Badou Ndiaye: Karadenizde batan gemilerini mi arıyor?

ndiaye

Ndiaye, 27 ekim 1990 doğumlu  Senegalli oyuncu 1.80 boyunda ve merkez orta saha olarak forma giyiyor.

Kariyerindeki ilk dikkat çekici performansını Bodo Glimt takımında gösterdi ve bu takımdan Osmanlıspor'a transfer oldu, Osmanlıspor'da ligin en dikkat çekici orta saha performansını sergileyen Ndiaye 2017/18 yılında 7.5 Milyon Euro karşılığında Galatasaray'a transfer oldu, orta sahada Fernando ile gösterdiği performans ile devre arasında 16.5 Milyon Euro'ya Stoke City'e transfer olan oyuncu sene sonunda Stoke ile küme düşüyordu. 2018/19 sezonu başında Galatasaray'a transfer olan oyuncu Galatasaray ile lig şampiyonu olduktan sonra yeniden Stoke City'e döndü ve burada takımıyla Championship'de mücadele etti, 2019/20 sezonunun devre arsında ise Trabzonspor'a transfer oldu.

Galatasaray yıllarından dolayı yakından takip ettiğimiz Ndiaye'yi çok iyi tanıdığımı düşünüyorum. Ndiaye Trabzonspor'a neler katabilir değerlendirmesini yapmaya çalışacağım.

Öncelikle Ndiaye kariyerinin en iyi performanslarını Türkiye liginde sergiledi, bu yüzden ligi bilen oyuncu kontenjanından artı puan yazılabilir. Galatasaray ile bu ligde şampiyonluklar gördü, tecrübe konusunda da bu durum artı yazar. Ndiaye taraftar desteğini arkasında hissettiğinde çok daha iyi performans verebilen bir oyuncu, Trabzonspor Sosa'dan istediği verimi almış görünüyor ki Ndiaye ile benzer bir serüven için yola çıkacaklar.

Ndiaye fizik güç olarak üst düzey bir oyuncu; güçlü, hızlı, dayanıklı. Hafiften adam yiyen orta saha profiline de uyuyor, topla ilişkileri vasat seviyede olan oyuncu, zaman zaman dribling özelliğiyle de ön plana çıkabiliyor.
Ndiaye Ünal Karaman'ın Trabzonspor'una transfer olsa bugün çok başka şeyler konuşuyor oluyorduk ama Ünal Hoca'nın ayrılmasından dolayı oluşabilecek kriz içerisinde Ndiaye de boğulabilir.

Ndiaye agresif şekilde pres yapabilen bir oyuncu ama bu presi çoğu zaman tek başına yaptığı için yerini kolay kaybedebiliyor, enerjisini boşa harcıyor ve sahada kafası kesilmiş tavuk gibi koşan biri izlenimi veriyor. Bu durumu açacak olursak Ndiaye'nin oyun bilgisi üst seviyede değil, hal böyle olunca atletizmini de verimli kullanamıyor.

Fatih Terim 2018/19 şampiyonluk yolunda son düzlüğe girerken Ndiaye'yi kesmiş ve yerine Donk'u monte ederek ipi göğüslemişti.

Ndiaye, Osmanlıspor ve Bodo Glimt'de uzaktan attığı gollerler zaman zaman dikkat çekebiliyordu ama Galatasaray ve daha sonra İngiltere kariyeri boyunca isabetli şut çekmeyi unuttu neredeyse ve dağlara taşlara çalışmaya başladı.




Ndiaye Stoke City'de göbek yapmış sanırım, Trabzonspor formalı paylaşımında dikkatimi çekti bu durum. Bu sezon iyi bir performans sergileyemiyor. Zaten kendi takımında da formasını kaybetmiş durumda. Ndiaye buraya formda bir şekilde gelmeyecek, bu yüzden gelir gelmez uçan kaçan bir performans sergilemesini beklemiyorum. Eğer Ünal Karaman gibi bir teknik direktörün elinde olsa çimleri yiyebilecek potansiyelde bir oyuncuydu ama Hüseyin Çimşir ile kaos içerisindeki Trabzonspor'da yapabilecekleri tamamen soru işaretine dönmüş durumda.

Ndiaye, Lemina kadar üst seviye bir oyuncu değil; fizik olarak Seri'den iyi durumda ama oyun zekası olarak Seri'nin gerisinde olan bir oyuncu. Şahsen Galatasaray'a transfer olmasını istemezdim. Yanında Fernando gibi bir komutanın oynamasının avantajlarını da yaşamış bir oyuncu.

Ndiaye, Osmanlıspor'da daha çok 10 numara pozisyonunda görev aldı ve burada yaratıcılığı daha ön plana çıkıyordu. Galatasaray'da ise büyük takım refleksi gösteremedi bu yüzden tutunamayanlar bölümümde yer almaya hak kazandı diyebilirim. 

Ndiaye iç saha maçlarında taraftarla bütünleşip ekstra performans sergilerken, deplasmanlarda sinebiliyor. Trabzonspor'a iç saha maçlarında katkı verecektir ama deplasman maçlarında benzer performanslar sergilemesi pek mümkün değil.

Galatasaray Ndiaye'yi satarak son zamanlardaki en verimli transfer ticaretini yaptı diyebilirim, futbolcular kapasitelerine ulaştıklarında bu oyunculardan para kazanarak yolları ayırmanın ne kadar önemli olduğunu yeniden farketmiş olduk.

Ndiaye, Trabzon şehrine ne kadar uyum sağlayabilecek onu da zamanla göreceğiz. Kariyer olarak düşüşte olan Ndiaye Trabzonspor formasıyla yeniden çıkış yakalamak isteyecektir. Ama Trabzonspor'da işlerin kötü gitmesi durumunda, "zaten ben kiralık oyuncuyum, etliye sütlüye karışmam" diyerek elini ayağını da çekebilir.

Trabzonspor camiasına hayırlı olsun.



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »