Jeison Murillo: Serbest Düşüş...

 Jeison Murillo

27 mayıs 1992 tarihinde Kolombiya'da dünyaya geldi.
182 boyundaki stoper Sampdoria'da forma giyiyor.

Jeisson Murillo için son birkaç senede serbest düşüşe geçti diyebiliriz, Kolombiya'dan İspanya'ya gelen oyuncu ilk çıkışını Granada'da yaptı. Granada'daki performansıyla İnter'in dikkatini çeken oyuncu 8 milyon euro karşılığında İnter'e transfer oldu. Fiziki yapısı itibariyle İnter'in yeni Cordoba'sı olarak lanse edilen oyuncu, ilk senesinde Miranda ile yan yana oynadı ve İnter'in ligde en az gol yiyen takım olmasına önemli katkı sağladı. 2017/18 sezonunda Valencia'ya kiralanan oyuncu sonraki sezon 12 Milyon Euro karşılığında Valencia'ya transfer oldu, 2018/19 sezonunda ise 25 milyon euro opsiyonlu bedeliyle Barcelona'ya kiralanan Murillo Barca'da forma şansı bulamadı, sene başında Valencia'ya dönen oyuncu 2019/20 sezonunda 12 Miyon euro zorunlu bonservis bedeliyle kiralık olarak Sampdoria'ya transfer oldu ve şuanda Sampdoria'da forma giyiyor.

Kariyeri yerli dizi gibi atraksiyonlu geçmiş bir oyuncu. Biz ondan Kolombiya dizisi senaryosu çıkarabilir miyiz?

28 kez Kolombiya milli takım formasını giyen oyuncu, çok genç yaşlarda çıkış yaptı ve 4-5 sene önce elit stoperler seviyesine çıkabileceği konuşuluyordu ama gelinen noktada İtalya liginde 17. sıradan bulunan Sampdoria'nın yedek oyuncusu konumunda. Arda Turan da Barcelona sonrası dağılmıştı, Murillo'da da benzer bir durum söz konusu. Murillo'nun 27 yaşında olduğu göz önünde bulundurulursa ve stoperlerin en verimli yıllarının 28-32 yaş aralığı olduğu varsayılırsa yeniden yükselişe geçmemesi için bir engel yok.
Jeison Murillo


Sampdoria'da stoper Alex Ferrari'nin yakın bir zamanda yaşadığı sakatlık sonrası uzun süre sahalardan uzak kalacağı açıklandı ve Sampdoria'nın Murillo'ya eskisinden daha çok ihtiyacı var. 

Murillo'nun sezon sonunda 12 Milyon euroluk zorunlu bonservis bedeli var, Galatasaray bu maliyetleri karşılayamayacak bir kulüp bu yüzden transferin önünde kocaman bir soru işareti var. Sampdoria oyuncuyu sezon sonuna kadar bize kiralasa da mecburen 12 Milyon Euro'yu ödeyip oyuncunun bonservisini alacak. Bu açıdan bakarsak bu transferin çıkmaza girdiğini düşünebiliriz.

Murillo'nun geçmişteki performans verilerine göz atarsak; oynadığı takımların durumuna göre pas isabet yüzdesi %88'den %90'ların üzerine çıkabiliyor. Prime dönemlerinde maç başına 1.9 top kapma ve 2'ye yakın top kesme ile oynamış. Seria A'da bu değerleri yakalayan bir oyuncu bizim ligde rahatlıkla maç başına 2 top kapma ve top kesme istatistiklerinin üzerine çıkabilir. Geçmişte maç başına 0.5 ortalama çalım yiyen oyuncu son zamanlarında Sampdoria'da maç başına 1 çalım yeme ile oynamış, bu pek hoş değil. Kariyeri boyunca maç başına ortalama 0.5 şut engellemelik performans sergilemiş. İnter ve Valencia'da maç başına yaklaış 4 top uzaklaştırma ile oynayan oyuncunun Sampdoria'da bu istatistiği maç başına 2.5'e düşmüş, Sampdoria'nın daha fazla atak yiyeceğini varsayarsak bu istatistiklerin daha da gelişmiş olmasını beklerdim. İnter ve Valencia'da 7'nin üzerinde rating ile oynarken Sampdoria'da bu oran 6.29'a düşmüş. Takımıyla aldığı kötü sonuçların da bunda etkisi vardır.



Jeison Murillo


Murillo bir stopere göre kısa bir oyuncu, Galatasaray'ın ligde şampiyonluk yarışındaki rakipleri hep uzun boylu forvet kullandığı için planlamayı Murillo- Marcao şeklinde yapmak ne kadar doğru ? 
Murillo takımında çok formda olsa ismi bizimle anılmazdı, ya da gönderilme durumu olmazdı, düşüş yaşayan bir oyuncuyu şampiyonluk yarışının içine atmak ne kadar sağlıklı?

Sampdoria belli ki Murillo'yu transfer ettiği için pişman ve bir umut belki Galatasaray 12 Milyon euro'yu öder diye oyuncuyu bize önermiş olabilir. Bizim muazzam transfer komitemiz ise kullanmayacağımızı bile bile sezon sonuna opsiyonlu 12 milyon euroluk bonservis bedeli koyarak bu transferi tamamlayabilir.


Jeison Murillo


Murillo sert bir oyuncu, boyu kısa olmasına rağmen iyi sıçrayabilen bir oyuncu, birkaç sene öncesinde taş gibi bir oyuncu olarak nitelendirilebilirdi ama şuan ki durumu biraz soru işareti.

Murillo; İnter'de, Valencia'da ve milli takımda genel olarak sol stoperde görev alıyordu, şuan Galatasaray'ın sol stoperi Marcao. Murillo transfer edilecekse mecburen sağ stoperde oynayacak, bu detay da gözden kaçırılmamalı.

Murillo geçmişte çok önemli rakipler karşısında forma giydi ve yaşına göre tecrübeli bir oyuncu sayılır. Topa sert kayarak yıldırıcı bir oyuncu olabiliyor, bir stopere göre hızlı bir oyuncu olduğunu da söyleyebiliriz, zaman zaman eksantrik goller atabiliyor, savunmadan topla çıkışları da var, Sampdoria'da sağ bek oynatılmışlığı da var. Tekniği de o kadar kötü seviyede olmamalı ki Barça'nın kapısından içeriye girebilmiş.

İtalya'nın kümeye oynayan takımının yedek stoperini kurtarıcı olarak düşünüyorsak şapkayı önümüze koyup düşünmenin vakti gelmiştir. Murillo formda haliyle İnter ve Barca, Valencia gibi takımların formasını giymiş, bu yüzden geçmişine yönelik olumsuz şeyler söylememiz mümkün değil.


Jeison Murillo


Şuan Galatasaray takımının yapılacak stoper transferine karşı çıkabilme gibi bir imkanı yok, Murillo Falcao'nun Milli takımdan takım arkadaşı, elbet bu transfer için Falcao'nun da görüşleri alınmıştır. Muslera, Marcao ve Saracchi ile birlikte defans hattında Güney Amerika birliği oluştutulabilir en azından iletişim sorunu olmaz. Her ne kadar Sampdoria iyi durumda olmasa da Seria A'nın bizim ligden çok daha kaliteli bir lig olduğu unutulmamalı, özellikle stoper konusunda İtalya'ya gözü kapalı güvenebiliriz. Ama Murillo her zaman hata yapabilmeye meyilli bir oyuncu, olmadık yerde eksantrik şekilde yere düşüp rakibe pozisyon verebilir. Patlamaya hazır bir bomba da diyebiliriz.

Fatih Terim'in %100 sahaya odaklandığı bir dönemde olsak Fatih Terim adam eder kendine getirir kontenjanından bu arkadaşı kadromuza katabilirdik, ama son zamanlarda yapılan transferlerin başarısızlığı göz önünde bulundurulunca yoğurdu üfleyerek yemek durumundayız.

Diğer alternatifleri, maliyetlerini bilmediğimiz için net yorum yapmak doğru olmaz, hiç transfer yapmamaktansa Murillo transfer edilebilir.
Jeison Murillo

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »