Jesse Sekidika: Roket takımının yeni üyesi ?


14 Temmuz 1996 Nijerya doğumlu oyuncu altyapı eğitimini Benfica ve Stoke City'de aldı.

Eskişehirspor'da 2018/2019'da 13 maçta 6 gol 1 asist, 2019/2020'da 16 maçta 8 gol 2 asistlik performans gösterdi.

Oyuncunun 1.lig'de forma giydiği gözlerden kaçırılmamalı, bu yüzden Süper lig'de neler yapabileceğini görmek için oyuncuya şans verip takip etmemiz gerekli.

İzlediğim kadarıyla tam bir geçiş oyuncusu, Galatasaray gibi kontra atağa çıkmakta zorlanan takımlar için ideal bir profilde. Eski takımlarında forvet arkası ve ofansif orta saha oyuncusu olarak da forma giymiş.

Savunmaya yardım eden bir oyuncu, topla ilişkisi gayet iyi (alt kategorilerde  ve eski takımında orta saha olarak oynadığı için olabilir.) Top kontrolünün de iyi olduğunu söyleyebilirim, Garry Rodrigues'in en olmadık yerde topu kontrol edemediğini düşünürsek değerli bir özellik.

Dribling özelliği var, geniş alan bulursa takımı tek başına bile atağa çıkarabiliyor, sağa sola çalım atabiliyor, hızından ötürü rakibin sağından atıp solundan geçebiliyor. Oynadığı ligdeki savunmacıların yetersizliğinden de kaynaklanabilir çok kolay çalım atıyor. Özellikle iç saha maçlarında taraftarlar sever böyle şovları.

Takımında kornerleri kullanıyor, akan oyunda çok iyi orta kesiyor diyemeyiz ama kendi takımında kornerleri kullandırıyorlarsa orta kesme seviyesi o kadar da kötü değildir. Sağ kanatta ve sol kanatta oynayabiliyor.

Kendi takımında sorumluluk almaktan kaçmayan bir oyuncu, oynadığı dönemlerde neredeyse takımının attığı gollerin %50'sinde gol veya asist olarak payı var. Pas verdikten sonra rakip savunmanın arkasına koşu yapabiliyor, Galatasaray'daki generaller gibi her topu ayağına bekleyip hareketsiz oyun için ilaç gibi gelecek bir özellik. Kanat forvet gibi ceza sahasına koşular yapabiliyor.

Sekidika'yı son pas tercihlerinde biraz eksik gördüm, hücumda daha kaliteli oyuncularla oynarsa bu durum tabi ki değişebilir.

Başarıya aç bir oyuncu, kupalara doymuş oyunculardan kurulu bir takım olduğumuzu göz önünde bulundurursak doğru profilde oyunculara yöneldiğimizi söyleyebilirim. Gelişime açık bir oyuncu, Eskişehirspor'da sürekli üzerine koyarak devam etmiş.

Yedek kaldığında sorun edecek bir oyuncu değil, maliyeti pek yüksek olmayacaktır, skor üstünlüğünü ele aldığımız maçlarda oyuna dahil olursa geçiş hücumlarında takıma çok katkı sağlayacaktır, eğer öne geçtiğimiz maçlarda skor farkını artırabilirsek son dakikada yediğimiz goller galibiyetimize mal olmaz en azından, bu yüzden sırf kulübe için bile böyle oyuncular alınabilir. Sivasspor'da bu sezon mesela hemen hemen her maç dakika 60'ta Fernando çıkıyor ve Erdoğan Yeşilyurt oyuna giriyor, sağ ve sol kanatta hızıyla, doğru koşularıyla ve bitiriciliğiyle fark yaratan Erdoğan skor farkını artırabiliyor. Biz de Jesse'yi bu şekilde kullanabiliriz, hem bu sayede elimizdeki as oyuncuları da ekonomik olarak kullanarak daha ilerleyen haftalara daha diri girebiliriz.

Gelişim halinde bir oyuncu olduğunu ve elinden geldiğince defansif katkı yapmaya çalıştığını göz önünde bulundurursak çalışkan bir oyuncu olduğunu düşünebiliriz. Ayrıca bencil bir oyuncu değil, takım arkadaşlarını da besleyebilen bir oyuncu.

Jesse, 1.lig'de kötü zeminlerde bile fark yaratmış bir oyuncu, bu yüzden herhangi bir anadolu deplasmanında sudan çıkmış balık havasında şaşırıp kalmayacaktır. 

Tabi ki Galatasaray'da daha çok kapanan takımlara karşı oynayacak, 10 kişi defansta bekleyen takımlara karşı ne oynar, takım arkadaşlarıyla uyumu hangi seviyede olur, bunları zamanla öğreneceğiz.



Galatasaray'da oynamak Jesse için de büyük bir fırsat olur, benim oyuncu hakkındaki izlenimlerim gayet olumlu, mesela bu oyuncuyu Trabzonspor alsa gözümüzün önünde yeni Nwakame'yi aldılar diyebilirdik. Maliyet açısından da risksiz bir hamle, bizde dikiş tutmazsa kesinlikle Süper Lig'de başka takımlara kiralanabilir, tabiri caizse 1.lig defans oyuncularını hallaç pamuğu gibi atmış bir oyuncu, özellikleri itibariyle kontra kovalayan anadolu takımlarında iş yapmama gibi bir ihtimal yok. Mevcut Galatasaray kadrosunda en fazla 1 kişilik yabancı kontenjanını doldurur, başka bir ziyanı olmaz.

Galatasaray geçmiş yıllarda 2 tane uçak gibi kanatla oynadığında pek başarılı olamadı, özellikle kapanan takımları set oyunuyla açmak zorunda olduğumuz maçlarda bunu hissettik. Bu yüzden kanatlardan birinin hızlı ve koşu atan oyuncu diğerinin ise set oyununa yatkın bir oyuncu olmasını tercih ederim, Liverpool Salah & Mane oynuyor ne alakası var diyebilirsiniz ama arkadaşlar Salah ve Mane çok özel oyuncular, o oyuncular hem geçiş oyununu hem de pozisyon oyununu en verimli şekilde oynayabiliyorlar zaten. Formda bir Feghouli sağ kanatta beklediğimiz verimi sağlayabiliyordu ama 3 sezondur sene başı inanılmaz formsuz başlayıp sonradan açılması da net bir soru işareti, Galatasaray her sene Feghouli'nin açılmasını bekleyecek bir kulüp değil. Jesse özelinde şunu söyleyebilirim, bu tarz hızlı oyuncuların ciddi teknik defoları olur ama ben teknik olarak bu oyuncuyu çok sevdim. Galatasaray formasının ağırlığını taşıyabilir umarım, şuan ki oyunculardan daha iyi taşıyacağı kesin zaten de, çok başka şeyler hayal ettiren bir oyuncu.

Galatasaray taraftarı bu sene hızlı oyunculara öyle hasret kaldı ki, keşke Yusuf Erdoğan'ı kadroya dahil etseydik bile dedik. Geçmişteki Bruma, Garry Rodrigues, Onyekuru performanslarını düşündükçe nasıl Atletico Madrid forvet konusunda ekol oluyorsa Galatasaray da hızlı kanat oyuncusu konusunda ekol olma yolunda ilerliyor diyebiliriz. Teknik ekibinde durağan oyundan hoşnut olmadığını rahatlıkla anlayabiliyoruz, teşhis kesinlikle doğru.


jesse sekidika

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »