Artem Dzyuba : Bir Target Man gördüm sanki...



Artem Dzyuba, 22 Ağustos 1988'de Moskova'da dünyaya geldi.
1.97 boyundaki Rus Santrafor, Zenit takımında forma giyiyor.

dzyuba

Bir target man furyasıdır almış başını gidiyor, Vedat Muriqi'nin "Ben Target Man'ın oğluyum" dediği yerde Artem Dzyuba "Benim öyle bir oğlum yok" diyebilecek kişidir. Bu konuda saflarımız belli edelim, bu satırları Rusya Milli marşı dinleyerek yazıyorum :)

Artem Dzyuba'nın sözleşmesi 30.06.2020'de sona eriyor, yani Bosman kanunları gereği çok yakın bir zamanda herhangi bir bonservis bedeli ödemeden gelecek sezon için oyuncuyla anlaşma sağlayabiliriz.
Rusya'da yabancı oyuncu sınırı bulunduğu için Artem Dzyuba'yı ordan koparabilmek kolay olmayacaktır.
İşte bu noktada zamanında Burak Yılmaz'ı Rusların elinden alıp gelen tek kişilik transfer komitesi Abdurrahim Albayrak'a güvenmekten başka seçeneğimiz yok. Daha önce yaptık, yine yaparız :)

Artem Dzyuba artık kariyerinin ustalık dönemini yaşayan bir oyuncu, bu yüzden güncel olan yani bu sezondaki istatistiklerini değerlendirmekte fayda var. 
Dzyuba bu sezon Rus liginde 19 maçta 11 gol 9 asistle oynuyor, şampiyonlar liginde ise 6 maçta 2 gol 1 asist üretti. Whoscored verilerine göre bu sezon 7.53 rating ile oynuyor, bu bile başlı başına yeterli bir veri bence.

Artem Dzyuba bu sezon maç başına; 2.7 şut, 2 kilit pas, 0.4 adam geçme, 2.2 faul alma, 1.1 ofsayta yakalanma, 2.1 top kaptırma ve 1.9 kötü top kontrolü ofansif istatistikleri ile oynuyor.
Bu istatistikleri irdeleyecek olursak skora yaptığı katkı oyuna yaptığı katkı göz önüne alınırsa gayet yeterli. Maç başına 2.7 şut çekmesi kaleyi bulmakta zorlanan takımlar için ilaç gibi olur, maç başına yaklaşık 2 tane kilit pas vermesi üst düzey futbol aklına sahip olduğunun göstergesi ve uzun boyuna rağmen şaşırılacak kadar ince işler yapabilen bir oyuncu. Dribling ile adam geçme özelliği de bulunan oyuncu, maç içerisinde sürekli sağa sola deplase olarak rakip stoperleri sırtında taşıyabilen bir oyuncu, bu özelliği sayesinde rakip defansta oluşan boşluklara kendi takım arkadaşlarının girmesini sağlayarak hücum anlamında çok çok önemli katkı veren bir oyuncu, uzun bir oyuncu olmasına aldanmayın Galatasaray'ın mevcut beklerinden daha kaliteli orta açtığına kalıbımı basarım. Zenit takımında oyun sürekli Dzyuba üzerinden oynandığı için ve çoğu zaman rakip stoperlerle boğuştuğu için maç başına yaklaşık 2 top kaybı ve kötü top kontrolü istatistikleri mevcut. Oyun olarak vereceği katkılar düşünülürse bu top kayıpları tahammül edilebilir seviyede olduğu düşünülebilir.

Artem Dzyuba sürekli pres yapan bir oyuncu değil bu yüzden defansif reaksiyonlaryla methedilecek bir oyuncu değil, Elmander gibi sürekli rakip kovalasın diye beklentiye girmemek lazım; ama eli belinde sahada gezecek bir oyuncu da değil. 
Artem Dzyuba hava toplarında fenomen bir oyuncu. Maç başına 5 hava topu kazanma istatistiğiyle oynuyor, uzun boylu olmasının avantajıyla hem duran top savunmasına hem de duran top organizasyonlarında olağanüstü katkı verecektir. Dzyuba varlığıyla beklerin kesebileceği kötü ortaları bile gole çevirebilecek bir oyuncu.


artem dzyuba fm 20


Artem Dzyuba tek forvetli sistemlerde de başarılı oynayabilir ama çift forvetli sistemlerde hedef adam rolünde çok daha verimli olacaktır. Dzyuba çok güçlü bir oyuncu, Rusların doğal yaşam koşullarını da düşünürsek Ivan Drago gibi kalır bizim ligde. Galatasaray'a gelirse Falcao ile birlikte inanılmaz bir ikili olabilirler, Galatasaray'ın mevcut kadrosunda Falcao forvette yalnız kaldığı için stoperlerle ekstra boğuşmak zorunda kalıyor ve asıl işi olan gol atmak için yeterli enerjisi kalmıyor. Dzyuba Türkiye ligindeki stoperleri sırtında taşıyabilecek bir oyuncu, varlığıyla birlikte Falcao, kanat oyuncuları ve orta sahadan rakip ceza sahasına bindiren oyuncuları çok rahatlatacaktır. Rakip takımları teknik ve oyun planı ile açamadığımız anlarda güç ile kırmak adına çok önemli bir oyuncu olur.

Marcao geçen seneki Rize maçından sonra ligde en zorlandığı forvet oyuncusunun Burak Yılmaz olduğunu, en kolay savunduğu kişinin de Vedat Muriqi olduğunu söylemişti. Komedi gibi bir açıklamaydı tabi bu, çünkü Vedat'ın Luyindama ve Marcao'yu düşürdüğü halleri hepimiz gördük, nitekim o maçta Vedat şık bir gol atmış ve takımlarının eksik kaldığı dönemde de 1 asist yaparak Rizespor'u öne geçiren golün asistini yapmıştı. Hala öyle düşünüyorsa, Marcao'ya birilerinin Vedat'ı iyi savunamadığını söylemesi lazım :)

Dzyuba Galatasaray'a gelirse taraftarlar neden maçlara Kızıl Ordu marşıyla çıkmıyoruz diyeceklerdir.

zenit artem dzyuba

Dzyuba'nın kesinlikle Fatih Terim'n aradığı forvet oyuncusu olduğunu düşünüyorum. Özellikle arasak bile kaos oyununa Dzyuba kadar yatkın bir oyuncu bulamayabiliriz, rakibin baskı kurduğu ve oyun kuramadığımız maçlarda topu Dzyuba'ya şişirerek orada çoğalabiliriz. İlerde top tutar mı, tutar. Rakibi sırtında taşır mı, taşır. Oraların oyuncusu mudur, evet oraların oyuncusudur. :) 

Galatasaray'ın skor olarak öne geçtiği maçlarda çok fazla baskı yediğini düşünürsek Dzyuba'nın varlığıyla bu baskıyı ilerde top tutarak çok rahat bir şekilde kırabiliriz. Falcao'dan tekniği ile ilerde top tutmasını beklerken Dzyuba'nın fiziği ile top tutmasını bekleyeceğiz, en azından daha somut bir beklenti. Takım topu ilerde daha fazla tutabilirse geriye yüksek tempoda koşular o oranda azalacaktır ve takım halinde hücum yapmak için daha fazla enerjiye sahip olacağız ve hücumda diri olacağız.

Bir oyuncu transfer ederken, bireysel olarak bakmak yerine büyük pastaya bakmakta fayda var diye düşünüyorum. Artem Dzyuba kesinlikle bir oyuncudan çok daha fazlası olacaktır, tek hamle ile hırpalanan Falcao'yu, kanat oyuncularını, orta yapan beklerini, oyun kuramayan stoperlerini rahatlatmış olacaksın. Süper ligin şifrelerinden biridir bu tarz oyuncular. Zenit şuan liginde açık ara lider gidiyor, bundaki en büyük pay sahiplerinden birisi de Artem Dzyuba.

Artem Dzyuba bu kadar iyi neden dünyanın en iyi kulüpleri ile adı anılmıyor diyebilirsiniz. Arkadaşlar artık büyük kulüpler ile aramızda maddi uçurumlar var, o takımlar sistemler ötesi yetenekteki oyuncuları kadrolarına katıyorlar. Hem geçiş oyununu hem pozisyon oyununu bilen hem de fizik olarak çok üstün oyuncuları tercih ediyorlar. Bu tip takımlarla başa çıkabilmek için, en azından onlar karşısında kavga edebilmek için mutlak surette belirli bir sistemle onlar karşısında durabiliriz. Bazen kaos en önemli sistem olabiliyor. Kaos'un getirebileceği gücü bilen bir camia olarak Dzyuba'nın önemini anlamalıyız.

Vedat Muriqi'nin, Sörloth'un, Crivelli'nin çok büyük fark yarattığı ligde Dzyuba tribünlere "kalinka" (ka ka kakalin) şarkısını ezberletir.

artem dzyuba rusya

Dzyuba gelirse sosyal medyada, spor camiasında her yerde büyük saygı duyulacak bir performans göstereceğine eminim. Rus milli takımı antrenörü Stanislov Çerçesov tarz itibariyle Fatih Terim'i anımsatan bir teknik direktör, Dzyuba ile Teim hocamın iyi anlaşabileceklerini düşünüyorum, Dzyuba'nın Fatih Terim için savaşabileceğine eminim. Mağlubiyetler olabiliyor ama bağlılıklar her zaman daha ağır basıyor.

Dzyuba genel olarak sorunlu bir profil gibi görünse de böyle arızalı tiplerin motive edilirse çok başka başarılara imza atabileceği bir gerçek. Yanılmıyorsam Artem Dzyuba Mancini ile tartıştıktan sonra Rus liginde Arsenal Tula takımına kiralanıyor ve Zenit'e karşı oynaması durumunda takımın belirli bir ücret ödemesi gerekiyor, Dzyuba bu ücreti kendi cebinden ödeyip Zenit'e karşı forma giyiyor ve 1 gol 1 asistlik performansla Sinyor Mancini'ye selamını çakıyor.

Bizim medyamızda Rus oyuncuların gece hayatı ve alkol düşkünlüğü gündem olur genelde, ayyaş Seleznyov bile ayık çıkmadığı maçlarda bu ligi salladıysa Dzyuba bu ligi yıkacak oyuncudur. Dzyuba için saha içine odaklanmamız gerekli, saha içindeki gerek mental gerek karakteristik özellikleriyle gerçekten yararlı bir oyuncu.

Yanılmıyorsam Rus Milli takımı doping cezasına çarptırıldı ve önümüzdeki 4 sene boyunca herhangi bir uluslararası turnuvaya katılamayacak, Milli takıma seçilme durumu olmaması Dzyuba'nın motivasyonunu olumsuz etkileyebilir, çünkü en iyi performanslarını hep milli takıma girmek için göstermiş bir oyuncuydu. Ama fenerliler çok konuşuyor, Dzyuba'yı motive etmenin yüzlerce yolunu keşfedeceklerdir.

Oyuncunun yaşı ile de şüpheleri olanlar olabilir, arkadaşlar hem çok genç hem de bu olgunlukta hem bu futbol zekasına sahip hem bu fiziksel yapıya sahip oyuncuyu bulabilmek pek kolay değil. Bonservis ile alalım desek Dzyuba'yı Rusya'dan koparabilecek bir ücret olmadığını düşünüyorum. Dzyuba'ya gerekirse imza parası verip, dolgun bir maaşla 3 senelik sözleşme imzalamak bize getirilerini düşünürsek karlı bir anlaşma olacaktır.
Şuan için Dzyuba gelecek sezon için mükemmel bir fırsat transferi olarak duruyor. Dzyuba zaten uçak gibi bir oyuncu olmadığı için sahip olduğu beceriler yaş ile iliştirilebilecek özellikler değil. Sadece genç oyuncularla hedef takımı kurabilmek pek gerçekçi değil, özellikle bizim gibi sabırsız bir toplum için...

rusya artem dzyuba


Her transfer risklidir, repertuvarında sakatlık olmayan ne adamlar geldi ama forma dahi giyemeden teneke bağlanıp gönderildi. Başarıya giden yolda; sağlık faktörleri dışında teknik ekibin oyuncuya yaklaşımı, taraftarların oyuncuya yaklaşımı, oyuncunun adaptasyonu, oyuncunun hal ve hareketleri gibi karakteristik özelliklere bağlı olarak bir çok etken var.



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »