Stefan Ilsanker : Savaşçı orta sahanın sözlük anlamı...


Stefan Ilsanker 18 Mayıs 1989 tarihinde Avusturya’nın Hallen şehrinde dünyaya geldi.
1.89 cm boyundaki Leipzig’li oyuncu ön libero, stoper ve sağ bek mevkilerinde görev alıyor.

Bir oyuncu transfer edilirken oyuncuyu iyi analiz etmeliyiz ve doğru tanımlamalıyız ki yaşayabileceğimiz hayal kırıklıklarını minimum seviyede tutalım. Mesela Seri’den örnek verelim, birçok kişi Seri’yi dış görünüşünden dolayı Kante gibi adam yiyen orta saha zannetti ve birkaç maç sonra homurtular yükselmeye başladı. Bu konuda belki Fatih Terim bile yanlış yönlendirilmiş olabilir. Seri için futbolcu değil diyenleri bile gördüm. Bu yüzden Ilsanker transferini iyi analiz etmeliyiz.

Ilsanker de Saracchi gibi Leipzig takımında fazla forma şansı bulamıyor. Ilsanker gelişimini tamamlayıp potansiyeline erişmiş bir oyuncuyken, Saracchi gelecek vadeden bir oyuncu.

Ilsanker bu sezon Nagelsman tarafından stoper alternatifi olarak görülüyor. Defansif meziyetlerinden dolayı çok yönlü bir oyuncu; orta saha, stoper hatta gerekirse sağ bekte bile oynayabilir.
Ilsanker’i tanımlamak için şunu söylememiz yeterli, günümüzde Leipzig kulübünün kapısından giriş parolası 23 yaşından küçük olmak ve hızlı olmak iken bu kriterleri sağlamamasına karşın defansif meziyetleri yüzünden bu takıma girebilmiş oyuncu.

Ilsanker Football Manager tabiriyle savaşçı orta saha’nın tanımıdır. (ball winning)

stefan ılsanker fm 20



Ilsanker dış görünüş olarak kiralık katil gibi, bizde tutmazsa Türk dizilerinde kötü adam rolüyle çok rahat yer bulur.
Doğal yapı olarak güçlü bir oyuncu, Leipzig antrenmanlarını yemiş olarak geleceği için fiziki kalite olarak ligimizin üzerinde bir oyuncu. Sert bir oyuncu, sert olmasından mütevellit giydiği formayla bağlantılı olarak çok fazla sarı kart görebilir.

Dayanıklı bir oyuncu 90 dakika boyunca pes etmeyen bir yapıda. Ilsanker yaklaşık 1.90’lık uzun bir oyuncu, sıçrama özelliği fena değil ama duran toplarda gol sayısı fazla değil, Galatasaray’ın da verimli duran top organizasyonları başaramadığını düşünürsek duran toplarda gol beklentisine girmememiz lazım, atarsa seviniriz.
Ilsanker Nzonzi gibi ağır bir oyuncu, teknik kapasitesinin yetersizliği ve hızlı olmamasından dolayı Nagelsman tarafından orta sahada hiç denenmiyor olma ihtimali çok yüksek.

Belirli defoları olsa da mental yönü yüksek bir oyuncu, takım oyununa yatkın, çalışkan bir oyuncu. Ilsanker Beşiktaş deplasmanından sonra yaptığı açıklamalarda stadda gürültünün çok yüksek olduğunu ve 5 metreden bile takım arkadaşlarını duyamadığını bu ortamlarda oynamaya alışık olmadığını ve bu yüzden kötü oynadığını açıklamıştı. Bu açıklamalarına ve performansına bakarsak dış görünüşü ile ters orantılı şekilde soğukkanlılığı pek yüksek değil gibi.

Ilsanker’in top kapma ve markaj özellikleri çok üst seviyede, top kesme ve top çalma istatistiklerinde Luiz Gustavo’ya yakın bir performans sergileyeceğini düşünüyorum. Tarz olarak en formda zamanlarındaki Mehmet Topal’ı anımsatıyor. Lorik Cana’ya da benzetebiliriz.
Ilsanker’in topla ilişkisi vasat durumda, top tekniği yüksek değil; orta sahada oynarken ortalama olarak %78 pas isabeti ile oynarken, stoperde daha garanti pasları tercih ettiği için bu oran %89’lara kadar çıkıyor. Luiz Gustavo’nun pas isabet yüzdesi orta saha veya stoper oynaması farketmeksizin %90’ların üzerinde mesela.

Ilsanker, Seri ile tam zıt profilde bir oyuncu. Seri daha çok oyunu kurmak için oynarken, Ilsanker oyunu bozmak için oynayan bir oyuncu.
Dribling özelliği hiç yok neredeyse, Nzonzi falan ara sıra sürpriz topla çıkışlar yapıyordu, Ilsanker fazla yapmıyor. Tek yönlü bir oyuncu, hücuma katkısı pek fazla olmayacaktır; kilit pas, asist, asistin asisti gibi alışkanlıkları pek yok, rakip 9 kişi kalırsa bir güzellik yapabilir ama.

Top kapma ve mücadele konusunda Melo’ya yaklaşabilir ama Melo hücum katkısı beklersek hayal kırıklığı yaratır.

Ilsanker Salzburg’da 4-2-4 formasyonunda orta saha ve stoper olarak oynayabiliyordu, isminin anılıyor olması oyun tarzımızın tamamen değişeceğine işarettir. Ilsanker pozisyon oyunu oynamaya çalışan takımlar için doğru profilde değil ama 4-4-2 ya da 4-2-4 sistemlerindeki gibi hücum görevini ilerdeki 4’lüye defans görevindeki hamallığı ise geridekilerin yapacağı düzende faydalı olabilir. Zaman zaman stoper oynayabiliyor olması da tercih sebebi olabilir.

Benim görüşüme gelecek olursak, Ilsanker ile yıllar önce bir Fm oyununda karşılaştım ve öyle takip etmeye başladığım bir oyuncu.
Geçici bir süre için pansuman olabilecek bir oyuncu ama ben Galatasaray’a teknik kapasitesi ve hızı daha yüksek oyuncuları layık görüyorum. Ilsanker, sahada kavga etmeyen Galatasaray için fitili ateşleyecek profilde bir oyuncu. 2020’de sözleşmesi bitiyor, hızlı ve 23 yaşından küçük değil, Leipzig tarafından gözden çıkarılabilir. Bulabilirsek bir tık daha iyisine yönelmeliyiz, transfer edilmesi durumunda ise lig için yeterli bir oyuncu, şu saatten sonra şampiyonluk için yeterli mi soru işareti.

Stefan Ilsanker


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »