Lazio 3-5-2 si: Seri A kazanan diziliş...



Lazio’nun Serie A’da 10 maç üst üste kazandığı 3-5-2 taktiğine değinmek istiyorum. Onyekuru'nun hastalığı bizi farklı arayışlara yönlendirebilir. 

Kalecileri Strakosha, onlar adına üzülmeyelim Muslera'dan sonra iyi bir kaleci bulmuşlar.

3’lü stoper hattı için kadrolarında 8 tane stoper var, rotasyonda 5 stoper kullanıyorlar. Denis Vavro yaklaşık 1 aydır sakat, sakat olmasa da rotasyonda kullanılıyor zaten. 2 tane de altyapıdan stoperleri var, onlara da fazla süre veremiyorlar. Defans hattındaki asıl 3’lüde solda Radu, ortada Acerbi, sağda ise Luiz Felipe düzenli olarak forma şansı buluyor. Radu ve Luiz Felipe yerine zaman zaman Patric ve Bastos da forma giyebiliyor. 
Zamanında Acerbi’yi Tudor da çok istemişti, neredeyse de alıyorduk ama olmayınca Maicon’a yönelmiştik. Şuan gelinen noktada keşke Acerbi olsaydı diyoruz.

5’li orta sahanın sağ kanadında Lazzari forma şansı buluyor, alternatifi Marusic. Solda ise Lucic oynuyor ve tabiki Jordan Lukaku da 5’linin solunun alternatifi konumunda.

Lazio’nun orta saha diziliminde ise iki yönlü Milinkovic-Savic, daha çok defansif yönde Lucas Leiva, ofansif yönde ise Luiz Alberto oynuyor. Lucas Leiva’nın alternatifi ise Cataldi. Neredeyse bu 4 oyuncuyla 3 kişilik mevkiyi doldurmuşlar, dar bir rotasyon kullanıyorlar Avrupa'dan elenip sadece lige odaklanmış durumdalar. Milinkovic-Savic 2 kişilik oynuyor da diyebiliriz. Zamanında Lucas Leiva bonservissizdi ve adı takımımızla anılıyordu. İnsan yine bir keşke diyor.

3-5-2’nin ileri ikilisinde ise İmmobile banko ve yanında mobil olarak Correa ve alternatifi Caicedo forma şansı buluyor.

Galatasaray’ın da ligde 10 maçlık seriye ihtiyacı olduğunu düşündüğüm için bu dizilimi, bu oyun mentalitesini takımımız uygulayabilir mi biraz düşünmek istedim.

Öncelikle Galatasaray’ın stoperde 4 oyuncusu var; Donk, Marcao, Ahmet ve Emin. Bariz şekilde belli ki sayısal olarak eksiğiz bu mevkide. Luyindama varken bile sayısal olarak eksiktik. Nicelik ve nitelik olarak da eksiğiz. Mevcut stoperler 4’lü savunma için bile yetersizken 3’lü stoper biraz hayalcilik gibi oluyor. Ama Galatasaray’ın transferde hem Murillo’yu hem de Mert Çetin’i zorluyor oluşu aklıma acaba Fatih Hoca’nın da aklında 3’lü savunma var diye düşündürmüyor değil. Ayrıca 3’lü oynayacaksak her halükarda altyapıdan Emin’in yanında Işık Kaan’ı da hazırlamamız gerekli, altyapıdan muadil oyuncu varsa ona da razıyım. Ama altyapı benim zaafım, kim gelirse gelsin ben altyapıyı tutuyorum.

5’li orta sahanın sağı için Linnes uygun olacaktır, çünkü defansif zaafları olabilen bir oyuncu, dinamizmi de o kanat için yeterli olabilir. Linnes’ten daha fazla hücum katkısı alabilmek için bu sistem avantajlı görünüyor. Alternatifi yok maalesef, Şener ile falan olacak işler değil bence. Mariano’da mecburen yolcu.

5’li orta sahanın solu için Saracchi uygundur, kendini hücumda daha rahat hissedecektir. River Plate’de de bu role alışık zaten. Saracchi’nin olmadığı maçlarda Linnes ve Ömer Bayram da bu işi becerebilir, hatta Emre Taşdemir bile bu sistemde fayda sağlamıştı.

Gelelim asıl meseleye yani orta saha 3’lüsüne. Milinkovic-Savic rolünün şahsen Donk’ta denenebileceğini düşünüyorum. Teknik ekibin de asla böyle düşünmediğini biliyorum. Donk bir M.Savic de değil bunu da çok iyi biliyorum ama orta sahada serliği artırmak, hava toplarında etkin bir takım kurmak ve özellikle deplasmanlarda sinmemek için deneyebiliriz. Hatta bu vesile ile Donk’u stoper oynatmayarak bir taşta ikinci kuşu da hedefleyebiliriz. M.Savic hem skor hem asist katkısı veriyor, Donk ile benzer yanları fizikleri belki. Teorik olarak Lemina’yı da bu görev için eşleyebiliriz ama ben Lemina’yı daha çok Leiva rolü için derinde düşünüyorum. Lemina’nın Leiva’dan daha komple bir oyuncu olduğu da açık zaten. Lazio’da skor ve asist yükünü paylaşan en önemli oyunculardan biri de Luiz Alberto; 3 gol 12 asist ile oynuyor. Bizim 10 numaralara göre çılgın atıyor diyebiliriz. Feghouli’yi bu role daha uygun görüyorum, alternatifi olarak Belhanda ve Seri olabilir ki kim olursa olsun bu katkıyı alabileceğimizi düşünmüyorum. Milinkovic-savic de 3 gol 5 asistle oynuyor. Leiva’nın gol veya asist katkısı yok ama. Yani total olarak bakarsak orta sahadaki 3’lü blok toplamda 6 gol 17 asistlik katkıda bulunmuş. Tabiki bunlar 19. Hafta itibariyle ulaşılan rakamlar, yani sezonun yarısı henüz.

İleri ikilide ise İmmobile ve Correa oynuyor genelde. Correa daha mobil gibi, İmmobile de çok hareketli. İmmobile 18 maçta 20 gol 5 asiste ulaştı. Correa ise 6 gol 3 asist ile oynuyor. Andone’nin oyun tarzı İmmobile’ye biraz daha uyuyor. Maalesef Falcao’nun durumu pek iç açıcı durmuyor. Emre Akbaba ya da Taylan’dan Correa katkısı bekleyebiliriz. Lazio rakip ceza alanında çok rahat çoğalabilidiği için çok rahat penaltı kazanıyorlar ve buldukları gollerin önemli bir kısmı da penaltıdan. Caicedo ise alternatif olarak forma giyiyor. Caicedo 13 maçta 4 gol 3 asistlik performans sergilemiş. Yani hücumdaki ikili toplamda ilk yarı boyunca, 30 gol 11 asistlik performans sergilemiş.

3-5-2’yi zaman zaman ilk yarıda da denedi Fatih Terim, ama Luyindama’nın sakatlığından sonra randıman alamadık. Lazio’nun hatta Atalanta ve İnter’in de benzer taktiklerle oynadığını düşünürsek. İtalya’da iş yapan taktik bizim ligimizi de süpürebilir.



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »