4-4-2 taktik formasyonu



Taktik serisinin ilk yazısına klasik 4-4-2 ile başlamak istiyorum.
Öncelikle 10 bin saat kuralı nedir onu açıklayalım. Malcolm Gladwell'in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden biridir. Temel olarak kural, bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerektiğini söyler.

Tabi ki herkes 10 bin saat çalışma sonucunda kendi potansiyelinin en yüksek seviyesine ulaşabilir, örnek veriyorum Messi ve ben 10 bin saat futbol üzerinde çalışsak ikimiz de kendi potansiyellerimizin en üst seviyesine çıkacağız, haliyle Messi’nin potansiyeli daha yüksek olduğu için Messi’den geride olacağım.

Günümüzün en büyük taktisyenlerinden Guardiola, taktik formasyonlar hakkındaki görüşlerini belirtirken 4-4-2 dizilişinde mükemmelleşmenin diğer taktiklere nazaran daha pratik ve kolay olduğunu vurgulamıştı.
Eğer bir grup insana bir sistem benimsetmek isteniyorsa, amaca ulaşabilmek için ısrarla aynı düzen üzerine çalışmak gerekiyor. Bu yüzden oyuncu sirkülasyonları oluşturulabilecek sistemleri baltalayabilir. Hatta şunu söylemekte fayda var, ekipten ayrılan her bir kişi sistem hafızasından silinen bir yaprak gibidir, yani o oyuncu ile yapılan tüm antremanlar boşa gitmiş gibidir. Bu yüzden bir planlama yaparken kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli olarak düşünmek durumundayız.

Alex Ferguson’un yıllarca 4-4-2 türevleri sistemle premier ligi domine ettiğini biliyoruz, Galatasaray doğru bir yapılanma ile 4-4-2’yi kullanarak Avrupa’nın zirvesine çıkmıştı. Simeone’nin Atletico Madrid ile yaptıkları ortada.

Hani yıllarca Atletico Madrid’in forvet oyuncusu çıkarmakta ve kullanmada fenomen olduğunu görüyoruz ya, bazıları bunu tesadüf olarak düşünebilir ama asla tesadüf değil, Simeone kendi mentalitesini yıllarca takıma aşıladığı için her transfer döneminde kendi yapılarına uygun oyuncuları bünyelerine katıyorlar, haliyle hazır sistemi olan takıma eklenen forvet oyuncusu ise leblebi gibi gol atıyor. Böylece gerek sportif başarı gerekse maddi başarı olarak çok olumlu geri dönüş alabiliyorlar.
Peki biz ne yapıyoruz ?

Tamamen menajer yönlendirmeleri ile, “Aaaa bu oyuncu iyiymiş, kaçırmayalım”, “rakibim bu oyuncuyu istiyor, sistemime uymuyor ama rakibin güçlenmesini engellemek için bu oyuncuyu almalıyım” gibi düşüncelere kapılabiliyoruz. Arkadaşlar yanlış hayat doğru yaşanmaz…
Bizim kültürümüzde sabır kavramı literatürden çıkarılmış sanırım, sanki insanların ellerinde sihirli değnek varmış gibi sihirli dokunuşlar bekliyoruz, ilk önce her bireyin kendine çeki düzen vermesi gerekir. Sadece futbol değil, sadece spor da değil, hayatın her alanında uygulamamız gereken şey bu.

Camialar doğru kişiyi yakaladığında o kişiye sabır gösterip, istikrarlı şekilde çalışmaya devam ederek beraber yükselmeyi öğrenmeli.
Galatasaray bazında bu durumu değerlendirecek olursak, Fatih Terim bu camia için olabilecek en uygun kişi, Fatih Terim bir gün ayrıldığında onun yerini doldurabilecek biri yok şuan. Ülkede belli bir kısım ise Fatih Terim’in başarılarını bile kabullenemiyorlar, onlara önerim böyle devam etsinler kaybetmeye de devam edecekler.
Fatih Terim’in çıkıp tüm Galatasaray camiasına kulübün mevcut durumunu anlatmasını; kısa, orta ve uzun vadedeki planlarını anlatmasını isterim. Finansal fair play yüzünden her sene sıfırdan yeni kadrolar kurmak zorunda kalıyoruz, her sene yeni baştan takım kurup Galatasaray kadar başarılı olan başka bir takım da yoktur yani dünya üzerinde.

Futbolda dizilişler önemsizdir demek bana pek doğru gelmiyor, çünkü rakipleri belirli bir geometri çerçevesinde etkisiz hale getirebilmek mümkün. Futbolun içerisinde o kadar fazla değişken var ki, anlık pozisyon hataları bile tüm planları hatta yapılan haftalarca çalışmaları çöpe atabiliyor. Bu yüzden tüm olasılıkları en aza indirgemek için diziliş konusunda da bilimin peşinden gitmeliyiz.

4-4-2 formasyonunda 4’lü defans kurgusu en önemli unsurlardan biridir; şahsen ben kadro mühendisliği yapacak olsam sezon içerisinde çıkabilecek aksiliklere ve 3’lü stoper planını da yedekte tutarak kadroma 5 tane stoper oynayabilen oyuncu isterim. Tabiki bu 5 oyuncunun da aynı özellikte ve aynı kalitede olmasına gerek yok, mesela 5. Stoperi altyapıdan parlayan bir oyuncu için ayırabiliriz. Stoper özellikleri olarak fizik kalite ilk sırada geliyor, mesela 1.85 altındaki stoper oyuncularına pek sıcak bakmıyorum, stoperin hava toplarında etkili olması lazım, mental olarak da az hata yapan ve soğukkanlı kişiler seçmek çok önemli. Duran toplar günümüz futbolunun en önemli olgularından biri, bu yüzden stoperlerden gol katkısı almak da olmazsa olmazlar arasında.

Bek oyuncuları için 2’şer alternatif olması gerektiğini düşünüyorum hatta her türlü ihtimale karşın kadroda sağ ve sol beki yedekleyecek 3.  Bir oyuncunun da bulunmasında fayda var. Bek oyuncularında önemli detaylar şunlar, öncelikle sağ bekte sağ ayaklı sol bekte sol ayaklı oyuncu bulunmalı, bek oyuncuları muhakkak hızlı olmalılar, top kapma özellikleri çok önemli, bek oyuncuları sürekli aynı koridorda gidip gelecekleri için dayanıklılıkları çok büyük önem arz ediyor. Yeri geldiği zaman bek oyuncuları pozisyonu sonlandıran oyuncular olduğu için bu oyuncuların isabetli orta açabiliyor olması çok değerli. Çünkü bek oyuncularının yapacağı isabetsiz ortalar rakip takımı kontra atağa çıkarabileceği gibi tüm takımın geri koşmasına neden olacak ve bu da enerji kaybında yol açacak. Bazen enerji, futbolda her şeydir. Tekniğinizin yetmediği durumda gücünüzle rakibi kırabilirsiniz.
 Defans kurgumuzu bu şekilde tanımladıktan sonra orta sahaya geçebiliriz, 4-4-2 dizilişimizde orta saha merkezde 2 oyuncu görev alıyor. Bu bölge için verimli şekilde oynayabilecek 4 tane oyuncuya ihtiyacımız var, bu oyunculara ek olarak altyapıdan çocukları alternatif olarak yazabiliriz. Mevki tanımlamalarına gelecek olursak, bu bölgedeki oyunculardan birinin muhakkak iki yönlü orta saha olması gerekiyor, diğeri ise ball winning tarzı savaşçı orta saha, birbirlerini yedekleyecek şekilde bu profilde oyuncu bulabilmek çok önemli. Çünkü 4-4-2 sisteminin kalbi bu mevkide oynayan oyunculardır. Burdaki oyuncuların verimsizliği topu rakibe vermenize ve sonunda ise çok büyük hüsranlara neden olabileceği unutulmamalı. İki yönlü ve savaşçı orta saha oyuncularının fizik kalitelerinin çok üst düzey olması lazım, komple paket oyuncu haklarımız varsa bu mevkide kullanmamız en doğrusu olacaktır. İki yönlü yani box to box olarak nitelendirilen oyuncunun skora da katkı vermesini ve teknik özellik bakımından da yeterli olmasını talep etmeliyiz.

4-4-2’de kanat oyuncularına geçersek, benim tercihim bir kanatta yer uçağı tarzında oyuncu olurken diğer kanatta ise set oyununa uygun bir oyuncu kullanmak olur. Günümüzde bazı takımlar ekonomik olarak o kadar üst seviyede ki, hem pozisyon hem de geçiş oyununu en üst seviyede oynayabilecek oyuncuları alıyorlar, işin kötü yanı bu takımlar geniş kadrolarında da en iyi oyuncuları bulunduruyor. Tabi ki kanat oyuncuları için de 2’şer oyuncu yazmalıyız.

4-4-2 dizilişinde forvet mevkisindeki oyunculardan orta saha özellikli gibi davranmasını bekleyebiliriz, eğer forvet oyuncuları defanstan bağımsız olarak sahada yayılırsa takımımız büyük savunma zafiyetleri gösterebilir.
Forvette de minimum 4 oyuncu bulundurmamız gerekir, alternatif olarak ise birkaç tane altyapı oyuncusu zaman zaman araya serpiştirilebilir.
Ve forvet oyuncularından birinin pivot tarzı olması takıma hücum açısından çok yönlülük katacaktır, bazen bir pivot oyuncusu çok iyi pres takımlarını aşmakta da yardımcı olabilir. Kanat oyuncularının ortalarına kafa vurabilmesi de önemli, takım arkadaşlarını rahatlatması da. Diğer forvetin ise daha çok yaratıcı ve bitirici tarzda olması sistemi daha işlevsel hale getirebilir.



Oyuncu profilleri diziliş açısından en önemli etkiye sahip etmenlerden biridir, bu yüzden yanlış tipte oyuncuları toplayıp bu sistemde ısrar etmek boşa zaman kaybı ve başarısızlıklar getirecektir.

Takımın mentalitesi de çok önemli tabiki, top rakipteyken oyuncuların sanki el ele bağlıymış gibi kompakt hareket etmesi gerekir, forvet ikilisi orta sahaya yardıma gelerek rakibi altıgen şeklinde karşılayabilmek de çok önemli, böylelikle rakibe sayısal olarak üstünlük sağlayabiliriz. Oyuncuların yaş ortalamaları da önem arz ediyor, temposuz ve yaşlı oyuncularla sahada kavga edemeyiz. Rakibe baskı kurmamız gerektiğinde stoperleri orta sahaya çıkarıp oyunu daraltarak atak sürekliliğini sağlamak ve rakibi hataya zorlamak bizi hem göze hoş gelen oyuna hem de güzel sonuçların habercisi olacaktır.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »