28 aralık 2019 Galatasaray - Antalyaspor maç öncesi analiz




Galatasaray- Antalyaspor karşılaşmasının maç öncesi değerlendirmesini yapmaya çalışacağım.

Antalyaspor geride kalan 16 haftada 3 galibiyet, 5 beraberlik ve 8 mağlubiyet almış durumda, rakip fileleri 15 kere havalandırırken kalelerinde 28 gol gördüler. Galatasaray maçı özelinde Antalyaspor deplasman performansını kıstas alırsak; Antalyaspor 8 deplasman maçında 2 galibiyet, 2 beraberlik ve 4 mağlubiyet aldı. Deplasmanlarda 5 gol atarken, 10 gol yediler. Antalyaspor’a dair ilk ipucu bu, deplasmanda daha kompakt oynamaya çalışıyorlar, hele ki rakip Galatasaray’sa bunu bir seviye daha artırmak isteyecekler.





























Antalyaspor, kendisinden güçlü gördüğü takımlara karşı genel olarak 4-1-4-1 dizilişi ile mücadele ediyor. Dizilişi açmak gerekirse 4 kişilik klasik defans bloğunun önünde, 3’lü orta saha, kanatlarda hızlı oyuncular ve ilerde 1 santrafor oyuncusu.



Kağıt üzerinde Antalyaspor’un as kalecisi Boffin gibi görünse de, yediği basit gollerden dolayı formsuz olduğuna kanaat getirilecek ki son haftalarda kalede Ferhat Kaplan görev alıyor. Ferhat’ın Sneijder’den yediği golde elini çekip çekmediği haftalarca tartışılmıştı şahsi fikrim olarak Ferhat’ın kötü bir kaleci olduğunu düşünüyorum. Galatasaray maçı genelinde kalede Boffin oynarsa, ayak dibine yapılan vuruşlarda başarısız bir kaleci. Eğer kalede Ferhat oynarsa genel olarak yeteneksiz bir kaleci, isabetli şekilde kaleyi bulmamız golleri getirecektir. Tereddüt etmeden atakları bitirmeliyiz.

Antalyaspor 4’lü defans bloğunda; sağ bekte Nazım Sangare, stoperlerde sağ stoper Celutska sol stoper Diego Angelo, sol bekte ise Eren Albayrak forma şansı buluyor. Aly Cishokko'yu bu sezon hiç oynatmadılar, Tarık Çamdal'ı ise oynatmazlar. Kamp kadrosunda Bahadır ve Diego olmadığı için ellerinde oynatabilecekleri tek stoper Salih Dursun kalıyor. Bu durum Galatasaray adına çok büyük bir avantaj olacak.

Normal şartlarda Antalyaspor stoperleri birbirine yakın oynayamıyor, yani araya top kaçırma ihtimalleri çok yüksek ve sol bekleri Eren Albayrak pozisyon bilgisi bakımından ofsayt çizgisini bozabilecek bir oyuncu. 

Tabiki Antalyaspor bu defolarını absorbe edebilmek için deplasmanda kompakt olarak beklemeyi tercih edebilir. Diego ve Celutska hava toplarında etkili gibi görünseler de ara ara uyuyabiliyorlar ve savunmaya gelen yüksek toplarda zafiyet yaşayabiliyorlar, yani bir nevi zamanlama hatası yapmaya çok müsaitler. 

Galatasaray kadrosunda isabetli şekilde bu pasları atabilecek tek oyuncu Seri gibi görünüyor, Donk da deniyor ama isabet yüzdesi burdaki ana kıstas. Yine Antalyaspor stoperleri çalım yemeye çok müsait oyuncular, Falcao’nun yavaş yavaş form tutacağını varsayarsak bizim adımıza kötü bir eşleşme olmayacak.

Antalyaspor kadro yapısı itibariyle özgüven eksikliği yaşayan bir ekip, başa baş götürdükleri bir maçta bile ne olduğunu anlamadan art arda goller yiyebiliyorlar. Maalesef başta şampiyonlar ligi olmak üzere Galatasaray da bu özgüven sorununu çokça yaşadı, bizler için tanıdık bir his. Hele ki Antalyaspor skor olarak geriye düşerse, geri hat evlere şenlik olur. Hoş, Galatasaray’da geçiş oyunuyla rakibi cezalandıracak oyuncular ve oyun planı olmasa da rakibin bu zafiyetini göz ardı etmememiz gerekir.

Yine notlarım arasında Antalyapor’un sol bek ve sol stoperi arasındaki açıklığa sıklıkla dikkat çekmişim. Her ne kadar formunu bulmasa da Feghouli’nin önünde kullanabileceği bir maden olacak, Mariano’dan ben ümidi kestim artık, jübile maçı olur umarım onun için. Mariano adına orta ile rakibe çarptırarak gol atmak için uygun bir ortam var, zira isabetli orta açmamak için yemin etmiş gibi bir hali var.

Nazım Sangare halihazırda Antalyaspor kadrosunun en göze çarpan oyuncusu konumunda, hücumdaki varyasyonlarda başrol alan Sangare zaman zaman defansif görevlerini aksatabiliyor. Sangare vitrinde olduğu bir maçta konsantrasyonunu maçın sonuna kadar devam ettirmek isteyecektir ama anlık gelişebilecek bir durumda bunu değerlendirebilmeliyiz.



Antalyaspor savunması belki de ligde pres karşısında en kolay dağılabilen savunma olabilir, ama bilin bakalım bizim takımda ne eksik J Eğer takım tribünleri de arkasına alıp önde alan presi bile yapsa rakibin çokça paniklediğini görecektir.

Antalyaspor savunmasına değinmişken duran top savunmasında da zayıf olduklarını belirtmeliyim, eğer erken baskı ve gol ile maçın kilidini açamazsak duran toplardan tehlike yaratabiliriz. Bizim de duran top hücum organizasyonlarında bariz sıkıntılarımız var ama Antalyaspor bizden bile duran top golü yiyebilecek kadar kötü adam paylaşımı yapıyor. Antalyaspor’un defansif zafiyetleri göz önünde bulundurulunca geçen sene Onyekuru’nun Antalyaspor’a karşı yaptığı hattrick’in asla tesadüf olmadığı sonucu ile karşılaşırız.

Duran toplar ile ilgili şunu da ekleyeyim, duran top esnasında ceza sahasında en cezalandırıcı oyuncumuz olan Falcao’yu altıpas bölgesinde bekletmeliyiz, zira rakibin en çok zafiyet gösterdiği bölge burası, biraz da kaleciyle alakalı bir problem olabilir, şahsen Boffin’in hava hakimiyetinin Ferhat’tan çok daha tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum.

Antalyaspor orta saha hattına gelecek olursak, bu bölgeyi 3’lü hat olarak ele alabiliriz, savunma önünde 1 oyuncu ve onlara destek veren 2 merkez oyuncu ile sahada olmalarını bekliyorum. Savunma önündeki defansif oyuncu ya Charles ya da Chico oluyor genelde, ikisi de hızlı oyuncu değil ve genel görevleri rakip orta sahayı karşılamak ve çoğu zaman kendi stoperlerini defansif olarak rahatlatmaya çalışmak. Merkez orta saha oyuncuları ile Hakan Özmert ve Ufuk Akyol olacaktır, Ufuk Akyol sene başında attığı goller ile çıkış yapıp formayı kapmıştı. Hakan Özmert ise Anadolu gediklisi.

Antalyaspor’da rakibin gücüne göre merkez orta sahalardan birini kenara alıp Fredy ya da Aatıf 10 numara gibi oynayabiliyor, geriye düşerlerse de bu hamleyi yapabilirler ki bu hamle defansif açıdan Antalyaspor’a sıkıntılar yaratacaktır.

Hakan Özmert, Ufuk Akyol ve Aatif uzaktan kaleyi yoklayabilecek oyuncular, her ihtimale karşı orta saha oyuncularımızın bu oyunculara şut şansı vermemesinde fayda var, puan kaybına tahammülümüz kalmadı ve kaza kurşunu yememeliyiz. En azından bu oyuncular şut çekmeye çalışırken rahat bir pozisyonda vuruş yapmamaları için orta saha oyuncularımız bu oyuncuları rahatsız etmeli. Biraz daha detaya inersek bu oyuncular arasında da en fazla sürpriz şut çıkarma ihtimali olan kişi Ufuk Akyol.

Hakan Özmert genelde oyun kurucu görevini üstlenmeye çalışıyor, hücumda özellikle Nazım Sangare’nin bindirmelerini arıyorlar, Hakan Özmert hızlı kanat oyuncularına ara pası deneybilir, sangare’ye topu göndererek oyunu açmaya çalışabilir ya da direkt olarak Leschuk’a orta kesmeyi deneyebilir. Bu nedenledir ki orta sahadaki baskıyı yapacak oyuncumuzun, bence Lemina olmalı, Hakan Özmert’e dikkat etmesi gerekir.

Antalyaspor’un hücum ezberlerinden biri de göbekten ara pasları ile pozisyona girmeye çalışmak, Ufuk Akyol zaman zaman dribling ile o bölgeyi zorlayabiliyor. Mukiaru oynarsa onun hızını kullanmak için önüne top atmaya çalışacaklardır, ki Mukiaru’nun ilk 11 değil sonradan hamle oyuncusu olarak oyuna dahil olacağını düşünüyorum. Rakip takım oyuna müdahele ettiğinde bizim teknik ekibin de sahadaki oyuncularımızı giren oyuncuların profilini dikkate alarak uyarması gerekmekte.

Antalyaspor kanatlarda hızlı oyuncular ile oynamayı tercih ediyor, sağ kanatlarında Amilton’un oynaması yüksek ihtimal sol kanatta ise Serdar Özkan, Doğukan Sinik ve her ne kadar kanatta tercih edilmese de her ihtimale karşın Aatif oynayabilir. Sanırım Antalyaspor bizim Babel için düşündüklerimizi Aatif için düşünüyor olacakki Aatif’ı genel olarak forvet ve ofansif orta saha olarak değerlendiriyorlar.

Kanatta Serdar Özkan oynarsa, kendini yere atarak penaltı almak isteyebilir, savunmada uyanık olmamız lazım, şu ortamda hakemlerin de ne yapacağı belli olmaz. Serdar Özkan yıllardır hepimizin bildiği hızlı ve güçsüz kanat oyuncusu. (Serdar Özkan Galatasaray maçı kamp kadrosuna alınmamış.)

Yine aynı şekilde Amilton da hızlı bir kontratak oyuncusu, rakipler de Galatasaray’ın beklerinin arkasının otoban olduğunu biliyor, ona göre hücum planları yapacaklar.
Antalyaspor hücum hattında büyük ihtimalle Leschuk yer alacak, spikerler Blanco diyor ama kandırmaca, Leschuk yani o J

Leschuk şut dener, beklenmedik anda savunmamızın arasına ara pası deneyebilir, hatta Nazım Sangare’ye bile ara pası atabilir. Antalyaspor kanat hücumlarında topu Leschuk ile buluşturmaya çalışıyor, yerden havadan her türlü deniyorlar, çizgiye inip yerden altıpasa çıkararak pozisyon yaratma eğilimine sahip oyunculardan kurulu bir Antalyaspor var karşımızda, biz zaten o golleri yemede fenomen bir ekip olduk son zamanlarda. Umarım bu konuda teknik heyet tarafından gerekli analizler yapılıyordur. Çünkü bizim zaafımız olan bu durumu Antalyaspor hücum zenginliği olarak uygulayabiliyor.

Duran toplarda rakipte dikkat etmemiz gereken oyuncular Celutska ve Diego. Korner ve Frikik organizasyonunda direk kaleye vuramasalar bile Gökhan Gönül gibi indirmeyi deneyip ceza sahasında karambol yaratmak isteyebilirler.

Antalyaspor geriye düşerse ve cesaret bulabilirlerse oyunu kanatlara yığarak kalemizde gol aramak isteyecektir. Kanat oyuncuları ve Sangare bu noktada önem arz ediyor. Ki geriye düşerlerse bir diğer hamleleri Fredy olabilir, dar alanda etkili işler yapabilen bir oyuncu, çok fazla yaslanırsak Fredy’nin de etkili ortalar yapabileceğini unutmamalıyız. Yine korku filmine dönebilir maç, bu yüzden sürekli konsantre olmalıyız ve golü bulsak bile 2’yi 3’ü aramalıyız çünkü rakip dağılmaya bizden daha çok müsait ve maçı kendi seyircimiz önünde oynuyoruz.

Bu arada Antalyaspor hücum hattının pozisyon alma sıkıntısı yaşadığını rahatlıkla söyleyebiliriz, sıklıkla ofsayta yakalanıyorlar.

Ofsayt taktiği yok !

Rakibe olabildiğince az duran top şansı vermeliyiz, frikikleri Hakan Özmert etkili kullanabilir, uzaktan frikiklerde ise Diego kaleyi yoklayabilir. Mümkünse kaleye yakın yerden frikik yapmayalım, kaleye uzak bir yerde frikik verirsek ve Diego’nun şutu kaleciden dönerse savunma oyuncularımız Leschuk’tan önce hareket edip topu kalemizden uzaklaştırmalı.(Diego Galatasaray kamp kadrosuna alınmamış.)
Maçtan önce her detaya hakim olmalıyız.
Ayrıca Leschuk kafa toplarına pek darbeli vuramıyor gibi gelmişti bana ama son hafta güzel bir kafa golü atmayı başardı.

Peki Galatasaray olarak biz ne oynamalıyız, rakipten ziyade bizim ne oynayacağımız önemli, çünkü Antalyaspor’un karşımızda kapanıp beklemeyi tercih etmesi muhtemel. İlerleyen dakikalara kadar golü bulamazsak kendilerini yere atıp oyunu soğutma çabasına girebilirler. Ayrıca Antalyaspor çok fazla Yugoslav faulü yapıyor, eğer birkaç defa bunu yaparlarsa rakibi ikinci sarıdan eksik bırakabiliriz.

Şahsen ben takımın başında olsam şu 11 ile sahaya çıkarım :
Kalede Muslera, defans hattı Mariano, Donk, Marcao ve Nagatomo, orta saha ikilisi Seri ve Lemina, sağda Feghouli solda Belhanda ilerde ise Babel ve Falcao ikilisi. Diziliş 4-4-2 şeklinde olacak.



Orta saha ikilisinde kesinlikle Belhanda ve Selçuk ikilisi bir daha yan yana oynatılmamalı, zorluk derecesi çok yüksek bir maç olsa geriye hiç haz etmesem de Ahmet Çalık’ı koyup Donk’u orta sahada değerlendirmek isterdim ama rakibi göz önüne alınca ve bir iç saha maçı olduğu düşünülünce Seri’nin oynaması mantıklı görünüyor. Eğer Seri ile ligin ikinci devresi yola devam edeceksek bu maçta ondan faydalanmalıyız, çünkü Seri rakibin dezavantajlarını lehimize çevirmeyi sağlayacak yegane oyunculardan biri. Eğer Seri gelecek planlamasında yoksa orta saha ikilisi Donk ve Lemina’ya emanet edilmeli, stoper ise Emin ya da Ahmet olabilir, Emin olursa çok da tatlı olur aslında.

Sol önde Ömer Bayram da oynayabilir ama ben Belhanda’yı bir kez olsun ilk 11’de sol önde görmeyi istiyorum. Sangare ve Ömer Bayram eşleşmesi orda kör dövüşüne dönüşür gibime geliyor, zaten her türlü puan kaybını yaşadık, aynı şeyleri denemektense solda Belhanda ile daha fazla yaratıcılık deneyebiliriz, zaten ilk 45 hatta 60 dakika verim alamazsak Ömer Bayram’ı oyuna alabiliriz.

Fiziken yeterince hazır olmadığı şu dönemde Falcao’nun forvette tek oynamaması gerektiğini düşünüyorum. İdman performanslarını bilmiyorum ama Babel olabilir, Adem olabilir. Şahsen ben Babel’i tercih ederim. Sağ kanat için ise formsuz Feghouli’nin ayağına bakacağız mecburen. Feghouli’nin güzel işler yapabileceği bir rakip var karşımızda. Güvenmekten başka çaremiz yok gibi görünüyor.
Antalyaspor maçı kesinlikle kolay olmayacak, oyuncular yeni teknik direktör Tomas’a kendini kanıtlayıp takımda kalmak için ekstra çaba sarfedecek. Antalyaspor Ankaragücü’nden daha iyi bir takım. 

Özetleyecek olursak; Seri ve Belhanda'nın nin rakip defans bloğu arasına salacağı toplarla etkili olabiliriz. Yine Seri ve Donk'un savunma arkasına oynayacağı uzun toplarla etkili olabiliriz. Duran toplarda rakip takımın zaafiyeti var, duran toptan kilidi açabiliriz. Rakip sol kanadından çok etkili olabiliriz. Lemina top sürerek rakip merkez bloğunda boşluklar bulabilir, bu driblingler sonucu şut şansı da verirler ama biz ne kadar değerlendiririz bilinmez. Falcao'nun bireysel yetenekleri ile rakip stoperleri ekarte etmesini bekleyebiliriz. Golü bulursak rakibin demoralize olma durumunu avantaja çevirip skoru artırabiliriz. 

Allah yardımcımız olsun.



Not: Ben bu analizi hafta içi yaptığım için, Antalyaspor'da Galatasaray maçı kadrosuna alınmayan futbolculara dair analizlerim de yazının içinde mevcuttur.                              



🚑



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »