Emre Kılınç: 4-4-2 ye dönüş...

Emre Kılınç

Emre Kılınç 23 Ağustos 1994 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi.

1.74 boyundaki Sivassporlu oyuncu; sol orta saha, sağ orta saha, sol kanat forvet, sağ kanat forvet ve 10 numara pozisyonlarında  oynayabiliyor.

Futbola Sakarya Akademikspor başlayan Emre, burada Boluspor gözlemcilerinin dikkatini çekti ve 2009 yılında Boluspor altyapısına transfer oldu. 2010 yılında Coca Cola U-16 Akademi liginde dikkatleri üzerine çeken Emre, turnuvayı gol kralı olarak tamamladı ve aynı zamanda turnuvanın en centilmen oyuncusu seçildi. 

2010 yılında profesyonelliğe geçiş mukavelesi imzalayarak as takıma alındı.
5.5 sezon boyunca Boluspor’da düzenli şekilde forma giyen oyuncu, 2016/17 sezonu devre arasında Sivasspor’a transfer oldu ve şuan kariyerini bu kulüpte devam ettirmekte.

sivasspor emre kılınç


2019/20 sezonunda kariyerinin en verimli yıllarını geçiren Emre Kılınç 16 karşılaşmada 6 gol 5 asist üretti.

Emre Kılınç’ın bu sezondaki ofansif, defansif ve pas özelliklerini istatistikler üzerinden irdeleyecek olursak.

Ofansif olarak maç başına; 2.2 şut, 2.5 kilit pas, 1.3 adam geçme, 2.2 faul alma, 0.5 ofsayta yakalanma, 1.5 top kaptırma ve 2.2 kötü top kontrolü istatistikleriyle oynamış. Maç başına 2.2 şut istatistiği sürekli kaleyi düşünen bir oyuncu olduğunu gösteriyor, Klop’un da dediği gibi birkaç pasla gol atabilme imkanımız varsa neden topu dolaştıralım mentalitesine uygun bir oyuncu. Maç başına 2.5’lik kilit pas istatistiği oyuncunun ofansif anlamda ince işler yaptığının belirtisi, asistin asisti kalıbını yeniden canlandırabilecek bir oyuncu. Maç başına 1.3’lük adam geçme istatistiği öyle topla uçan kaçan bir oyuncu olmadığının göstergesi Bruma ve Garry gibi topu alıp rakiplerin üzerine koşan bir yapıda değil, Gol filminin en efsane sahnelerinden biridir kimse toptan daha hızlı değildir topu koşturmak her daim daha önemlidir. Mevcut takımının en yaratıcı oyuncularından biri olduğu için ve Sivas takımı sıkışınca sürekli Emre’nin ayağına baktığı için 1.5’lik top kaptırma istatistiği kabul edilebilir, burada can sıkıcı olan tek nokta 2.2’lik kötü kontrol istatistiği.

Emre Kılınç defansif olarak maç başına; 1.8 top çalma, 0.3 top kesme, 1.9 faul yapma, 1.2 çalım yeme istatistikleri sergiledi. Özellikle maç başına 1.8’lik top çalma istatistiği bir hücum oyuncusuna göre oldukça dikkat çekici, Emre’nin kazandığı topları kontra atağa dönüştürdüğünü düşünürsek daha değerli bir özellik. Onyekuru’dan sonra savunmaya yardım etmeyen Galatasaray kanat oyuncularını düşünürsek bu önemli bir özellik.

Emre’nin pas istatistiklerine geçecek olursak, maç başına ortalama 31 pas yapıyor ve %70 pas isabetiyle oynuyor, geçmiş senelerde ortalama %78’lerde pas istatistiğiyle oynamış ama bu sezon ondan fazla sorumluluk alması istenmiş olabileceği için pas isabet yüzdesi düşmüş olabilir. Maç başına 1.2 orta, 1.3 uzun top istatistikleri sergilemiş. Geçen senelere göre daha fazla orta ve uzun top denediğini söyleyebiliriz.

Whoscored verilerine göre bu sezon 7.50’lik ratinge sahip, ki mükemmel bir veri bu.

Emre Kılınç’dan neler beklemeliyiz ?

Emre’nin sözleşmesi 30.06.2020 tarihinde sona eriyor ve henüz takımıyla sözleşme uzatmamış durumda, yakın bir zamanda bonservis ücreti ödemeden istediği takım ile anlaşabilir.

Emre bugüne dek sürekli gelişim gösterdi ve kariyerinin zirvesinde şuan, daha iyi oyuncularla oynarsa daha da kendini geliştirebilecek bir oyuncu. Hali hazırda Milli formayı da giyen oyuncu, bu sezon sonunda muhakkak büyük takımlardan birine ya da yurt dışına transfer yapacaktır.

Kısa sürede hızlanabilen ve dar alanda çevik bir oyuncu, fiziki yapı itibariyle çok güçlü olduğu söylenemez, hava toplarında etkisiz bir oyuncu. Top ayağına yakışıyor, sürekli gelişen bir yapıda olduğu için çalışkan bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz, gayet istikrarlı bir oyuncu, neredeyse boş sezonu yok her sezon oynamış, tekrarlayan bir sakatlığı yok. Tam bir geçiş oyuncusu, 4-2-3-1’in kanatlarında, 4-4-2’nin kanatlarında, 4-3-3’ün kanatlarında verimli şekilde oynayabilir. Savunma arkasına sprint yapabilen bir oyuncu, pas oyununa yani pozisyon oyununa çok yatkın mıdır, bence hayır, ama bir pas oyunu takımında izlemedik onu, o yönde de kendini geliştirebilir. Gayet hırslı bir oyuncu, pres yapar, güçlü olmamasına karşın ikili mücadeleden kaçmaz. Oyun zekasının da iyi olduğunu düşünüyorum, takımının ihtiyacı olduğu anlarda ortaya çıkabiliyor yakın zamanda Feghouli ve Sinan Gümüş bu özellikleriyle şampiyonluklarımızda katkı vermişti. Orta yapma konusunda kendini geliştiriyor, uzaktan şutlarıyla etkili bir oyuncu, jeneriklik gollere imza atabilir.

Soyad benzerliğinden dolayı Erman Kılıç korkusu yaratabilir ama Emre Kılınç'ın transferini 4-4-2'ye dönüş olarak bile yorumlayabiliriz, Emre Çolak'ın o dönem verdiği katkılara benzer işler yapabilir.

Sivasspor kontra takımı olduğu için ve rakipler Sivas’a karşı açık oynadığı için Emre’nin performansı optimum seviyelere ulaştı, doğru hoca, doğru oyun yapısı ve doğru oyuncularla buluşmuş olması da etkili performansında önem arz ediyor.

23 Ağustos doğumuyla Alan burcu olmayı birkaç puanla kaçırmış bir oyuncu ama aslan burcuna dair mükemmeliyetçilik özelliklerine de kısmen sahip olabilir. Transferlerden öyle dilimiz yandı ki neredeyse oyuncuların yıldız falına bile bakmamız gerekli.

Tescilli şekilde sportmen bir oyuncu, karakterli olmasından dolayı taraftarlar tarafından sevilecektir. Muhtemelen sezon sonu Sivas’tan ayrılacak ama aynı ciddiyette oyununa devam ediyor.
Sözleşmesinin son senesinde olması nedeniyle başka takımlardan kontrat kapmak için bu sezon daha gayretli olduğunu söyleyebiliriz, Galatasaray’a gelirse aynı çalışmasına devam eder umarım. Emre Kılınç'ın Rıza Çalımbay ile ikili ilişkileri de iyi görünüyor, Fatih Terim ile de uyumlu olabilecek bir oyuncu.

mert hakan yandaş emre kılınç

Galatasaray forması altında ligde yeterli katkı vereceği aşikar, mevcut performansı Şampiyonlar ligi için yetersiz kalabilir. Eğer Emre’nin sözleşmesi devam etse, Galatasaray bu oyuncuyu bonservis verip alabilecek finansal durumda değildi, bu açıdan bakarsak fırsat transferi diyebiliriz. Mert Hakan ile aynı anda transfer edilirse uyum sorununu da daha kolay atlatabileceklerini düşünüyorum. 25 yaşında ve önünde çok verimli geçirebileceği 4-5 sene var. Durağan Galatasaray oyununa hareket getirebilir, pres oyununa katkı sağlar, kadro genişliği açısından ligde rahatlıkla forma verilebilecek bir oyuncu kazanmış oluruz, kesinlikle denemeye değer bir transfer. Mert Hakan ile çok iyi arkadaşlar ve muhtemelen ikisi aynı takıma gidecek. Bonservis ödeyerek bu transferi yapacak olsak transfere şüphe ile yaklaşabiliriz ama içinde bulunduğumuz vaziyetin imkan ve şeraitini düşünecek olursak umarım bu transfer müspet şekilde sonlanır.

Tabi ki kapalı takımlara karşı nasıl bir performans gösterir bunu ligin 2. Yarısı Sivasspor’a karşı kapanan takım olursa gözlemleyeceğiz. Yusuf Erdoğan’lara yeltenen Galatasaray için yararlı bir transfer olur. Takım içi çalışkanlığın artmasına da sebep olur, bu sezon Sivasspor ile ligde herkesten daha fazla koşuyor ve mücadele ediyorlar. Galatasaray’ın bir şekilde yerli oyuncu kalitesini yükseltmesi lazım, olası yabancı sınırına karşın bile önümüzdeki 3-4 yıl için önemli bir hamle olur. Geçmişte Sakarya doğumluların da kulübümüze saha içinde katkı verdiği küçük bir detay.

emre kılınç sivas







Share this

Related Posts

Previous
Next Post »