'lı olduğu biliniyor, Fenerbahçe'nin teklifini de olumlu karşılamadığını biliyorum. Sahada bizden biri olması adına da böyle karakterli insanlara ihtiyacımız var, takımda isyan eden oyuncu azlığını da kapatacak biri, idmanlardaki çalışkanlığı ile takımdaki diğer tembel oyuncuları da olumlu yönde etkileyecektir.

Mert Hakan Yandaş

19 ağustos doğumlu olmasıyla Mert Hakan Yandaş aslan burcu, kendim de aslan burcu olduğum için karakteristik özelliklerini az çok tahmin edebiliyorum. (hatta neredeyse aynı gün doğmuşuz, ben de uzun yıllar Sivas'ta yaşadım.)
Mert Hakan'ın mükemmelliyetçi olabilme özelliği çok yüksek, fiziksel olarak çok güçlü hatta en güçlü olması gerektiğinin de farkında ve zihinsel olarak da kendini geliştiren biri olduğuna eminim.

Son olarak Mert Hakan Yandaş Galatasaray'ın ligde ve şampiyonlar liginde direkt 11'ine yazılacak bir oyuncu mu derseniz, ben Mert Hakan'ı daha çok rotasyon ve kadro derinliği oyuncusu olarak görüyorum. Kadro planlamasında oluşabilecek aksaklıklara karşın kesinlikle kadroya kazandırılması gereken bir oyuncu olduğunu düşünüyorum.Hem bu strateji ile direkt 11 olma baskısını oyuncunun üzerinden almış oluruz ve forma adaletini sağlayarak beraber başarılı işlere imza atabiliriz.


Mert Hakan Yandaş sene sonu bonservissiz takıma katılırsa, elbette Sivas'ta kazanacağından bir miktar daha fazla bir paraya imza atacak. Sivas'taki maaşından daha az verelim biz Galatasarayız dersek oyuncuyu Avrupa'ya bile kaptırabiliriz. Çok abartı olmamak koşuluyla uygun bir sözleşme yapılırsa tepki konulmamalı.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »