19 Ocak 2020: Galatasaray- Denizlispor Maç Öncesi Analiz...



Galatasaray 2019/20 sezonunun 2. Yarısındaki ilk maçında Türk Telekom Ali Sami Yen stadında Denizlispor’u ağırlayacak.

Ligdeki bir çok takım gibi Denizlispor'u da yakından takip ettim.
Denizlispor’un eksik yanları, maça çıkabileceği kadro ve maça dair analizlerimi yazmaya çalışacağım.

Denizlispor ligimizde tipik 4-2-3-1 oynayan takımlardan biri, geriye düştüklerinde ve ya gole ihtiyaçları olduğunda ise 4-4-2 dizilimine geçiş yapıyorlar.

Denizlispor’un : Stachowiak- Zeki Yavru, Sapunaru(Oğuz Yılmaz), Mustafa Yumlu, Thiago Lopez- Onazi, Murawski- Sacko, Aissati, Olcay Şahan(Recep Niyaz)- Rodallega 11'i ile sahada olmasını bekliyorum.
Modou Barrow kırmızı kart cezalısı ve Galatasaray maçında sahada olamayacak.  Sackey’in bir sakatlığı bulunuyor ve büyük ihtimalle Galatasaray karşısında forma giyemeyecek, asıl sol bekleri Berdich ise sakat ve o da Galatasaray karşısında sahada olamayacak.

Denizlispor’un kalecisi Stachowiak ile başlamak istiyorum; duran toplarda ve uzaktan şutlarda top sektirebilen bir kaleci. Korner veya diğer duran top organizasyonlarında kalecinin sektirebileceği noktalara hareketlenen oyuncularımız olursa kolay bir şekilde gole ulaşabiliriz. Uzaktan şut çektiğimiz durumlarda ise dönen topların takibini yapmalıyız. Aynı şekilde kaleci duran toplarda boşa çıkma potansiyeline de sahip, bu yüzden orta kesmekten vazgeçmemeliyiz.

Denizlispor’da stoperde Mustafa Yumlu, Sapunaru ya da Oğuz Yılmaz üçlüsünden ikisi forma şansı bulacak. Bu stoperler çalım yemeye müsait oyuncular, ayrıca araya top yemeye de son derece müsait oyuncular.
Denizlispor’un en büyük zaafı ceza sahasına yerden gönderilen toplardaki çaresiz kalışı, özellikle Saracchi’nin oynayacağını varsayarsak Falcao’yu topla buluşturduğumuzda gole rahatlıkla ulaşabiliriz. Antalyaspor maçında Mariano’nun asistinde Falcao’nun boş kaleye attığı golü Denizlispor’un da yeme olasılığı çok yüksek, Linnes oynarsa sağ kanattan bindirmeleri etkili olacaktır.

Denizlispor’un bek savunması çok zayıf. Sağ bekte Zeki Yavru sol bekte ise Thiago Lopez’i oynamak zorunda kalıyorlar. Normalde asıl sağ bekleri Thiago Lopez ama Berdich’in sakatlığı sonucunda alternatifsizlik yüzünden hem sağ beki hem de sol beki kaybetmiş durumdalar. Thiago Lopez kademelere giremiyor, geçmişte de gördük kırmızı karta çok yakın bir oyuncu ve asıl mevkisinde de oynamayacak. Takımımızın Tarık Çamdal’a yaptığı muamelenin bir benzerini bu hafta yapmasını bekliyorum. Solda Jesse süre alırsa, hele ki maçın sonlarına doğru dengesi kaybolan Denizli karşısında çok etkili olacağını düşünüyorum. Kanatlardan gelecek ortalarda savunma oyuncularının zamanlama hataları olabiliyor ve yan toplara vurdurabiliyorlar. Falcao yerine hedef santraforumuz olsa bu zaafı çok daha iyi kullanabilirdik ama Falcao’yu doğru yerde buluşturursak kafa golü atmaması için bir neden yok.

Denizlispor ön alanda baskıda dağılan bir takım, stoper ve orta saha oyuncuları şok pres karşısında çok basit hatalar yapabiliyorlar. Takım presini maçın her dakikasında disiplini şekilde yapmaya çalışmalıyız.
 Galatasaray'ın akan oyunda yapacağı ortalarda Falcao ile oyalanan defans oyuncuları ceza sahasına girecek ekstra oyunculara önlem almakta zorlanacaktır. Ceza sahasında ne kadar kalabalık olursak gol şansımız o derece yüksek olacaktır.

Korner savunmasında çok iyi olmayan bir Denizlispor var, umarım antrenmanlarda duran top çalışıyoruzdur. Çünkü bu ligin anahtarlarından biri de duran toptan gol bulmak. Çünkü rakip takımların bir çoğu duran top savunmasında ciddi zafiyet yaşıyorlar.

Denizlispor savunma ve orta saha oyuncuları merkez ve çaprazdan fazlasıyla şut imkanı verebilen bir takım. Falcao boştaysa ilk hedef Falcao’yu topla buluşturmak olmalı elbet ama özellikle Feghouli ve Emre Akbaba şut tehditi oluşturabilir.

Seri’nin uzun mesafeli ve kısa ara pasları da çok değerli olacak.
Perşembe günü kupa maçında neredeyse as kadroyla mücadele eden bir Denizlispor vardı, Galatasaray maçında yorgun olmaları muhtemel. Maç sonlarında muhakkak dirençleri düşecektir. Rakipte Rodallega varken tek farklı skor riskli olacaktır, maçı erken koparmamız gerekli.

Denizlispor orta sahasında muhtemelen Onazi forma giyecektir, Sackey’in sakatlığı bulunuyor. Onazi sakatlığından sonra her ne kadar Trabzonspor’da formasından uzak kalsa da Anadolu takımları için önemli bir oyuncu, Denizlispor’a elbet katkıda bulunacaktır.
Barrow’un oynamayacak olması Galatasaray adına çok büyük bir avantaj. Denizlispor’un en önemli hücum oyuncusu cezası sebebiyle forma giyemeyecek. Denizlispor’un geçmiş maçlarına baktığımızda Rodallega ile birlikte takımı sırtında taşıyan bir Barrow vardı. Ayrıca Barrow takımının duran toplarını da kullanıyordu, şuan duran topları Zeki Yavru kullanıyor. Bu bile başlı başına bir avantaj.

Duran toplarda Mustafa Yumlu’ya dikkat. Mustafa Yumlu’nun Galatasaray kompleksi olduğunu düşünürsek Falcao’ya karşı darbeli oynamak isteyecektir. Umarım takım arkadaşları Falcao’ya yardımcı olur.
Denizlispor’u gole ihtiyacı olduğu anlarda orta sahadan bir oyuncu çıkarılıp oyuna Estupinan alınıyor ve 4-4-2'ye dönüyorlar. Estupinan top tutup tehlikeli olabilecek bir oyuncu, oyuna dahil olursa stoperlerimizin ekstra dikkatli olması gerekecek.

Denizlispor’un önemli oyuncularından biri de Sacko. Her ne kadar bitiriş kısmında eksik bir oyuncu olsa da tehlike yaratabilir. Sacko son paslarda da pek başarılı değil, ama kaza kurşunu şut ile gol bulabilir. Her oyuncuya dikkat etmeliyiz.

Duran toplardaki bir diğer önemli oyuncuları Rodallega. Hali hazırda Denizli takımının en önemli oyuncusu da Rodallega. Mümkün olduğunca faul yapmadan Rodallega’dan topu almamız gerekli. Türk hakemlerinin abuk sabuk yerlerde oyunu durdurduğu unutulmamalı.

Sağ kanatta forma giyen Sacko ortalarıyla Rodallega’yı pozisyona sokmaya çalışıyor. Zeki Yavru da orta açmaya çalışıyor ama genelde isabetsiz ortalar açıyorlar.

Rodallega eksantrik goller atabilen bir oyuncu, geçmişte de oynadığı takımlarda yeterince sorun çıkardı bize. Takımızın Rodallega’yı iyi tanıdığını düşünüyorum.

Denizlispor kadro olarak kısıtlı bir yapıya sahip. Sol bekleri yok sakat ve alternatifi yok; orta sahadaki en istikrarlı oyuncuları Sackey sakat ve takımla düzgün idmana bile çıkmamış Onazi oynayacak belki de, Modou Barrow cezalı ki takımı sırtında taşıyan asıl oyuncuydu. As kadrodaki sağ beklerini sol beke çektikleri için sağ bekte de Zeki Yavru ile oynuyorlar ve bu da bir eksik sayılabilir. Tüm bunlara ek olarak Perşembe günü fazla rotasyon yapamadan Trabzon deplasmanında kupa maçına çıktılar ve o maçta bile maçın sonlarına doğru ciddi bir fiziksel düşüş yaşadılar.

Normal şartlar altında Galatasaray’ın rahat kazanmasını bekliyorum. Denizlispor maçın sonlarına doğru oyundan düşecektir. Umarım taraftar desteği takımla beraber olur. Galatasaray uzun süre sonra gündüz maçı oynayacak.

Galatasaray’ın 4-4-2 ile oynaması doğru tercih olacaktır.
Muslera- Linnes, Donk, Marcao, Saracchi- Seri, Lemina- Feghouli, Ömer Bayram- Taylan, Falcao. 11’i ile Galatasaray’ın sahada olacağını düşünüyorum. Bana kalırsa Jesse bile 11 başlatılabilir ama Fatih hocanın tercihi Ömer’den yana olabilir. Onyekuru hastalığını tam olarak atlatamadığı için oynayamayacak. Saracchi’nin forma giyeceğine kesin gözüyle bakıyorum. Diğer bir tercih ise Emre Akbaba ve Taylan arasında olacaktır.

Muhtemelen Galatasaray yapacağı önde baskı ile Denizlispor’a top kullandırtmayacak ve yüksek oranda topa sahip olacaktır. Topa sahip olduğunda 3-5-2’ye yakın bir diziliş ile sahada olan Galatasaray umarım topu hızlı çevirerek hücum organizasyonları sergileyecektir.

Şampiyonluk için Galatasaray'ın dikkat etmesi 2 husus var, bunları sağlayabildiğinde başarı kaçınılmaz olacak. Top rakipteyken topu kazanma süresi ve oyuncularımızın topu ayağından çıkarma süresi.

Galatasaray için kazaya yer yok, Beşiktaş ve Sivasspor birbiriyle oynayacak ve ikisinden biri muhakkak puan kaybedecek. Galatasaray itiraz ederken de beraber hareket etmeli, ilerde rakibe basarken de, hücum yaparken de.

Takım arkadaşları topu Falcao ile buluşturursa Falcao’nun gol atmama gibi bir ihtimali yok. Rodrigues- Gomis ikilisinin ezberleşen klasik orta golleri bu maç için çok uygun. 
Ömer Bayram müsait pozisyonlarda Falcao’yu göremeyecekse net şekilde Jesse oynamalı. 
Jesse’nin oyun tarzı Denizlispor beklerine çok ters gelecektir. Feghouli’nin de iyi bir performans göstereceğine inanıyorum, çünkü karşısında sol bek orjinli biri olmayacak. Muhakkak orayı zorlamalıyız, 3’lüye dönüp kanadı tamamen Linnes ve Saracchi'ye bırakmak da doğru değil. Gerekirse forvette mobil oynayan oyuncu boş alanlara hareket etmeli ve rakip takımın zaafını değerlendirmeli.

Allah yardımcımız olsun.





Share this

Related Posts

Previous
Next Post »