15 Ocak 2020 Çaykur Rizespor- Galatasaray Türkiye Kupası Son 16 İlk Maçı Öncesi Değerlendirmeler...




Galatasaray, Türkiye Kupası son 16 maçında Çaykur Rizespor ile karşılaşacak.
Rizespor hakkında bir takım analiz yapmak istedim. Ligde Galatasaray’ın tüm rakipleri hakkında da maç öncesi ve maç sonrası olmak üzere analizlerime devam edeceğim.

Çaykur Rizespor, İsmail Kartal önderliğinde genel olarak 4-2-3-1 sistemini kullanıyor. Ligde ara sıra 3’lü savunma oynama girişiminde bulundular ama sonuçlar hezimet olunca risk almak istememiş olacaklar ki klasik 4-2-3-1’e dönüş yaptılar. Aslında bu bile Rizespor teknik heyetinin teknik, taktik anlamda üst seviyede olmadığına dair ipuçları veriyor.

Rize 11’inde kimler olabilir; Gökhan Akkan- Moroziuk(Orhan Ovacıklı), Abarhoun, Talbi (Chatsiizaisas), Melnjak- Attamah(Diomonde),Abdullah Durak(Harmash, Vetrih)- Boldrin(Samudio, de pauw), Vetrih(Boldrin, Sasse), Umar- Oğulcan(Scepovic, Skoda)

Oyuncuların yeri değişebilir ama top Galatasaraydayken dizilişleri 4-2-3-1 olacaktır. Rizespor oyuncuları arasında da o kadar kalite farkı yok, bu yüzden çıkacakları 11 tehlikeli olmayacaktır.

Devre arası transfer döneminde Skoda ve Harmash’ı kadrosuna katan bir Rizespor vardı Tecrübeli oyunculara yöneldiler, Skoda’dan targetman performansı bekleyeceklerdir, Scepovic bekleneni verememişti. Harmash’ı ise orta sahaya kadro derinliği katmak için aldıklarını düşünüyorum. Yeni oyuncularına lisans çıkarabilecekler m emin değilim, aynı durum Galatasaray için de geçerli.

Çaykur Rizespor’un zaaflarından bahsetmek istiyorum. Defans ve orta saha merkez kısımlarında sıklıkla rakibe dribling ve şut şansı veriyorlar. Bu bölgeleri Ömer Bayram, Feghouli, Taylan, Seri, Lemina ile kullanabiliriz, Lemina ve Ömer’in topla bu alana girmesi rakibe zorluk çıkaracaktır.
Rizespor savunma oyuncuları zaman zaman pozisyonlarını kaybederek rakiplerine ciddi pozisyonlar verebiliyorlar. Bek-stoper ya da stoperlerin arasına koşu gösterebilen oyuncumuz olursa rakibi merkezden ara pası ile de kolaylıkla delebiliriz. Taylan ve Falcao’nun göstereceği koşular çok değerli olacak.

Rizespor sakar bir defans hattına sahip. Türk Telekom Ali Sami Yen’deki maçta da bunu görmüştük. Talbi kendi kalesine gol atarak ve penaltı yaparak takımına havlu attırmıştı. Fenerbahçe maçı ve diğer bir çok maçta ceza sahası yakınlarında frikik pozisyonu verebiliyorlar.

Kaleye direkt vuruş yapılabilecek frikikleri Ömer Bayram kullanmazsa memnun olurum. Falcao, Seri ve Feghouli daha etkili kullanabilir.
Rize savunması akan oyunda zamanlama hatası yaparak hava topu zaafiyeti yaşayabiliyor. Ayrıca altıpasa yerden kesilen toplarda da iyi değiller. Nagatomo’dan orta beklentim yok, Feghouli ile havadan; Ömer Bayram ile de yerden altıpasa atılacak paslar ile Falcao’yu buluşturabilirsek. Falcao rahatlıkla golü bulacaktır.

Melnjak hücum beki profili çiziyor, savunma konusunda pek agresif değil. Galatasaray sağ kanattan fazlasıyla orta açma şansı bulacaktır. Galatasaray sol kanadında Ömer Bayram değil de ceza sahasında konuşlanıp gol arayabilecek bir oyuncu olsa gol bulma imkanımız fazlasıyla artacaktır.

Ömer Bayram’ın sol kanattan penaltı noktasına göndereceği toplarda tersten gelebilecek Feghouli etkili olabilir.

Korner atışlarında altıpasa kesilen ortalarda Rizespor’a gol atabiliriz. Gökhan Akkan çizgi kalecisi gibi geldi bana.

Uzun mesafeli paslarda Avarhoum ve Talbi top sektirebilme potansiyeline sahip. Falcao yerine yıpratıcı bir striker’a sahip olsaydık rahatlıkla oradan rakibi delebilirdik.

Rizespor zaman zaman Umar Aminu ile kontraya çıkmaya çalışan bir takım. Olası top kaybında rakip yarı sahada Yugoslav faulü ile atak tehlikeli olmadan ve kart yemeden rakip kontralarını kesebiliriz.

Oğulcan ve ya Umar’ın önüne uzun toplarla hücum deneyebilirler. Özellikle pres yapan oyuncumuzun yani Taylan’ın Avarhoum’un pas kanallarını kapatacak şekilde pres yapması gerekli. Bizim savunmamız da 50 metreden ara pas yiyebilen bir savunma, pas kanalını ilerde basıp kapatmalıyız. Rizespor ilerde çoğalma konusunda sıkıntı yaşayan bir ekip, yeni transfer Skoda oynarsa belki istasyon olabilir ama Oğulcan ile bunu yapmaları pek mümkün değil. Oğulcan’ın şut açısını kapatarak onu etkisiz hale getirebiliriz. Oğulcan’a gereksiz faul yapmamamız gerektiğini düşünüyorum. Umar'a yapabiliriz çünkü driblingle etkili olabilir ama Oğulcan’ı kendi halinde de bıraksak etkili olması çok zor. Boş yere duran top vermememiz iyi olacaktır.

Boldrin ceza sahasına merkezden koşu atabilir, stoperlerden biri rakibin 10 numarasını ceza sahasına girmeyecek şekilde marke etmeli. Şuan için Rize’de şut tehdidi oluşturabilecek bir oyuncu bulunmuyor, bu yüzden ceza sahamıza yaklaşmalarını engelleyerek rakip atakları bertaraf edebiliriz.

Melnjak hücuma katıldığında Feghouli’nin Linnes’e yardım etmesi gerekli. Melnjak bireysel hücum yeteneğiyle bile fark yaratabilir. Mümkün olduğunca Linnes’i orda yalnız bırakmamak lazım.

Umar Aminu kanattan içeri katedip etkili olabilir, Linnes ve stoperler iletişim halinde olmalı. Rakibin en önemli pas bağlantıları Umar- Oğulcan ikilisi ve Umar-Vetrih-Oğulcan üçgeni. 2-3 oyuncuyla bireysel olarak hücum yapıyorlar, savunmada doğru yerleşirsek büyük sorunlar çıkmayacaktır.

Oğulcan zaman zaman kanatlara açılıp onun boşluğuna hareketlenen Umar’ı pozisyona sokmaya çalışabilir. Marcao ya da Donk Oğulcan ile kanatlara kayarsa Linnes ve diğer stoperimiz Umar’ı kontrol altında tutmalı.
Rizespor gol yediğinde kontraya açık bir hale bürünüyorlar, maça geride bekleyerek başlayacaklardır.

Rakip kanat ve bek oyuncuları akan oyunda altıpasa orta kesiyorlar, Muslera ve stoperler konsantre ve iletişim halinde olmalılar.
Rizespor rakip takıma fazlasıyla duran top imkanı veriyor. Duran toplara çalıştıysak fark yaratabiliriz.

Rize’nin duran toplarda en etkili ismi ise Avarhoum, zaman zaman arka direğe kesilen ortayı içeriye çevirerek gol pozisyonu yaratabiliyorlar. Fenerbahçe maçında benzer gol atmışlardı ve Göztepe maçında benzer bir gol yemiştik. Duran top konusunda özellikle bu organizasyona dikkat etmeliyiz, açılan ortaya direkt şekilde darbeli vurabilecek oyuncuları yok.

Peki Galatasaray hangi 11 ile sahada olacaktır. Bazı mevkilerde sayısal olarak oyuncu eksikliğimiz olduğu için 3’lü defans gibi önerilerde bulunamayacağım. Zaten 3’ye en uygun oyuncumuz Saracchi’nin de lisansının çıkıp çıkmadığı belli değil. Mecburiyetten dolayı biz de 4-4-2'ye çalan 4-2-3-1 ile sahada olacağız.

Muslera- Linnes, Donk, Marcao, Nagatomo- Lemina, Seri- Feghouli, Ömer Bayram- Taylan , Falcao ilk 11’ini bekliyorum.

Özellikle Taylan’ın Avarhoum’un pas kanallarını kapatmasını bekliyorum. Topu Rize’ye bırakıp pres yapan bir Galatasaray da görebiliriz. Ayrıca orta sahayı rakibe vermemek adına forvet hattımız ve defans bloğumuz yakınlaşarak, kanatlardaki Ömer ve Feghouli’nin de orta saha katkısıyla orta alanda rakibe karşı eksik yakalanmayız. 

Taylan yerine Emre Akbaba'da forma giyebilir ama geçen sene bu stadda ayağı kırılan bir oyuncuyu aylar sonra aynı stadda başlatmak psikolojik açıdan pek uygun gelmiyor bana.



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »