Arda Turan: Demir attım yalnızlığa...



Arda Turan Galatasaray’dan ayrıldığında ağlamıştım, geri döndüğünde ise en çok sevinen ben olacağım demiştim.
Hiç unutmam, Arda 2011 yılında Galatasaray’dan Atletico Madrid’e transfer olduğunda, Ramazan ayında, ben gözleri nemli bu günleri düşünürdüm.
  

Arda Turan Arsenal



Hatta Ünal Aysal Arda Atletico’ya gitmesin diye Forlan, Reyes, Ujfalusi’yi ima ederek Atletio Madrid’i Galatasaray’a getiriyoruz denilmişti. Kimilerine göre ihanetle başlayan bir ayrılıktı, o yıllarda Arda’nın da forma giydiği hazırlık maçında Liverpool’u 3-0 yenmiştik, Fatih Terim ile yeni bir başlangıç hepimizi heyecanlandırmıştı. Nitekim göz bebeğimiz, kaptanımız Atletico Madrid’e transfer olmuştu.
Hayallerimi çok büyük, söylesem gülersiniz diyerek başlamıştı bu macera, Ntvspor-Arda Turan ilişkisini yeni neslin bilemeyecek olması çok büyük bir kayıp J

Arda

Arda Turan fizik olarak en iyi olduğu dönemlerde bile Simeone tarafından çoğu maçta 60. Dakikada oyundan alınıyordu, yani en prime dönemlerinde bile Arda 60 dakikalık bir oyuncuydu, bunu cebimize koyalım. Atleti ile Uefa Kupası kazandı, ispanya ligini kazandı, Şampiyonlar liginde final gördü; yani başarı odaklı düşünürsek neredeyse her şeyi kazandı. Tabi o zamanlar da deli doluydu, hakeme krampon fırlatmalar… Daha sonra Messi, Neymar, Suarez’li Barca’ya türk oyuncular için ödenmiş en yüksek bedelle transfer oldu. Barcelona’nın transfer yasağı nedeniyle 6 ay sahadan uzak kalmaları, Galatasaray’ın komik teklifi de orda baş gösterdi işte.
Arda Turan kariyerinin zirvesindeyken Rıdvan Dilmen’in sürekli Fb’de oyar mısın, Bjk’de oynar mısın diye sorduğu sorulara; hep “ben Galatasaraylıyım” diye cevap verdi. Galatasaray’dan ayrılıp Galatasaraylı olduğunu Arda Turan kadar vurgulayan da olmadı aslında.
Bir Türk futbolcusunun gelebileceği en yüksek noktalara çıkmıştı o zamanlar için ve bu zorlu basamakları teker teker çıkmıştı, ama böyle çıkışa böyle keskin düşüş yakışmadı. Bir insan kariyerini anca bu kadar mahvedebilirdi, ve Arda bunu başardı. Hepimizin gözleri önünde bir sürü vukuatı var, hepsini tek tek açmaya gerek yok.

Arda Turan



Bu aralar Arda’nın Galatasaray’a transferi konuşuluyor, aslında taraftarın nabzının ölçüldüğünü de söyleyebiliriz. Arda saha içinde Galatasaray’a ne verebilir beyin fırtınası yapmaya çalışalım.

Yaklaşık 3 senedir Arda Turan’ın doğru düzgün 90 dakika bir maç tamamladığını hatırlamıyorum, en verimli dönemlerinde bile 60 dakikalık perfromans gösterebilen Arda’nın şuan gelip Galatasaray’a 90 dakika katkı verebilmesi mümkün değil. Fatih Terim eğer bu transferi istiyorsa, hani Göztepe deplasmanında Babel yerine Emre Taşdemir’i oyuna aldı ya, işte o dakikalarda Arda Turan’ı oyuna alarak bir hamle oyuncusu kazanabilir miyim derdinde olduğunu düşünüyorum. Selçuk İnan’ın üstün emeklilik performansı gözümüzün önündeyken, Arda Turan’ın da buna benzer bir performans ortaya koyması çok muhtemel.

Şu anki Galatasaray’ın durağan kadrosunda oyunu hızlandırabilecek oyuncu Arda Turan değil, zaten tüm takım topu ayağına istiyor. Aynı şeyi deneyip farklı sonuç beklemeyeceğimizi düşünüyorum.

Arda Turan futbol zekası olarak çok üst seviye olabilir ve bu kaybolmayacak bir özellik, Galatasaray’ın kanat rotasyonunda maksimum 15 dakikalık performans verebilir, 10 numara pozisyonunu yedeklemek için de düşünülüyor olabilir. Bir kanada uçak gibi hızlı oyuncu koyup diğer tarafta oyunu tutabilecek Arda’yı hayal ediyordur belki teknik ekibimiz bilmiyorum, ama Babel bunun için alınmadı mı ? Bunun kralını yapabilecek Babel’e bile topları ezdiği için olmadık yangın çıkarmıyor muyuz ?

Atletico Madrid döneminde Arda Turan& Falcao ilişkisinin çok iyi seviyede olduğunu biliyorduk, gerek saha içi gerek saha dışı iyi anlaşıyorlardı, iki futbolcu da kariyerlerinin en formda dönemlerini yaşıyorlardı. Falcao’dan böyle bir transfer isteği gelmiş olabilir mi, ihtimal dahilinde.

Bu konuyu şöyle kapatabiliriz, yaklaşık 8 yıl önce yaşadık bunu. Arda Atletico Madrid’e transfer olduğunda Atleti ile Galatasaray bana göre neredeyse aynı seviyede takımlardı, biz Galatasaray olarak 8 sene önce kariyerinin sonuna gelmiş Atletico Madrid’li oyunculara göz dikmiştik, onlar ise bizim geleceğin yıldızı olarak gördüğümüz oyuncuya.
Gelinen noktada Atletico Madrid Felix gibi 120 Milyon Euroluk transfer yapabilirken, Galatasaray Fatih Terim’in çok istediği Vedat Muriqi’ye 3.5 Milyon Euro veremiyor. Biz bu hikayeyi daha önce yaşamıştık, tercih sizin. Ben geleceğe yatırımı seçiyorum.

arda galatasaray


Arda Turan özelinde şunu da söylemeliyiz, maalesef kendine iyi bakamadı. Mesela Emre Belözoğlu 30-34 yaşlarını sakat geçirip daha sonra 40 yaşına kadar inanılmaz performans sergiledi. Arda şuan 32 yaşında ve o çok sevdiği Emre abisinden 8 yaş küçük ama futbol Arda’yı daha önce bırakmış görünüyor. Arda Turan önce bunu sorgulamalı. Çok iyi Galatasaraylı olmak artık yetmiyor; Barcelona’dan Xavi’ler İniesta’lar gönderildi; Messi her sene 50’den fazla gol atmasa onu da gönderirler.

barcelona arda


Galatasaray’a sahada kavga edecek adamlar lazım, saha dışında taraftarlar olarak biz elimizden geleni yapıyoruz zaten.
Arda Turan şu an Galatasaray için bir kumar, Arda başarısız olursa Fatih Terim hocama çok fazla eleştiri gelecek ve ben Fatih Terim hocamın daha fazla yıpranmasını istemiyorum, zaten adam hem başkanlık hem teknik direktörlük hem basın sözcülüğü her şeyi tek başına yapıyor.
Ama Fatih Terim, Arda Turan için yeniden hayata dönüş olabilir mi, tabi ki olabilir. Ama 21 yaşındaki Emre Mor’u futbola döndüremediğimizi de unutmamamız lazım.

Arda Turan hakkında görüşüm bu, Arda Turan’ı çok seviyorum. Fatih Terim Arda’yı takıma dahil ederse en çok da ben sevinirim, herkesten de çok desteklerim.

Arda Turan bir gün futbol hayatını oturup anlatırsa, medya ilişkilerini(belki kabul etmez hala ama takıldığı yanlış insanları vs.) performansındaki düşüş nedenini, ikili ilişikilerini kısacası onu bu hale getiren her şeyi, gelecek yıllarda yetişecek Türk futbolcular için çok önemli bir veri olacaktır.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »