Nazım Sangare: Rotasyon bazen her şeydir...


Nazım Sangare 30 Mayıs 1994 tarihinde Köln'de dünyaya geldi. Nazım Sangare anne tarafından aslen Türk baba tarafından ise Gine asıllıdır.
Nazım orta sahanın sağı, sağ bek ve sağ açık pozisyonlarında görev almaktadır.

Almanya Aachen takımı alt yapısında futbola adım atmış ve sırasıyla M'gladbach, Alemannia Aachen, Düsseldorf II, Osnabrück formalarını giymiş olan Sangare, Antalyaspor takımına Almanya'nın 3. lig ekiplerinden Osnabrück takımından 250 bin dolara transfer edildi.


2018/2019 sezonuna Antalyaspor ise 32 maçta 2 gol 4 asist, 2019/2020 sezonunda ise 16 maçta 1 gol 1 asistlik performans sergiledi.


İstatistikler üzerinden Sangare'yi analiz edecek olursak; maç başına 2 top kesme, 2 top çalma, 1.1 faul yapma, 1.1 top uzaklaştırma, 0.1 şut engelleme, 0.3 çalım yemelik defansif aksiyon göstermiş. Top kesme ve top çalma istatistikleri gayet iyi görünüyor, Alexander Arnold'un premier ligde top çalma ve top kesme istatistikleri maç başına 1.5 mesela. Nazım Sangare savunma konusunda da lanse edildiği kadar kötü değil bence, maç başına 0.3 çalım yeme o kadar da kötü değil.


Maç başına yaklaşık 32 defa topla buluşan Sangare, %78.6 pas isabeti, 1.6 kilit pas, 0.9 uzun pas ve 0.9 orta açma istatistikleri sergilemiş. Pas isabet yüzdesini yaklaşık ilk geldiği seneye nazaran %9, geçen seneye göre %2 artırmış. Galatasaray'a gelirse maç başı topla buluşma sayısı 50'yi aşacaktır ve etrafında daha kaliteli oyuncular olacağı için pas yüzdesi de %80'leri geçecektir diye düşünüyorum. Maç başına 1.6'lık kilit pas istatistiği bir bek oyuncusuna göre fena değil ama orta açma ve uzun top istatistikleri orta açmayı pek sevmeyen bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Mesela Arnold maç başı 4.8 uzun top, 2.4 de orta girişiminde bulunuyor, haliyle Arnold'un pas isabet yüzdesi %74'lere düşüyor. Yani Sangare'den Arnold gibi ceza sahasını ortalarla bombalaması beklenmemeli.


Sangare maç başına; 1.1 adam geçme, 2.6 faul alma, 0.8 top kaptırma ve 1.5 kötü top kontrolü ile oynamış. Dribling ile adam geçme istatistiği bek oyuncusuna göre gayet yeterli durumda.Yalnız maç başına 1.5'lik kötü top kontrolü bazı noktalarda Linnes'i akıllara getirebilir, top kontrol özelliği çok üst seviyede değil.


Nazım Sangare'nin Fm 20 profiline göz atmak da, oyuncu hakkında fikir sahibi olmamızda yardımcı olabilir.






Sangare Afrika kökenli bir oyuncu olduğu için atletiklik özellikleri diğer yerli oyunculara nazaran çok daha iyi seviyelerde. 25 yaşında ve önümüzdeki 3-4 sene içinde vücudunun en oturmuş yılları olacak, fizik kalite olarak geriye gitmeyecek bir oyuncu, doğal vücut zindeliği de üst seviye olduğu için kondisyoner ekibinin yüklemelerine olumlu tepki verebilecek bir oyuncu.
Sangare, halihazırda Antalyaspor'un en değerli oyuncusu durumunda, hücum perfromansı ile takımının en dikkat çekici oyuncusu. Hızlı bir oyuncu ve sürekli bindirme yapabiliyor, dribling özelliği gayet iyi ama bazen topu ayağından açabiliyor. Pas oyunu için çok uygun bir oyuncu değil bence ama dinamik oyun tarzı ile geçiş oyunu için ideal bir oyuncu. Merih gibi maç içinde %100 konsantre oluyor diyemeyiz, bazen maç içinde uyuyabiliyor ve defansif zaafiyet yaratabiliyor, aynı problem Luyindama'da da var bence. 3'lü defans kurgusunda orta sahada sağ koridoru tek başına kullanabilecek kapasitede bir oyuncu, 4'lü defans kurgusunda sağ bekte oynayabilir, hatta 4-4-2'nin orta saha sağında bile oynayabilir.

Sangare taraftarlarımıza Cavanda havası veriyor olabilir ama mental olarak Cavanda'dan daha güvenilir bir oyuncu olduğunu söyleyebilirim. Fizik kalite olarak üst seviyede ama teknik olarak hayal ettiğim seviyede değil. Zaten komple bir paket olsa, bizim alabileceğimiz bir durumda olmaz. Oyuncunun eksik yönlerini geliştirebilmek de bizim teknik ekibimizin elinde.


Sangare'nin Milli takım oyuncusu olduğu unutulmamalı, gösterdiği performans ile son derece hakederek Milli takıma yükseldi, Zeki Çelik'e bir şey olsa Euro 2020'de Sangare forma giyecek. Transferi çok sonraya bırakırsak gösterebileceği performans ile elimizden kaçırabiliriz.

Yoğun bir fikstürde Galatasaray'ın gönül rahatlığıyla forma verebileceği bir oyuncu, Sangare'nin sözleşmesi sezon sonu bitiyor, 3 büyüklerin de tüm beklerinin sözleşmesinin bittiğini düşünürsek alan takım için çok iyi bir rotasyon oyuncusu olacaktır. Galatasaray'da Şener Özbayraklı bu görev için alındı, normalde Amerikan Futbolcusu gibi üst yapı fiziği olan Şener sakatlıklar dolayısıyla bir türlü forma giyemedi, Şener yerine daha güvenilir bir oyuncu olduğunu söyleyebilirim.


Şahsen seneye kadro planlamasını ben yapacak olsam Sangare'yi kesinlikle alırım, Linnes'i de gönderip daha iyi bir yabancı sağ bek alırdım. Şener ile de yolları ayırıp sağ koridora 3. seçenek olarak Burak Kapacak'ı dahil ederdim.


Galatasaray'ın sahip olacağı güvenilir bir yerli sağ bek oyuncusu, Linnes'i zaman zaman sol bekte kullanma imkanı da verebilir. Linnes'in sol bek performansının sağ bek performansından üstün olduğu gözden kaçmamalı. Galatasaray geçen senelerde yedek bek oyuncusu için yabancı kontenjanını kullanmıştı mesela, Sangare güncel form durumu olarak Linnes'in de Şener'in de Mariano'nun da önünde. Sangare Galatasaray taraftarının özlediği sağ bek gollerine imza atabilir, sağ bek gollerinin şampiyonluk habercisi olduğu bir geleneğe sahip takım için göz ardı edilmemesi gereken bir detay.


Sangare direkt Galatasaray oyuncusu değil belki ama Galatasaray hiç mi oyuncu geliştiremeyecek, Sangare bu haliyle bile 3-4 sene çok iyi bir alternatif olur. Defansif konsantrasyonunu biraz yükseğe çekebilirsek, biraz da orta açma konusunda üzerine koyabilirse Sangare çok yararlı olacaktır. 

Kadro planlamasında bu tür detaylar önemsiz görünür ama takımın kaderini belirleyen de bu tür detaylardır. Galatasaray altyapısında birkaç senede bu fiziğe gelebilecek bir oyuncu görsem bu transferi gerçekleştirmeyelim diyeceğim ama yok işte, Nazım takıma kazandırılacak iyi askerlerden.

Takım başarılarında rekabetin çok önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum, mesela geçen sene Linnes ie Mariano rekabetinden Galatasaray karlı çıkmıştı, bu sezon ise Mariano'dan başka alternatif olmadığı için Mariano istediği kadar kötü performans sergilesin ertesi hafta yine ilk 11'de görev alıyor. Beğenmediğimiz Sinan Gümüş'ün bile Feghouli'nin form tutmasında yardımcı olduğuna inanıyorum. Maalesef kadro derinliğimiz o kadar yok ki, "bazılarına bugün son şanslarını verdik" dediğimiz oyuncularla Madrid ve Paris deplasmanlarında rezil olma durumunda kaldık.


Sangare; Mert Hakan Yandaş, Emre Kılınç, Jesse ile hemen hemen aynı jenerasyonda ve bu oyuncular tırnaklarıyla kazıya kazıya çalışarak belirli başarılar elde ettiler. Bu tür karakterdeki oyunculara sahip olursak sahada kavga etmeden alınan mağlubiyetlerden uzak olabileceğimizi düşünüyorum.


Sangare transferinin maliyet açısından da Galatasaray'a sıkıntı yaratabileceğini düşünmüyorum, dikiş tutmazsa zaten Anadolu'nun yerli statüsündeki en iyi beki bu adam.
Ayrıca seneye Luyindama ile yan yana oynayacağını düşünürsek rakip oyuncular bakıp, "ulan bunlar nasıl tip" diyerek psikolojik olarak geriye gidebilirler.




Sangare'nin twitter profilindeki aslan emojisi Galatasaray'a dair sempatisi olabileceğini aklıma getirmiyor değil. 



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »