Türk Futbol Hakemleri



Türk hakemleri futbolunun gelişmemesinde rol alan unsurlardan biridir.

Sir Alex Ferguson, Hayat Hikayem kitabında kondisyonsuz İngiliz hakemlerine olan serzenişine de yer veriyor. Hatta hakemler hakkındaki konuşmalarından ötürü haftalarca ceza aldığından da bahsediyor. Benzer hikâyeler bizim topraklarda da sirayet ediyor, ama bazılarının daha net görmesi için uzaktakini göstermek gerekiyor.

Hakemler hata yapabilir, hepimiz insanız, hepimizin hataları var. Fakat üst klasmanda maç idare eden adamların kondisyonsuz olmaya hakkı yok. Kondisyonu olmayan hakem maç içerisinde sürekli oyunu durdurarak kendine nefes alma alanları yaratır.
Türk hakemlerinin elinde olsa ligimizde futbol amerikan futbolu gibi yard yard ilerleyerek oynanır.

Futbol sahaları Türk hakemlerinin piknik bahçeleri değildir.
daha geçtiğimiz senelerde Avrupa'da Fırat Aydunus'un kokartını iptal ettiler, kondisyon testlerini geçemediği için.
Fırat Aydunus sana sesleniyorum, daha 90 dakikalık maçları kaldıramıyorsun, 3 saatlik Türk dizilerinde oynayacak kondisyon hiç yoktur sende. yani boşuna sahada oyuncu olmak ister gibi jest mimik sufle yapma :(

Küçükken mahallede futbol oynarken yorulunca hadi frikik oynayalım derdik ve seri frikik atışlarına başlardık. Türkiye ligi'nde de bazı maçlar bazı dakikalardan sonra seri duran top organizasyonuna dönüşüyor. Çok yorulan hakemler oyunu durdukları yetmiyormuş gibi saha içinde oyunculara konferans vererek oyunu daha daha durduruyor. Var incelemeleri en uzun süren ülke de bizizdir kesin, eminim var hakemleri günün birinde biz de sahada yoruluruz sahadaki hakemi dinlendirelim diye ağırdan alıyordur pozisyonları.

Avrupa arenasında takımlarımız gerilemeye devam ediyor, mesela Sivasspor'a yakın tarihte ligde 5 gol atan bir takım hatırlamıyorum. Çünkü ligimizde dinlene dinleme oynanıyor oyun. Avrupa'da topun oyunda kalma süreleri arttıkça bu duruma alışık olmayan takımlarımızın hüsrana uğramaması mümkün değil.

Premier ligde artık kolay kolay oyunu durdurmuyorlar, marka değeri olarak en yüksekteler, en iyi teknik direktörler en iyi oyuncular orada. Hatalar tabii ki devam ediyor, ama en büyük hatanın oyunu oynatmamak olduğunu biliyorlar.

Bu kadar sık oyununun durduğu bir ligimizi hangi yabancıya izletebilirsin ki?

Fatih Terim konuşunca haftalarca ceza alıyor, başkalarının da bu konuyu görüp görmediği muamma. Farkındalığı yüksek insanlar önemli yerlerde olmazsa süregelen bu düzen devam eder.

Takke düştü, kel göründü.




Share this

Related Posts

Previous
Next Post »