Galatasaray : 2019/20 Kış transfer dönemi beyin fırtınası...



Beklediğimiz ocak transfer dönemi geldi; ama bence sıkıntılarla beraber geldi.
Saracchi ve Onyekuru ile sol kanadı 11 yaş küçülttük; bu durum muhakkak dinamizm ve hız olarak bize dönecektir. Sol kanat için fiziksel olarak geriye doğru giden değil gelişim gösterecek takviyeler yapıldı.

Takımdaki yabancı oyuncu sayısı ise artmaya devam ediyor, Fm'de bile 14 yabancıyı seçerken akla karayı seçiyoruz. Oyuncu almak kolay, ama kimseyi gönderemiyoruz. Bunun esas nedeni oyuncularla yapılan dolgun sözleşmeler. En basitinden örnek verecek olursak Luyindama ve Marcao'un ortalama maaşı 900 bin euro iken yedek Donk'un maaşı 1 milyon 800 bin euro neredeyse iki as oyuncunun toplamı kadar. Linnes'in maaşı Norveç milli takımının as sağ bekinin maaşının yaklaşık 3 katı kadar. Mariano'ya kimse artık bu maaşı vermez, keza Nagatomo'ya da aynı şekilde; Belhanda ve Feghouli'nin maaşları skandal zaten, Arap kulüplerim bile bu arap oyunculara bu maaşları vermiyor. Falcao'ya bir şey diyemeyiz çünkü Falcao'yu getireceksek bu maaşı vermemiz gerekli.

Anladığım kadarıyla Mariano gitmek istemiyor, Belhanda'nın isteyeni yok, keza Feghouli ve Babel’in de öyle. Nagatomo bir ihtimal gider ama o da sezon sonuna kadar yatıp maaşını almak isterse şaşırmam, belki japon onuru vardır diye gidebilir diyorum, onun da sadakatini sınamış olacağız. Bakalım japonlar gerçekten gururlu mu yoksa bu durum halk efsanesi mi? Nzonzi'nin ne yapacağı belli değil, iyi ki dünya kupasını kazananan takımda yer aldı, onu konuşup böbürlenip durur. Andone'yi ne yapacağız o başka konu, Diagne var bir de, takımının kampına alınmadı, bize gelmezse Club Brugge'de sene sonuna kadar kadro dışı kalıp piyasa değerini sıfırlayacak. El elin eşeğini türkü çığırarak arıyor, Diagne'de durum bu. Brugge yaklaşık 1 milyon euro kaybedecek; ama yatırımı yapan biz en büyük zararı göreceğiz. Babel'in Avrupa şampiyonası için formda olması lazım ama bizim sistemimizde sadece forvet alternatifi olarak Babel'e yer var gibi. Belki maksimum 50-60 dakika kanatta da yararlanabiliriz. Sağ bekin olmadığı takımda Linnes'e Abdurrahman Çelebi diyoruz. Şahsen ben Linnes'ten de memnun değilim, Türk olsa tam istediğimiz oyuncu ama yabancı kontenjanı olduğu için Linnes de makul olmuyor.

Hızlıca bir kadro planlaması tasarlayacak olsam; önce oynamamız gereken şablonu belirlememiz gerekli.

4-4-2 mi 4-2-3-1 mi?

Burdaki detayın önemi şu eğer 10 numaralı bir sistemle oynayacaksak Belhanda yerine mutlaka skor katkısı yüksek birini bulmalıyız. Emre Akbaba'ya çok yüklenmek istemiyorum, onun vereceği en ufak katkıyı bile bonus olarak almalıyız. 10 numara pozisyonunda Taylan'a güvenebilir miyiz, ben o kadar futbol romantiği değilim. Taylan'a güvenirsek net söylüyorum, lig şampiyonluğu hedefimiz yok diye açıklama yapalım. Çünkü sadece Taylan ile biz hedefe varamayız. Çok sert deplasmanlarımız olacak, içerde zayıf takımlara karşı Taylan etkili olabilir ama vasat bir deplasmanda Taylan'ın kalitesi sorgulanacaktır. Tıpkı Ömer Bayram gibi. Bu tarz oyuncular geniş havuzda kesinlikle olmalı, bayılırım böyle oyunculara. Tabi ki sadece onlara bel bağlamadıkça.



Benim kalbimdeki plan 4-4-2.

Kalemiz Muslera, Okan ve gerekirse akademi ile emin ellerde diyebiliriz. Sağ bek Linnes ve Şener; Şener benim için etkisiz elaman hükmünde o yüzden Linnes'in sol bek oynama ya da sakatlanma ihtimaline karşı mutlaka 1 tane yerli sağ bek bulmamız lazım. Kaan Ayhan gibi sağ beki, stoperi, orta sahayı yedekleyen biri olursa tadından yenmez. Ama Sangare, Burak Kapacak tarzında kalitesi yeterli olmayan ama oynayınca sırıtmayacak oyunculara da fitim.

Stoper için Donk, Marcao, Ahmet ve Emin var; bana kalırsa Işık Kaan'ı da yazarım oraya ve mutlaka 1 tane savunma lideri stoper bulmalıyız. Bu oyuncuyu bulabilirsek son 2 sezonda bizi orta sahada şampiyon yapan Donk'u orta saha alternatifi olarak yazabiliriz. Akademi stoperleri yeterli değilse ek olarak mutlaka yerli bir stoper takviyesi gerekecek. Yine Kaan Ayhan buraya tam oturacak oyuncu, hatta zorlarsak Kaan Ayhan'ı 1.stoper olarak bile yazabiliriz. Tabi ki Kaan Ayhan'ı alabilecek bonservis paramız yok, Mert Çetin'i bir sorabiliriz, Ahmet Gürleyen diye birinin adı geçiyordu gurbetçi, ya da Okay Yokuşlu'yu bağlayıp derinlik oluşturmamız lazım.

Sol bek; Saracchi as oyuncu, yerli sağ bek alınabilirse linnes alternatif olur, Ömer Bayram'ı da ekleyebiliriz. Jimmy'nin savunma yönü yeter mi bilmem ama takımda Riera'ya en benzeyen oyuncu, Emre Taşdemir'e ise Allah düşürmesin, onu da etkisiz eleman olarak görüyorum. Şener ve Emre Taşdemir katkı verirse ne ala çok sevinirim ama bu adamlar özellikle de Emre Taşdemir ile maçlara çıkarsak hüsran yaşamama gibi bir ihtimal yok. Süleyman Luş var bir de, bence teknik olarak hepsinden iyidir Süleyman ama fizik, mental ve savunma olarak baya geride gibi.

Orta saha ikilisine Lemina ve Seri as oyuncu olarak, Donk ve Okay yedek oyuncu olarak yazılabilir. Olur da mucize eseri Kaan Ayhan'ı alabilirsek o da alternatif olabilir. Keşke mümkün olsa da sağlam bir yabancı merkez orta saha alabilsek ama hem maddi hem de kontenjan dolayısıyla zor görünüyor. Donk'u sadece orta sahaya konsantre edebilirsek ve Okay benzeri yerli hamlesi gelirse Lemina ve Seri yedeklenebilir. Selçuk ve Belhanda o bölge için asla uygun değil bence, Selçuk hiçbir yer için uygun değil artık. İç saha maçlarında göbekte Feghouli, Belhanda veya Ömer’den yararlanabiliriz belki; ama bu oyunculardan deplasmanda randıman beklemek intihar olacaktır. Lemina ve Seri her maç sakatlanma potansiyeline sahip, kadro ise çok kabarık net bir yabancı orta saha oyuncusu yazamıyoruz.

Sekidika konusu da tamamen kadrodan gönderilebilecek yabancı oyunculara bağlı bir durum, kimseyi gönderemezsek Sekidika’yı kadroya yazamayacağız ve muhtemelen Eskişehir’e kiralanacak.

Sağ kanat; Feghouli, Sekidika, Jimmy, belki Emre Mor, Emre Akbaba, Adem, Babel hatta Yunus Akgün fazla fazla yeterli...

Sol Kanat; Onyekuru, Ömer Bayram, Jimmy belki Emre Akbaba, Babel, Adem burası da gayet yeterli görünüyor.

Forvet ikilisi içinde 10 numaraları da katmamız uygun olabilir; Falcao, Babel, Diagne, Adem, Taylan, Emre Akbaba hatta Feghouli oyun kurucu, Onyekuru ise second striker olarak bile değerlendirilebilir.

Şahsen benim yabancı dağılımım bu şekilde olurdu. 14 yabancı şu şekilde: Muslera, Linnes, Diego Godin(maliyet olarak başka uygun oyuncular varsa esneklik olabilir), Marcao, Saracchi, Sekidika, Lemina, Seri, Onyekuru, Falcao, Diagne, {Donk, Babel, Feghouli} Taylan ve Emre Akbaba 4-2-3-1'e dönüş için joker konumunda. Tabi ki 14 yabancı yazınca belirli bölgelerde alternatif olarak eksik kaldık, onları yerli oyuncular ile telafi etmeye çalışabiliriz.

Yerli sağ bek; Sangare,/Burak Kapacak/Kaan Ayhan Yerli stoper; Kaan Ayhan/ Mert Çetin/ Okay Yokuşlu/ altyapıdan Işık Kaan Arslan

Yerli orta saha; Okay Yokuşlu/ orta saha oynayacağına ikna edilmiş Donk.

Hangi tercihi yaparsak yapalım riskli olacak, yabancı kısıtından dolayı belirli bölgelerde eksiklik yaşayacağız. Luyindama sözleşme dondurma, Mariano ve Nagatomo'ya elveda, Belhanda tribünleri ayrıştırdığı için sinerji adına gitmeli, Andone ise Diagne yüzünden sözleşme dondurma. Şahsen ben bu kadar yatırım yapılmış Diagne'yi kazanmak için riske girerdim, Andone'yi çok sevdik. Oyun olarak da Andone'ye ihtiyaç var ama Galatasaray menfaatleri için sanki disiplinsiz de olsa Diagne için riske girilebilir gibime geliyor. Diagne'ye biz sahip çıkmazsak oyuncuyu tamamen kaybedeceğiz. Belki falcao ile ikili olamazlar ama en azından Falcao'yu yedekleyebilir. Diagne'yi sileceksek sakatlıktan dönecek Andone yazılabilir. Babel satılırsa bir orta saha ya da 10 numara da alabiliriz. Ama gerçek şu ki, birilerinin gelmesi için birilerinin gitmesi lazım.

Seri ve Lemina'nın sakatlanabilme ihtimaline karşın en çok orta saha isteyen benim ama bu seneyi donk ve okay ile kapatmak mantıklı olabilir. Ömer Bayram da o mevkiye evrilebilir, olmadı bir de Es es'ten Mehmet Özcan hamlesi yapabiliriz Babel ve feghouli satılırsa hayır demem, çok yüksek kontratları var. Takımı da çok fazla değiştirmemiz lazım çünkü adaptasyon süreci uzarsa şampiyonluk treni kaçabilir. Sene sonu Mert Hakan'lı, Emre Kılınç'lı, Shaqiri'li Dzyuba'lı hayallerim var.
Umarım hakkımızda hayırlısı olur.
Allah yardımcımız olsun.



Share this

Related Posts

Previous
Next Post »