Ryan Babel : Kolpacino Özgür veda...

 babel

19 aralık 1989 tarihinde Amsterdam'da dünyaya geldi.
1.85 boyundaki Hollandalı oyuncu sol kanat ve forvet mevkilerinde forma giyiyor.

Ryan Babel'i Kasımpaşa, Beşiktaş ve Galatasaray kariyerlerinden dolayı hepimiz çok iyi tanıyoruz. İlk olarak performans verileri üzerinden Babel hakkında çıkarımlarda bulunmaya çalışacağım, karakter analizine sonra geliriz.

Defansif aksiyonlarından başlamak istiyorum. Babel maç başına; 0.3 top çalma, 0.4 top kesme, 1.4 faul yapma, 0.5 top uzaklaştırma,0.3 çalım yeme ile oynamış. Yani bunun meali şu, defansif olarak somut bir katkısı yok, top rakipteyken ve geri çekilmişken neredeyse etkisiz eleman niteliğinde. Onyekuru'nun rakip bek ile geri gelmesini ve adam kovalamasını maalesef bu noktada çok aradık. Real Madrid ve PSG maçlarında sol bek gibi konuşlanan Babel defans da yapamadığı için hezimet kaçınılmaz olmuştu. Peki Fatih Terim'in Babel'i kanatta deneme amacı neydi? Fatih Terim basın toplantısında da bu konuya açıklık getirmişti, Babel'in oynadığı kanattaki rakip bekler Babel'in hücum tehdidi yüzünden yeterince hücuma yardım edemiyorlardı, en iyi savunma hücum yapmaktır mentalitesine göre kısmen doğru bir yorum. Ama Carvajal, Meuner gibi adamlar Babel'in gözünün yaşına bakmıyor ve üzerine üzerine gelip zaaf yaratabiliyor.

Babel'in hücum aksiyonlarına bakalım; 13 maçta 5 golü var asisti yok. Maç başına; 2.1 şutu var ki bu şutların nerdeyse hepsi rakibe çarpıyor, kaleyi bulup gol olanlar ise genelde rakibe çarptıktan sonra gol olan pozisyonlardı, maç başına 1 kilit pas, 1.8 adam geçme, 0.9 ofsayta yakalanma, 1.3 faul alma, 1.4 top kaptırma 2.5 başarısız top kontrolü ile oynamış. Babel hızlanma özelliklerini yitirmeye başladığı için geçtiği adamlar bir daha yetişiyor zaten, ki 1.8'lik adam geçme de kanat oyuncusu için iyi bir oran değil zaten. Maç başına 1 kilit pas ortalama bir rakam.

Maç başına 31 defa pas yapan Babel, %81 pas isabet istatistiğiyle oynuyor, maç başına 0.4 orta ve 0.5 uzun pas kullanıyor. Orta açmayı deneyen bir oyuncu değil ve genel olarak topu ayağına isteyen bir oyun yapısında, savunma arkası koşuları da çok nadiren yaptığı için marke edilmesi kolay bir oyuncuya dönüşüyor.




Babel ve Feghouli'nin bitik performansları Nagatomo ve Mariano'nun başını yaktı, hatta hareketsiz oyunları orta saha oyuncularını bile patatese çevirirken, top götüremediğimiz Falcao da balon muamelesi gördü.

Bazı maçlarda Babel uzun pas istasyonu olarak kullanılmaya çalışıldı, rakip bek oyuncularına karşı fiziksel avantajı bulunuyor genel olarak. Takım geriden oyun kurmakta zorlandığı anlarda kısmen Babel'in bu özelliğinden faydalanıldı.

Babel kesinlikle kötü oyuncu değil, kaliteli bir isim, hatta sonradan aklı başına gelen bir oyuncu, kariyerinde düşüş yaşayıp çalışarak yeniden yükseliş yakalamış bir isim. Bu yüzden Galatasaray teknik ekibi çalışmasını devam ettirirse 2-3 sezon daha katkı verebilir diye düşünmüş olmalı. Bana kalırsa Fatih Terim'in geçmişe yatırım konusundaki en büyük sitemlerden biri de Babel'eydi.

Bir zamanlar Rıdvan Dilmen'e göre ligin en iyi oyuncusu Babel'di, Fatih Terim de Babel'in Bjk'deki CL performansına inandığı için takıma katmak istedi, hatta transfer döneminden 6 ay önce takıma katılması için çalışmalar yapıldığı açıklanmıştı. Maalesef Beşiktaş ile gruptan 1. çıkan Babel bizim hezimete uğramamıza engel olamadı.


babel

Babel zaman zaman Galatasaray taraftarını çıldırtacak pozisyonların da içinde oldu, elbette her futbolcu gol kaçırabilir ama Babel zaten geçmişinden dolayı yadırganan bir oyuncuydu ve her şey onun için daha zor oldu.

Babel'in Beşiktaş'ın 8-0'lık mağlubiyetine atıfta bulunduğu gün Real Madrid'den 6 gol yedik, maalesef bu bir karakter sorunu. Eski takımına bunu yapan yarın bize de aynısını yapacaktır, asla tasvip etmiyorum. Rakiple dalga geçiyor ama aynı gün büyük hezimetin bir parçası oluyor, twitter'da reaksiyon göstereceğine sahada aksiyon almasını beklerdim.

Babel paragöz bir oyuncu, Bjk yıllarından da bunu bilerek almıştık. Hatta Bjk'den maaşını alamadığı için ayrılmıştı. Zaman zaman taraftar ile atışmalarına da şahit olmuştuk, bizim taraftarla da benzer diyaloglara girmesi pek uzak bir ihtimal değil. Babel sosyal medyayı olması gerekenden fazla kullanıyor, sosyal medyaya ayıracağı zaman yerine daha iyi olmak için çalışsa daha tercih edilebilir olur. Günümüzde sosyal medyanın bu kadar popüler olduğu ortamda çok riskli bir durum, hatta Fatih hoca soyunma odasında youtuberlık yapmasına izin vermediği için Babel'in bozuk atma ihtimali de var. Babel parasını alamayınca huzursuzluk yaratır, takım arkadaşlarını da kötü etkiler. Galatasaray ise oyunculara parasını günü gününe yatırmakta zorlanan bir kulüp, aldığı parayı haketse içim yanmayacak ama imzalanmış kontratlar var işte.


babel

Babel için yeniden saha içine yönelirsek, Hollanda Milli takım oyuncusu. Kanatta oynadığında maksimum 55 dakika dayanabiliyorlar ve yerine muhakkak birileri giriyor. Depay'ın olmadığı maçlarda ise milli takımda forvet olarak görev alabiliyor.

Babel Galatasaray için de aynı durumda, kanatta 45 dakikadan fazla oynamaması gerekir diye düşünüyorum. Atletizm özelliklerinin geriye gittiğini görüyoruz, zaten yapı olarak da durağan bir oyuncu. Galatasaray'da da durağan oyuncuların hepsinin aynı zamana denk gelmesi kötü bir planlama oldu. Mesela bir kanatta uçak bir oyuncu olsa belki tahammül edilebilirdi. Şuan için Babel'i ikinci forvet olarak görmekte fayda var.

Onyekuru geldi ve sahibi olduğu sol kanadı aldı, Sekidika da gelirse ve Feghouli'nin de kaldığı düşünülürse Babel'e kanat rotasyonunda yer görünmüyor ve forvet alternatifi olarak kalıyor. Diagne de dönecekse Babel'e hiç gerek kalmayacak, bu durumlar göz önüne alınırsa takımdan ayrılması mümkünse hepimiz açısından en hayırlısı olacaktır diye düşünüyorum.

Düzgün bir karakterde olduğunu düşünsem takımda kalmasını isterim ama yine aynı eyleri yapacak, maaşını alamayınca ihtar gönderecek, çok çalışmak yerine youtuberlık yapacak. Zaten aidiyet duygusu yüksek bir oyuncu da değil.

Babel Galataaray'ın önde olduğu maçlarda ilerde top tutmak için hamle oyuncusu olarak kullanılabilir, oyun sıkışınca 4-4-2'de forvet olarak sahaya atılabilir.

Babel'in önünde Euro 2020 var ve milli takımda görev alabilmek için oynamak zorunda. Bizde forma şansı bulabilir mi kendisinin değerlendirmesi lazım, Fatih Terim ile görüşmesi lazım. Burada yedek kalırsa Avrupa Şampiyonasına gitmeme ihtimali bile var ve bu turnuva Babel'in son milli görevi olacak, ondan sonrasında tamamen emeklilik hayatında girer bu arkadaş. Bu sezon kalırsa ve Diagne gelmezse elbette fayda sağlayacaktır ama ayrılık en güzeli be Kolpaçino Özgür...


babel


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »