Marcelo Josemir SARACCHİ Pintos : Geleceğe dönüş...


Galatasaray'ın gündeminde olduğu iddia edilen Marcelo Josemir Saracchi Pintos hakkındaki ön izlenimlerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Marcelo Saracchi, 23 Nisan 1998'de Uruguay'un Paysandú ilinde doğdu. 1.72 boyundaki sol bek oyuncusu Leipzig takımında forma giyiyor.

Saracchi, bu sezon leipzig'de düzenli forma şansı bulamadı. FFP kısıtlamaları yüzünden Galatasaray'ın ara transfer döneminde takımlarında banko oynayan oyuncuları, düşük maliyetlere kolayca kadroya katabilmesi pek mümkün görünmüyor. 

Saracchi'ye karşı olumlu ve olumsuz izlenimlerim şu şekilde; leipzig gibi wonderkid avcısı bir takıma transfer olduysa ciddiye alınması gereken bir potansiyeli vardır. River Plate ve Leipzig takımlarının genç yaşına rağmen ciddi yatırım yaptığı bir isimden bahsediyoruz.



Marcelo saracchi



Saracchi, Football Manager serilerinde de potansiyel yetenek olarak üst seviyedir, FM'yi de scoutların dizayn ettiğini düşünürsek üzerine düşülmesi gereken bir potansiyelde olduğunu düşünebiliriz.



Marcelo saracchi




Nagelsman gibi futbolculardan üst seviye verim almasını bilen bir teknik direktörün forma şansı vermediği bir oyuncu olması eksi puan, ama bu durumda olmasa zaten ismi de bizimle anılmaz.

Yapılacak transferlere bireysel olarak bakmaktan vazgeçip sistem bazlı bakmamız daha doğru tahliller yapmamızı sağlayacaktır. Leipzig'in dinamik oyun tarzı, alıştığımız fatih terim'in oyun tarzına yakın profilde. elbette leipzig yöneticileri sistemlerine uygun özellikleri olan bir oyuncuya yatırım yapmıştır. dolayısıyla fatih terim'in özündeki sisteme de uygun bir oyuncudur. Oyuncunun şuanki mevcut yeteneği ile pasa dayalı 4-3-3 veya türevleri sistemde oyun kurucu bek görevinde başarılı olabileceğini düşünmüyorum, fakat 4-4-2 türevli prese dayalı, enerjik takım kurgusunda geçiş oyununda başarılı olabilecek bir oyuncu.


Saracchi hızlı ve enerjik bir oyuncu, defansif aksiyonları fena değil. Rakipteki hızlı kanat oyuncularına karşılık verebiliyor, çalım yese bile geri dönüp rakibi karşılayabiliyor. Süper lig için defansif ve sürat konusunda son derece yeterli bir oyuncu. Boyunun kısa olması ve olağanüstü atletiklik becerileri olmamasından mütevellit hava toplarında pek etkili sayılmaz. Bu yüzden rakip takımlar tarafından terse gönderilen hava toplarında zaafiyet gösterebilir. 


Saracchi hücumcu bir bek olarak düşünülebilir, her hücumcu bekin yaşadığı gibi bazen ileriye çok fazla odaklanıp geride boşluklar bırakabilir. Telles'in ilk yıllarını anımsatan bir profil çiziyor. Leipzig Bundesliga'da zirveye oynuyor ve orada formayı alamaması gayet normal, performansını değerlendirirken Güney Amerika'dan Avrupa'ya geçiş sürecini de hesaba katmak lazım.

Saracchi'nin top kontrolü bana biraz sıkıntılı gibi geldi, top ayağındayken bana fazla güven vermedi. Bazı oyuncular vardır topu ayağına alınca bu adam net klas futbolcu dersiniz ya, öyle bir oyuncu değil. Top alışverişini biraz geliştirmesi gerekecek, gelen paslarda topu ayağının altından taca kaçıracak kadar da kazma değil tabiki. Daha fazla forma forma şansı bularak geliştirebileceği özellikler bunlar ve antremanlarda sıkı çalıştırılması lazım, Nagelsman antremanı yemiş olarak buraya geleceği için fizik kalitesi olarak Galatasaray kadrosundaki oyunculara fark atabileceğini düşünüyorum.

Uruguaylı sol bek pas oyununda geriye doğru oynayınca yüzdeli ama ileriye doğru oynayınca başarısız gibi göründü bana. Bizim takımdaki generaller her topu ayağına istediği için şuan ki takım için olumsuz bir özellik bu. Yani mevcut Galatasaray kadrosuna sadece Saracchi'yi ekleyip değişim beklemek mucizedir.



Marcelo saracchi


Toplu ve topsuz oyunda gayet verimli olacağını düşünüyorum,dribling olarak da bir bek oyuncusuna göre anamızın ligi için pekala yeterli. Yalnız orta kesme konusunda çok beklentiye girmemek lazım. Kariyerinde fazla asist sayısı yok, ama yugotomo bizi öyle sıfıra alıştırdı ki, bu arkadaşın ortaları iyi görünebilir. Şuna sevinebiliriz, en azından sol ayaklı bir sol bek, eveleyip gevelemeden orta kesebilir.


Bizim takımda daha yaratıcı olması lazım. oynadıkça kendini geliştirebileceği unutulmamalı, kumaşı iyi görünüyor ama Telles'e sabredemeyen taraftar karşısında işi kolay olmayacaktır. Maç tecrübesi fazla olmayan bir oyuncu, dolayısıyla tecrübe eksikliği çekebilir ama kupalara doymuşluk olmayacak ve başarıya aç bir oyuncu olarak aramıza katılacak. Bu yüzden oyuncuların her türlü geleceğine yatırım yapmak daha makul bir seçenek olacaktır.


Leipzig'de forma rekabetine girememiş olması, mental olarak çok güçlü olmayabileceği konusunda bende şüphe uyandırıyor. Karakter olarak nasıldır, araştırmak lazım. Biraz da Muslera'ya güvenerek bu transfere yönelebilineceğini düşünüyorum.


Benim Galatasaray'a alınacak sol bek için düşüncem, uğur çiftçi kadar oynasın yeter. Başarılı olamazsa Linnes de sol bek alternatifi olarak düşünülebilir. Tabi bu planlama için Linnes ile beraber en az Nazım Sangare, Burak Kapacak ayarında yerli sağ bek alternatifi üretilmesi gerekir. Mevcut şartlar gereği yöneleceğimiz oyuncu tipleri maalesef bu tarz kendi takımında geri plana itilmiş oyuncular olacaktır.


Saracchi takıma katılacaksa umarım bu sezon sonunda 1 yıl daha kiralık uzatabilme seçeneği ve uygun bir opsiyonlu bedel ile anlaşma sağlanabilir. Sadece bu oyuncu genelinde değil,Galatasaray eğer şampiyonluk yarışında kalabilmek istiyorsa takıma kazandırdığı oyuncuları muhakkak devre arası kampına dahil edebilmeli.

marcelo saracchi

Share this

Related Posts

First