Mbaye Diagne : Kralın Dönemeyişi...

  
mbaye diagne

Mbaye Diagne, Türk futbol tarihinin 1 sezonda en çok gol atan yabancı oyuncusu...

Mbayre Diagne, 28 Ekim 1991'de Senegal'de dünyaya geldi. 
1.91 boyundaki forvet oyuncusu 2019/20 sezonunda Club Brugge'de kiralık olarak forma giyiyor.

El elin eşeğini türkü çığırarak ararmış, Diagne konusunda yaşadığımız durum tam olarak bu. Belki de Galatasaray tarihinin bonservis bazında en büyük yatırımı. Ozan Kabak'tan gelen para neredeyse sadece Diagne için kullanıldı. Maalesef gelinen noktada Galatasaray'ın yediği tarihi kazıklardan biri gibi görünüyor.

Diagne karakter ve mental olarak bu seviyelerin oyuncusu değil. İdolü Balotelli olan adamdan fazlası beklenemez zaten, Balotelli'ye hayran olduğunu açıkladığı gün mental olarak bu arkadaşın birkaç tahtasının eksik olduğunu anlamıştım. Balotelli kadar yetenekli değil maalesef. Alanyaspor'un merhum futbolcusu Josef Sural'ı öldükten sonra instagramdan takip eden bir adamdan bahsediyoruz. Çok eşlilik geleneğini devam ettiren bir müslüman, Club Brugge'de gol attıktan sonra taraftarın elinden bira alıp içerek gol sevinci yaşayan Kasımpaşada her golden sonra Goril maskesi takıp her golden sonra sarı kart yiyen ve otomatik olarak 7-8 haftada bir ceza yiyen adamdan bahsediyoruz.

Diagne, Galatasaray ile şampiyon olduktan sonra şampiyonluk kutlamalarına katılmamıştı, belki de kariyerindeki kutlayabileceği tek şampiyonluk törenine de katılmadı bu adam.


mbaye diagne


Galatasaray'ın Diagne'yi transfer etme nedenini açıklamak istiyorum, Diagne Kasımpaşa'da ligin ilk yarısında 20 gol atmıştı, Galatasaray ise altyapıdan Ozan Kabak'ı parlatıyordu, Ozan Kabak'ın menajer oyunu nedeniyle 7.5 Milyon euro serbest kalma maddesi bulunuyordu. Kim bu çocukların sözleşmesine bu maddeleri koyduruyor hayret ediyorum. Nitekim Ozan Kabak her ne kadar buraların evladıyım dese de Galatasaray'ın sözleşme uzatma teklifini kabul etmedi ve Galatasaray mecburen olabilecek en yüksek bonservis bedeline oyuncuyu elden çıkardı. Galatasaray'ın yakasında sattığın kadar al belası olduğu için ve devre arasında satılan Ozan Kabak'ın parasının sadece devre arası kullanılabilir olmasından mütevellit alel acele Ozan'dan gelen parayı potansiyel rekortmen Diagne'ye kullanılmasına karar verildi. Buradaki temel amaç Diagne'yi yaz transfer döneminde satıp, Ozan'dan gelen paraları yaz transfer dönemine aktarmaktı. Ayrıca Diagne'nin 6 aylık katkısıyla şampiyonluk hedefi de vardı, 1 taşta 2 kuş. Plan kağıt üzerinde gayet mantıklı görünüyordu. Galatasaray sezon sonunda Diagne'nin de katkılarıyla şampiyonluğu göğüslerken ilk hedefine ulaşıyordu, geriye kalan tek şey Diagne'den 10 Milyon Euro üzeri bonservis elde etmekti. Diagne'nin menejeri de Garry Rodrigues'i Arabistan pazarlayan, Ndiaye'yi Stoke City'e astronomik bedellere satan William D'avila'ydı. Galatasaray yaz transfer döneminin sonuna kadar Diagne'yi satmak için uğraştı, satış gerçekleşmeyince son günlerde yanlış bir kararla Diagne gibi mental sorunları olan bir adamı Avrupa'nın göbeğine gönderdiler ve maalesef orada da Diagne tutunamadı.

Club Brugeg'de 6 maçta 4 gol atan Diagne, tabiki performans nedeniyle değil saha dışı etmenler nedeniyle kadro dışı kalmıştı. PSG maçında penaltı kazandırıp daha sonra takımın penaltıcısından topu almış ve kendi kullanıp kaçırdıktan sonra kapalı kapılar ardında Club Brugge teknik direktörünün yakasına yapışmıştı. Hal böyle olunca Diagne süresiz kadro dışı bırakıldı ve Club Brugge'nin Katar'daki devre arası kampına dahil edilmedi.

Diagne sezonu boş geçirirse değeri sıfırlanacak, Club Brugge'nin bu durumda kaybı ödeyecekleri 1.7 milyon euro olurken bizim kaybımız oyuncunun tamamen düşen piyasa değeri olacak. 

Galatasaray'ın bir forvete ihtiyacı var, Diagne'nin de bir yuvaya. Bence bu birliktelik Galatasaray menfaatleri için denenebilir. Kadromuz Diagne'ye pek uygun değil gibi, Falcao ile ikili olmaları mümkün görünmüyor, Onyekuru gibi bir striker ile de uyumlu değildi. Diagne'ye uygun oyuncular Ömer Bayram, Saracchi, Taylan, biraz Feghouli ve transfer olursa Sekidika.


mbaye diagne


Diagne'nin doğal gol sezgileri çok yüksek, Galatasaray Donk ile gol aramak yerine en azından Diagne ile bunu deneyebilir. Fizik olarak da Türkiye liginde iş yapabilecek bir oyuncu, negatif yönleri pres yapmaz savunma katkısı azdır, Falcao ile yan yana oynarlarsa savunma zaafiyeti yaşayan bir Galatasaray görebiliriz.
Diagne'nin takım oyunu özelliği düşüktür, çok çalışkan bir oyuncu da değil, teknik olarak da yeterli değil olur olmadık yerlerde tahta gibi topu kontrol edemediği çok olmuştur. Diagne gelecekse Trezeguet ve Özgür Çek'in yaptığı gibi onu ortaya boğmak gerekir, Şenol Güneş'in ortaya dayalı oyununda çok başka işler yapabilecek bir oyuncu.

Galatasaray transfer komitesi Diagne'nin karakterini araştırmadığı için çok büyük bir eksi puanı hakediyor.
Olur da uzlaşma sağlanır Diagne dönerse Andone kadroya yazılamayacak, buradaki seçim kendi oyuncumuz mu olacak yoksa Brighton'un sakat oyuncusu mu bekleyip göreceğiz. Andone karakter olarak Diagne'ye bin basar bunu da üzülerek söylüyorum.


mbaye diagne

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »